Google Calendar

PCNews îţi oferă şansa de a beneficia de reclamă gratuită pe acest site. Tot ce trebuie să faci este să ne trimiţi pe email (office@pcnews.ro) un articol pe o temă de interes general (de preferat să aibă legătură cu domeniul IT&C) şi noi îţi oferim spaţiu pentru un banner 468×60 în pagina articolului scris de tine!

Astăzi cel care s-a încumetat este Constantin Gorgan. Subiectul ales de el este Google Calendar

Google Calendar este un serviciu care nu se adresează doar celor care trebuie să îşi noteze întâlniri importante (aceia probabil o fac pe dispozitive mobile şi nu online). Dacă nu l-aţi folosit până acum poate vă vor convinge rândurile de mai jos. Şi vom încerca să vedem ceva cât se poate de practic: să avem un calendar al aniversărilor. O precizare: există aplicaţii specializate care tocmai de aceea au facilităţi mai orientate spre aniversări, dar Google Calendar poate fi totuşi folosit cu succes pentru aşa ceva.


Am să vă prezint modul în care ne-am decis să îl folosim noi în familie. E drept că am folosit Calendarul din Google Apps, deci pe domeniul local, dar e perfect identic cu cazul că folosiţi Calendarul asociat contului GMail. Noi am decis să ne folosim de patru calendare: unul individual (unul pentru mine, unul pentru soţie) şi două pentru aniversări (unul pentru rude şi al doilea pentru prieteni). Google permite colaborarea la calendare astfel că în primul rând i-am dat soţiei drept de modificare asupra calendarelor create din contul meu. Nu doar că le vede din contul ei dar le şi poate modifica. Astfel în vreo două zile şi ea şi eu am adăugat rudele şi prietenii la care aveam zilele de naştere. (Asiguraţi-vă că nu aţi bifat Make this calendar public, altfel oricine va putea – nu uşor, dar oricum va putea – să afle datele din calendar.)

De ce am ales să facem un calendar pentru rude şi altul pentru prieteni? Evident că aniversările rudelor sunt mai importante şi am pus un verde puternic să ne sară în ochi. Este excelentă facilitatea din Google Calendar de “colorare” a calendarelor. Ea permite să găseşti vizual mai rapid ceea ce te interesează. Mai jos vedeţi cum arată la noi calendarul pe luna martie a.c.

Dar separarea aniversărilor rudelor de cele ale prietenilor mai permite ceva: setarea de alarme diferite. Practic per calendar puteţi să definiţi notificări diferite. Eu am optat ca la rude să am un sistem “agresiv” de avertizare: cu o săptămână înainte, cu două zile înainte, cu o zi înainte şi în ziua cu pricina! Probabil e prea mult (mai văd în timp), dar la rude trebuie să ştii din timp dacă vrei să iei un cadou. În schimb la prieteni am pus o simplă avertizare: în ziua cu pricina. Dar!, important, Google Calendar permite şi per eveniment să modifici notificările. Dacă de exemplu între prieteni am unii la care vreau să le cumpăr cadou, adaug o alarmă ce să îmi amintească cu câteva zile sau o săptămână înainte. Trăiască acest sistem de alarme . Merge şi cu SMS-uri, unii prieteni de-ai mei l-au testat, eu nu, dar nu am nici o idee despre costuri. Oricum, prin email e gratuit.

Iată un exemplu de notificare, primită prin email legată de un eveniment din calendarul cu aniversări familiale.

Un calendar întreţinut pe Google nu înseamnă un calendar redus la online. Thunderbird şi instrumentele de calendar de la Mozilla pot sa sincronizeze cu Google Calendar. Iar mai nou Google a pus la dispoziţie un instrument şi pentru sincronizarea cu Microsoft Outlook. Astfel un calendar online poate fi folosit şi offline fără probleme. Calendarul pe care l-aţi văzut în varianta online mai sus îl aveţi mai jos capturat din Thunderbird.

Şi gata cu exemplele! Modul în care îl folosim noi a fost doar pretext de ilustrare. Dvs veţi găsi poate alte modalităţi de utilizare. Să reţinem doar facilităţile esenţiale:
– cu un cont GMail (sau Google Apps) pot fi create oricâte calendare
– ele pot fi “împărtăşite” prietenilor sau rudelor, spre vedere sau şi spre editare
– calendarele pot fi publice sau private (doar la cele publice se poate face embed într-o pagină web)
– calendarele pot fi colorate diferit pentru a putea fi vizualizate mai uşor
– evenimentelor din calendar li se pot seta alarme, astfel încât să fii notificat prin popup, email sau SMS
– calendarele pot fi consultate, chiar şi modificate, chiar şi offline, cu anumite aplicaţii
– simplu de folosit, cum sunt de regulă serviciile Google
La final să mai spunem că pe lângă calendarele create de noi putem apela la calendare publice create de alţii. Google pune la dispoziţie o galerie de calendare publice. Sunt şi ceva calendare romanesti, nu ştiu cât de interesante. Să nu uităm nici de gadgeturile pentru Google Calendar

PS: Ar fi poate bine de spus. Când adăugaţi o zi de naştere, vedeţi lista Repeats şi alegeţi din ea Yearly. Doar şi la anul ziua de naştere va fi tot atunci – dacă nu e născut pe 29 februarie .

PPS: Pana la urma cred ca nu este chiar atat de gluma faptul ca google va sti sa-ti spuna unde ti-ai pus cheile de la masina sau telefonul. Poate ca urmatorul serviciu va fi ceva combinat intre search engine si Google Calendar. Vei cauta pe net “porn” si primul rezultat va fi “Have to go to the theatre with my girlfriend tomorrow at 20:30PM. Don’t forget the flowers, assfuck”.

Author: PCNews Team

Share This Post On

Comments

 1. Coman Andreea says:

  Pot sa spun ca navighez destul de mult pe Internet iar mereu pornesc de la Google, pentru ca este un seviciu minunat care ma ajuta. Acum cateva zile, am observat ca Google a adaugat o noua aplicatie si aceea Google Calendar. Inainte cand a aparut aceea aplicatie Docs am intrat imediat ca sa vad ce imbunatatiri a adus si am fost destul de incantata. Acum cu aces calendar, sincer, nu credeam ca imi este de folos la ceva, eu avand calendar in casa, pe perete, care ma ajuta suficient. Vreau sa spun ca dupa ce am citit articolul tau, care este destul de complet dupa parerea mea, am observat destule beneicii ale aplicatiei si cred ca voi folosi calendaru Google.

  Multumesc mult pentru detalii. Acum am mai multe motive sa folosesc acest Calendar.

  PS: felicitari pentru articol, foarte bine construit si informativ.

 2. Felicitari pentru articol.

  Dorim sa adaugam cateva informatii:

  Mesajele prin SMS sunt 100% GRATUITE.

  Sistemul Google calendar a fost testat pentru operatorii de telefonie mobila din Romania timp de 2 luni, iar rezultatele au fost uimitoare:
  – costuri folosire Google calendar cu notificari prin SMS = 0;
  – operatori compatibili si testati: Vodafone, Orange, Cosmote;
  – TOATE evenimentele din calendar au fost notificate prin SMS;
  – au fost semnalate erori de transmitere SMS de genul inlocuirii unei litere dintr-un cuvant cu o alta in proportie de 1%;
  – notificarile prin SMS au fost trimise exact la momentele de timp alese, cu erori de maxim 1 min la 24 ore.

  Ca urmare a rezultatelor incurajatoare, au fost realizate un numar de calendare publice, utile pentru zona Romania:

  1. Calendar concerte Romania
  ID calendar: 8h6vj2vfulppdfrj120d4htlik@group.calendar.google.com

  2. Calendar targuri si expozitii Romania
  ID calendar: 5c0m1pqnfk4qurk49iv2c47bvk@group.calendar.google.com

  3. Calendar trainiguri si cursuri Romania
  ID calendar: gss6162r4jh648ko1hrk8t523o@group.calendar.google.com

  4. Spectacole Bucuresti
  ID calendar: cmk9rj716kv355jl2cj9fc3s9s@group.calendar.google.com

  5. Party-uri Bucuresti
  ID calendar: fo6apf6p3qvlvttl25ne1cn6og@group.calendar.google.com

  De calendarele de mai sus beneficiaza in prezent peste 500 de romani care sunt instiintati prin SMS despre evenimentele de interes.
  Calendarele pot fi accesate si prin simpla cautare dupa numele acestora in directorul calendarelor publice si adaugarea lor in lista intitulata “Alte calendare”.

  Pentru orice sugestii si intrebari, email:
  evenimente.calendar@gmail.com