Cum să transferi rapid fişiere mari

Întrebare: Am un fişier de peste 100MB. Cum pot să-l trimit rapid unui prieten?

Prima soluţie care ne vine în minte este prin yahoo messenger. Din păcate trasferul nu este aşa rapid precum îţi doreşti.

Aşa că cea mai bună soluţie rămâne prin FTP (File Transfer Protocol), un protocol de Internet special conceput pentru acest lucru.

Cum să îmi fac un server ftp?
Este mai simplu decât te aştepţi. În primul rând ai nevoie de FileZilla, un program gratuit care îţi “aduce” pe calculator un server ftp.

După ce ai descărcat programul, urmezi paşi simpli de instalare şi … se deschide FileZilla cu un layout descurajant de simplu. Primul impuls este să închizi programul şi să spui că nu e pentru tine.

Ai puţină răbdare. Intră pe Edit -> Settings şi pentru început setează “Connections Timeout” = 0. Adică nu vrei să se deconecteze dacă nu există activitate. Felicitări ai făcut prima setare în FileZilla.

setari ftp


Dar să nu pierdem timpul cu setările plictisitoare şi să trecem la realizarea unui cont. Aşa că intrăm pe Edit -> Users, apăsăm pe butonul Add din dreapta şi introducem numele de utilizator preferat în căsuţa care se deschide.

setari ftp

După ce ai bifat căsuţa din dreptul parolei şi ai introdus parola dorită este timpul să partajezi un folder de pe harddisk-ul tău. Apasă pe Shared folders (stânga) şi apasă pe butonul Add (mijloc jos). Selectează folderul dorit de pe harddisk-ul tău.

setari ftp

Conţinutul acestui folder o să fie accesibil prin Internet oricărui utilizator care deţine adresa ta IP, numele de cont şi parola setată de tine.
Aici poţi să-i dai utilizatorului drepturi asupra fişierelor şi directoarelor. De preferat este să laşi bifat doar Read.

Felicitări tocmai ai instalat şi setat un server ftp la tine pe calculator!

Acum trimite amicului tău adresa ta de IP cu “ftp://” înainte (adică ceva de genul: ftp://79.115.134.99) dar şi numele de utilizator şi parola.

Cum afli IP-ul tău în Windows XP: Click dreapta pe iconiţa de conectare LAN (cele două monitoare care se tot aprind şi se sting în dreapta jos), alegi status şi apoi tabul de sus Details (sau support). O sa vezi acolo Client IP address (sau IP Address).

Author: PCNews Team

Share This Post On

Comments

 1. Ninja says:

  excelent! asta cautam de mult!

 2. Albert says:

  Aplicatie online pentru transfer fisiere :
  http://www.sendspace.com (max 300mb). Este una din cele mai bune solutii disponibile online.

 3. Danutzy says:

  foarte tare! am incercat si merge excelent!!!

 4. Drugwash says:

  FileZilla e simplu? Mă faci să rîd!

  Încearcă HFS (HTTP File Server) al lui rejetto, care e un simplu executabil ce poate fi plasat oriunde pe HDD şi în care – odată pornit – tot ce trebuie să faci pentru a oferi acces la fişierele tale (inclusiv dosare şi subdosare) este să dai click pe Menu > Add files (Add folder from disk).

  Dacă mai sînt vreo 2 setări de făcut, ele sînt în legătură cu limitele de download (dacă e cazul), inclusiv acceptarea ‘download accelerators’ şi eventual update-urile.

  Şi nu-i nevoie să cauţi disperat ce IP ai, fiindcă programul îl găseşte şi aplică automat. 😉

  Meglio di così, si muore, zic italienii…

 5. Fishpicker says:

  hai sa fim seriosi ca marcel.sunt sute de filesharing applications d-astea plus mii de site-uri dedicate filehostingului pe care iti poti uploada repede ceva de peste cativa GB’s.

 6. Drugwash says:

  Sigur, site-uri or fi destule, însă nu sînt sigur asupra politicii lor de confidenţialitate. Nu de alta, dar nu i-ar conveni nimănui să-şi vadă informaţiile private (pe care poate voia să le împartă doar cu o rudă sau prieten apropiat) distribuite sau folosite de către deţinătorii acelor site-uri.

  Cu un server privat aflat pe maşina ta, ştii sigur la cine ajung fişierele. Cam asta e ideea.

  Iar problema cu FTP e că dacă nu acceptă resume (reluarea unei descărcări întrerupte), e posibil ca celălalt să se aleagă cu fişiere incomplete. Evident, e recomandată folosirea unui download manager (personal prefer FlashGet dar sînt şi altele) pentru a asigura integritatea fişierelor descărcate.

 7. crisa says:

  mie nu mi se conecteaza la acel server. Vreau sa iau niste poze de pe un server si nu ma pot loga la acel server. ma poate ajuta careva? pls!

 8. ninja says:

  care server?