Cum trebuie stins un foc ce apare intr-o bucatarie

Am primit pe email un clip video pe care trebuie sa-l vedeti. Acesta demonstratie est facuta la o Scoala de Pompieri, cu o tigaie adanca pusa pe foc.
La sfarsitul clipului, un expert, instructor de pompieri, purtand un costum de protectie, si folosind o ceasca cu apa de 8 oz (circa 200 g), arunca apa pe focul produs de arderea grasimii, de la o distanta de circa 10 picioare (circa 3 m).

incendiu

Apa aruncata, fiind mai grea dacat grasimea ce arde deja, se va duce in partea de jos a vasului incins, si se va incalzi si ea (apa), instantaneu (foc sus – grasimea incandescenta, foc jos de la aragaz). Aburul rezultat, (avand un volum mult mai mare decat apa lichida) are o forta exploziva uluitoare si arunca uleiul aprins in sus si in afara. In camp deschis, acesta ar deveni o « minge incandescenta » cu un diametru de circa 30 de picioare (circa 9 m), generand o explozie ce se asemana ca aspect cu o mica explozie nucleara. In interiorul limitat al unei bucatarii, « mingea de foc » loveste cu putere si distruge plafonul si intreaga incapere. De asemenea, este interzis sa aruncati cu zahãr sau cu fãinã, peste grãsimea incandescenta. O singura astfel de ceascã aruncata, creeaza o explozie ce are puterea a douã dinamite.

Author: PCNews Team

Share This Post On