NVIDIA pierde procesul cu Rambus

NVIDIA a pierdut încă un proces în care era acuzată că ar fi folosit fără drept tehnologii proprietare Rambus. US International Trade Commission a anunțat că NVIDIA a utilizat tehnologii patentate de Rambus fără a avea dreptul sau un acord de licențiere.

Sub incidența acestei hotărâri ar intra trei controlere pentru memorii DDR ce conțin părți “inspirate” din schemele electronice ale inginerilor de la Rambus care au fost patentate. Dacă NVIDIA va decide utilizarea legala a acestor patente prețul plăcilor grafice ar putea crește cu 40 de cenți pe unitate. Majoritatea chip-urilor în cauză sunt fabricate de TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) pentru diverse companii prestigioase din domeniul semiconductorilor.

NVIDIA este obligată să retragă de pe piață produsele care integrează acestă tehnologie inclusiv pe cele fabricate de o terță companie pe baza chipset-urilor puse la dispoziție de acestia.
Rambus câștigă o bună parte din veniturile sale de 113 milioane anual din licențe tehnologice pe care le oferă altor companii. Momentan cele două companii nu ajuns la un acord de licențiere privind tehnologiile Rambus.NVIDIA Geforce GTX 465

Author: cristi

Share This Post On

Comments

 1. Robert says:

  Ar fi interesant sa vedem care ar fi produsele Nvidia care foloseau tehnologii de la Rambus nelicentiate, ca sa ne dam seama cam ce produse trebuie sa retraga de pe piata Nvidia pana la o intelegere intre cele doua companii 🙂

 2. cristi says:

  E vorba de controlerele pentru memorii. Mai multe placi video se pare ca utilizeaza controlere RAM ce conțin tehnologii Rambus. Documentul instantei nu face referire stricta la modelele in cauza:
  Concluziile judecatorilor americani le poți găsi aici: http://www.usitc.gov/secretary/fed_reg_notices/337/337_661_Notice07262010sgl.pdf

 3. Marius says:

  iNVIDIe mare pe tehnologia altuia.

 4. ninja says:

  Rambus numai din procese traieste. niste lipitori

 5. cristi says:

  @ninja: Nu sunt lipitori atata timp cat ei au muncit pentru tehnologia respectiva. Isi protejeaza doar creatia intelectuala prin aceste procese. Afacerea lor asa functioneaza, concep tehnologii pe care le licentiaza altor producatori.