Review

Cum poate arăta un sistem construit pe baza componentelor TUF Gaming

Carcasa TUF Gaming GT501

ASUS TUF Gaming este o serie deosebit de interesantă pentru utilizatorii pentru care raportul preț/performanță chiar contează. Produsele gamei TUF Gaming rezistă mai bine solicitărilor de zi cu zi, sunt ranforsate pentru a preveni deteriorarea în timpul montajului, au protecții la descărcările electrostatice și mai ales, au un preț accesibil. Dacă nu urmărești în mod obligatoriu atingerea unor recorduri de performanță în overclocking, atunci produsele TUF Gaming ar putea fi pur și simplu perfecte pentru tine.

Un sistem construit pe baza componentelor TUF Gaming va fi cu siguranță mai accesibil decât unul Republic of Gamers, însă nu va beneficia de savoarea pe care o aduce marja superioară de overclocking a acestuia din urmă. Cu toate acestea, un utilizator avansat va știi să profite de avantajele acestei game și va obține un sistem puternic și echilibrat, perfect pentru orice sarcină, oricât de dificilă ar părea la prima vedere.

Cum poate arăta un sistem TUF Gaming?!

Pentru construcția noului sistem au fost alese următoarele componente: monitor ASUS TUF Gaming VG27AQ, placă de baza ASUS TUF Z390 PRO, procesor Intel Core i7 9700K, placă video TUF RTX 2060, 16GB de memorie RAM XPG ADATA (memorii construite sub alianța TUF GAMING), carcasă TUF GT501, ventilatoare TUF, cooler ROG RYUJIN 360, sursă de alimentare ASUS ROG Thor 850 și un SSD ADATA XPG. Să le luăm pe rând:

Carcasa TUF Gaming GT501

Carcasa este primul element de la care va trebui să pornim în construcția unui sistem. O carcasă bună trebuie să îndeplinească câteva criterii simple care să ne ajute la construcția sistemului și la viitoarele upgrade-uri. Spre deosebire de alte componente, carcasa nu se uzează nici fizic, nici moral, prin urmare o vom putea folosi mult timp de acum încolo. Carcasa TUF Gaming GT501 este construită din oțel galvanizat de 1,5mm grosime, este spațioasă suportând plăci de bază EATX și are un panou lateral din sticlă securizată care ne permite să vedem componentele de la interior.

Carcasa TUF Gaming GT501

TUF Gaming GT501 are o acoperire specială care rezistă la zgârieturi și mânere textile care pot suporta până la 30 de kilograme. Fiind o carcasă mare și grea va rămâne pentru mult timp lângă birou, prin urmare volumul acesteia va trebui luat în calcul pentru orice schimbare ați dori să faceți pe viitor.

Monitorul ASUS TUF Gaming VG27AQ

Monitorul este o altă componentă la care nu trebuie să faceți rabat în ceea ce privește performanța. În primul rând, un monitor ieftin vă poate afecta vederea, prin urmare va trebui să fiți atenți la calitatea imaginii. Monitoarele performante pot fi păstrate de la un sistem la altul, astfel, dacă pe viitor veți schimba placa video, TUF Gaming VG27AQ poate fi păstrat pentru configurația următoare.

ASUS TUF Gaming VG27AQ

TUF Gaming VG27AQ are un panou IPS cu diagonala de 27 de inci și rezoluția 2K. În mod obișnuit, monitorul poate funcționa la frecvența de 144Hz, însă puteți crește rata de refresh până la 155Hz prin overclocking. Intrările video constau în două porturi HDMI și un port DiplayPort 1.4. Construcția robustă îl recomandă pe o utilizare de lungă durată.

Placa de baza ASUS TUF Z390 PRO

Placa de baza ASUS TUF Z390 PRO este construită pe baza unui chipset Intel Z390, cu socket LGA 1151 și suportă procesoare din seriile Intel Core generația a opta și a noua, Pentium Gold și Celeron. Pentru acest sistem am ales un procesor Intel Core i7 9700K, modele precum Pentium Gold și Celeron nefiind luate în calcul.

Placa ne oferă absolut tot ce avem nevoie pentru acest sistem. Vom avea la dispoziție suport pentru memorii DDR4 4266+, interfață M.2 la 32Gbps, suport memorie Intel Optane și USB 3.1 Gen 2 nativ. Protecțiile ESD Guards sunt o garanție plus că în cazul unei manevre greșite nu vom distruge modulele plăcii de bază. ESD Guards prelungeşte durata de viaţă a componentelor şi previne totodată stricăciunile provocate de descărcările electrostatice, oferind protecţie pentru până la +/- 10kV prin aer şi +/- 6kV prin contact. Deci o descărcare electrostatică apărută în momentul montajului nu va provoca neplăceri.

Sistem ASUS TUF Gaming

O altă caracteristică deosebită a componentelor TUF Gaming o reprezintă sloturile întărite (SafeSlot) ce rezistă mai bine la forțele de forfecare. Plăcile de bază ieftine pot genera surprize în timpul montajului sau nu pot susține plăcile video masive, slotul având reale probleme. SafeSlot este conectorul PCIe reinventat de catre ASUS și special conceput pentru a oferi un nivel superior de rezistență la forfecare și suport extins al dispozitivelor conectate. Părțile metalice din interior sunt acoperite cu plastic rezistent prin injecția într-un singur pas. Rezultatul constă într-o componentă ce va face față pentru mult timp solicitărilor aduse de greutatea plăcii video și de vibrațiile ventilatoarelor.

Procesorul Intel Core i7 9700K

Procesorul Intel Core i7 9700K, cu arhitectură cunoscută anterior sub numele de Coffee Lake a fost lansat în trimestrul patru al anului 2018 și este fotolitografiat pe 14 nanometri. Cele opt nuclee funcționează la o frecvențăd e bază de 3.60GHz însă pot avea vârfuri de până la 4.90 GHz. O răcire bună poate aduce un plus de viteză, placa de bază ASUS TUF Z390 PRO având numeroase opțiuni de overclocking, disponibile prin BIOS-ul UEFI, cu interfață grafică ușor de folosit.

Consumul maxim al acestui procesor (TDP) este de 95W și poate crește în overclocking, prin urmare alegerea unei sursei de alimentare puternice și stabile este obligatorie. Intel Core i7 9700K integrează grafica UHD Graphics 630 cu frecvența de bază de 350MHz. Deși cei mai mulți utilizatori care optează pentru o placă video puternică nu mai iau în calcul această caracteristică, grafica integrată asigură o eficiență energetică ridicată atunci când nu aveam deschise jocuri sau aplicații care să solicite placa video.

Placa video ASUS TUF Gaming RTX 2060

Placa video ASUS TUF Gaming RTX 2060 beneficiază de noua arhitectură NVIDIA TURING aducând utilizatorilor trucuri grafice precum razelor în tip real și, în general, jocuri cu grafică mai apropiată de realitatea.

Puterea plăcii grafice cu 6GB de memorie trebuie completată de un monitor pe măsură, altfel am avea în zadar 120 de cadre pe secundă dacă monitorul nostru poate afișa numai 60 dintre acestea. Prin urmare, atât placa video cât și monitorul sunt compatibile cu tehnologia G-Sync ce sincronizează cadrele generate de acceleratorul grafic cu cele redate de monitor. Rezultatul constă în jocuri mai fluide, cu un framerate real ridicat și mai multă acțiune pe ecran.

Tastatură și mouse TUF

Perifericele TUF Gaming sunt practice și accesibile. Tastatura TUF Gaming K7 și mouse-ul TUF Gaming M5 fac echipă bună împreună și se potrivesc nu numai din punct de vedere stilistic. Mouse-ul este acoperit cu o vopsea rezistentă pentru un regim de utilizare intens și are comutatoare Omron pentru a rezista la 50 de milioane de click-uri.

TUF Gaming M5

Tastatura TUF Gaming K7 vine cu butoane Opti-Mech cu activare optică și iluminare. Răspunsul este foarte rapid iar senzația tactilă este similară cu cea a unei tastaturi mecanice fără întârzierea și zgomotul produs de o tastatură pur mecanică.

TUF Gaming K7

Cooler ROG RYUJIN 360

Nu toate componentele de pe acest sistem sunt livrate sub marca TUF Gaming. Sistemul de răcire este format dintr-un cooler ROG Rijin și un grup de ventilatoare.

ROG RYUJIN 360

Având ventilatoare Noctua IndustrialPPC pentru funcţionarea mai rece şi mai silenţioasă, plus un ventilator încorporat în carcasa pompei pentru răcire suplimentară pentru VRM și M.2, ROG Ryujin menține orice sistem la temperaturi joase.

Ecranul LiveDash OLED afișează statistici de sistem sau grafică personalizată și iluminare Aura Sync RGB, toate efectele luminoase fiind vizibile prin panoul transparent al carcasei. Ventilatoare de 120mm generează o eficiență a fluxului de aer de 122 CFM la 2.000 RPM, dar sunt extrem de eficiente din punct de vedere acustic – generând un zgomot de 29,7 dB(A).

Componente sub alianța TUF Gaming

ASUS colaborează cu cele mai cunoscute companii din industrie pentru a le oferi utilizatorilor un ecosistem cât mia variat posibil. Alianța TUF Gaming reunește o mulțime de producători și mărci cum ar fi: Antec, Apacer, Ballistix, Cooler Master, Corsair, Deepcool, Enermax, G.Skill, GeIL, ID-COOLING, In Win, Scythe, SilverStone, T-FORCE sau XPG.

Numărul produselor construite sub specificațiile TUF Gaming este în continuă creștere. Pentru acest sistem au fost alese memorii RAM XPG de la ADATA, construite sub alianța TUF GAMING și un SSD ADATA XPG de 240GB.

Performanțe

Așa cum ne așteptam de la bun început, sistemul ASUS TUF Gaming se comportă extraordinar de bine. Hardware-ul ajunge la 80 de cadre pe secundă în jocul HITMAN cu setările pe very high și 105 cadre pe secundă în PUBG cu setări pe nivelul ultra. Jocurile rulează fluid, la viteze ridicate, jucătorul având la îndemână tot ceea ce îi trebuie pentru a obține performanță în gaming.

Concluzii

Ecosistemul de componente ASUS TUF Gaming este suficient de matur și de diversificat pentru a acoperi cerințele utilizatorilor care pun pe primul loc durabilitatea, fiabilitatea și prețul accesibil. Calitatea ireproșabilă a produselor TUF Gaming, rezistența în timp și prețul avantajos recomandă acestă gamă oricărui entuziast care pornește în aventura construirii sistemului perfect.

Galerie Foto Sistem TUF Gaming

Cele mai populare

To Top