Supercomputerele sunt capabile să rezolve unele dintre cele mai dure sarcini de calcul imaginabile din lumea de azi, simulând, modelând și înțelegând la un nivel superior interacțiunile din domenii științifice precum meteorologia, structurile sub-atomice, genomurile, fizica și multe altele. AMD a stabilit un ferm cap de pod în acest domeniu, colaborând cu instituțiile care operează supercomputere, cărora le oferă procesoare care se ridică la nivelul de performanță necesar.
Supercomputerul Frontier va intra în uz în 2021
AMD în colaborare cu departamentul american al Energiei, Oak Ridge National Laboratory și and Cray Inc., a proiectat supercomputerul Frontier, de la care se așteaptă o putere de calcul de vârf de peste 1,5 exaflops. Urmând să intre în funcțiune în 2021, Frontier este echipat cu procesoare personalizate AMD EPYC, optimizate pentru HPC și AI, precum și cu procesoare grafice special construite cu capabilități HBM, Radeon Instinct.
Frontier va împinge limitele descoperirilor științifice sporind dramatic performanțele inteligenței artificiale (AI), programelor analitice și celor pentru simulări la scară, ajutând oamenii de știință să includă mai multe calcule, să identifice noi modele în masa de date și să dezvolte metode inovatoare de analiză a datelor, pentru a accelera ritmul descoperirilor științifice.
Supercomputerul El Capitan este așteptat în 2023
Pentru a obține mai mult de 2 exaflops de putere de calcul cu precizie dublă, departamentul american al Energiei, Lawrence Livermore National Laboratory și HPE au făcut echipă cu AMD pentru proiectarea lui El Capitan, care se așteaptă să devină cel mai rapid supercomputer din lume, cu o lansare anticipată pentru începutul lui 2023. El Capitan va utiliza produse de generația următoare, care încorporează îmbunătățirile aduse procesorului personalizat folosit la Frontier.
Următoarea generație de procesoare AMD EPYC, care poartă numele de cod „Genoa”, va include un nucleu de procesare „Zen 4”, care va suporta memorie de generația următoare și sub sisteme I/O pentru sarcinile de lucru specifice AI și HPC.
Următoarea generație de procesoare grafice Radeon Instinct bazate pe noua arhitectură optimizată pentru sarcini de lucru HPC și AI va folosi memorie cu lățime de bandă mare din generația următoare pentru optimizarea performanțelor în deep learning. Acest design va excela în AI și analiza datelor prin machine learning, pentru a crea modele care sunt mai rapide, mai precise și capabile de a cuantifica incertitudinile predicțiilor lor.
Supercomputerul Atos va fi operațional în 2021
Procesoarele AMD EPYC au fost selectate și de Centrul european pentru prognoze meteorologice cu acoperire medie (ECMWF) pentru a accelera noul lor supercomputer care va fi lider mondial, fiind bazat pe cea mai recentă tehnologie Atos BullSequana XH2000, ceea ce îl face unul dintre cele mai puternice supercomputere meteorologice din lume.
Odată ce va deveni operațional în 2021, supercomputerul va permite ECMWF să își ruleze predicțiile la o rezoluție mai mare, de circa 10 km, oferind predicții numerice fiabile și avansate despre incidența și intensitatea fenomenelor meteo extreme.
Avându-și sediul în Reading, Marea Britanie, ECMWF este o organizație interguvernamentală independentă suportată de 34 de state membre și cooperante din toată Europa și deține ce mai mare arhivă de predicții meteo numerice din lume. Sistemul va fi instalat la centrul de date ECMWF din Bologna, Italia, în 2020, urmând să intre în funcțiune în 2021. Atos va lucra local cu E4 Computer Engineering pentru administrarea, rularea și mentenanța sistemului.