PCNEWS

Anul netbook-urilor si al tabletelor

Calculatoarele portabile s-au îndreptat în ultimii doi ani către un concept care îmbină în modul cel mai fericit formele plăcute, utilitatea, greutatea redusă și puterea mare de calcul. Fiecare companiei a abordat potențialii clienții prin imaginea pe care pe care și construit-o pe piață.

Dacă Apple a venit cu o tabletă cochetă, menită să atragă tinerii care pun mare accent pe imagine și pe modul în care sunt priviți de ceilalți, ASUS a evidențiat în produsele sale caracteristici precum: eficiența, fiabilitatea și aceea doză de utilitate care nu trebuie să-i lipsească niciunui model. Ultimul Eee PC prezentat pe piața locală dispune de un procesor Intel Atom D525 dual core și noua generație NVIDIA ION împreună cu NVIDIA Optimus. Portabilele Eee PC 1215N, în ciuda dimensiunilor redus oferă, un spațiu generos de stocare fiind dotate cu hard disk-uri cu capacități de 250GB sau de 320GB.

Fiecare companie multinațională ce activează în domeniul semiconductorilor are propriile modele ce se pot încadra în categoria tabletelor.
HP, Acer, Fujitsu sau MSI nu sunt nici ele exceptate de la această regulă însă cea mai spectaculoasă tabletă a momentului a fost iPad, un model ce preia abilitățile ecranului capacitiv de la iPhone cu posibilitățile sale a “simți” atingerile multiple și un software elegant ce exploatează la maximum accelerometrul intern și puterea de procesoare a noilor generații de chip-uri.

Derivațiile de produse ce se pot obține din tableturi sunt poate mai interesante decât produsele consacrate. Ebook readere, dispozitive portabile aflate la granița dintre smartphone și MID, UMPC-uri și netbook-urile au venit să completeze fiecare nișă de piață imaginată de oamenii de la marketing.

Tendința a fost pornită în primul rând de posibilitățile tehnice dezvoltate în special de Intel. Să nu uităm că majoritatea netbook-urilor actuale sunt constuite pe platforme Intel cu procesoare Atom iar contribuțiile celorlalte companii sunt oarecum limitate la design, sisteme de răcire și eventual un display de calitate.

Procesele de fabricație pe 45 de nanometri și mai recent cel pe 32 nanometri împreună cu modulele interne pentru managementul energiei au dus la realizarea imposibilui – mai mult de 10 ore autonomie pentru un netbook. Cu alte cuvinte e suficient să încărcam tabletul sau netbook-ul acasă, să plecăm într-o excursie la munte în timpul weekend-ului și să renunțăm în a mai lua încărcătorul cu noi. Toate aceste lucruri au fost obținute cu pași mici, din aproape în aproape departamentele de cercetare-dezvoltare reușind să-și impună rapid ideile.

Mulțimea de companii mai mici sau mai mari care construiesc diverse chipset-uri poate fi asemănată unui roi de albine care a împânzit pământul. Un produs electronic reprezintă cel mai bine satul global. Un terminal mobil poate conține componente fabricate în zeci de țări de firme care au angajați din diverse popoare.
Conlucrarea și deschiderea internațională a piețelor a accelerat progresul și a susținut financiar această industrie. Dat fiind că paharul se umple din picături nicio țară nu este prea mică pentru a participa la acest joc.

Exit mobile version