Pe 27 ianuarie 2015, APDETIC a organizat seminarul Provocari ICT 2015-2020 în cadrul programului european Watify – Stimulating Digital Entrepreneurship. La seminar au participat reprezentanti ai sectorului IT si mass media, invitatul evenimentului fiind Varujan Pambuccian.
In prima parte a intalnirii, Varujan Pambuccian a facut o trecere in revista a conjuncturii economico-financiare mondiala si nationale, precum si a tendintelor tehnologice.
In continuare, Varujan a prezentat doua proiecte proprii de interes pentru sectorul IT si pentru economia nationala: un program de stimulare a fabricatiei aditive bazata pe tehnologia 3DPrinting si, respectiv, un program de finantare a start-up-urilor inovative din Romania.
Plecand de la necesitatea stimularii crearii produselor de proprietate intelectuala si dezvoltarii start-up-urilor in Romania, Varujan Pambuccian propune adoptarea unui mecanism institutionalizat de finantare a proiectelor inovatoare coordonat de Ministerul pentru Societatea Informationala.
Astfel, orice start-up cu un proiect original depune, in prima faza, dosarul la OSIM. Dupa analiza preliminara a originalitatii ideii si inregistrarea aplicatiei, start-up-ul devine eligibil la o finantare de la un fond de crowfunding agreat de MSI (pentru 30% din suma solicitata). Daca aceasta prima suma este obtinuta din crowdfunding, atunci MSI urmeaza sa finanteze restul de 70% dintr-un fond national alocat anual.
Acest fond national de stimulare a start-up-urilor inovatoare urmeaza sa fie constituit din fondurile structurale puse la dispozitie de Comisia europeana.
O ultima idee dezbatuta in cadrul intalnirii o reprezinta elaborarea unui concept de dezvoltare a Proiectului European Watify in anii urmatori prin asigurarea unor oportunitati de finantare a start-up-urilor din U.E.
Sursa: medialook.ro