PCNEWS

ASUS SBW-06C2X-U review

Scrierea unor cantități mari de date a reprezentat întotdeauna o sarcină dificilă pentru un utilizator obișnuit. Până la apariția discurilor DVD și mai apoi Blu-ray era greu de conceput existența unor biblioteci de filme Full HD sau stocarea a sute de ore de film oferit de posturile TV.

Asus oferă publicului inscriptorul Blu-ray portabil SBW-06C2X-U ce beneficiază de viteze ridicate de scriere dar și de un design modern. Liniile drepte și culoarea neagră a carcasei se potrivesc perfect mediului business dar și utilizatorilor obișnuiți care apreciază produsele selecte. ASUS SBW-06C2X-U a obținut în anul 2011 premiul iF Design.

Unitatea optică poate fi transportată cu ușurință alături de laptop atunci când vă aflați într-o deplasare sau poate fi stocată printre cărțile din bibliotecă fără a ocupa mai mult de un centimetru în grosime.

SBW-06C2X-U funcționează atât în poziție verticală cât și în poziție orizontală. Suportul metalic, acoperit cu materiale aderente permite fixarea sigură a unității optice. Asus nu a lăsat la voia întâmplării design-ul și a conceput un suport cu linii moderne ce se potrivește perfect cu forma compactă a drive-ului.

Asus oferă în pachet o suită software completă astfel încât instrumentele necesare pentru scrierea discurilor Blu-ray să fie întotdeauna la îndemână. Suita software se instalează simplu și rapid, programele disponibile fiind simplu de utilizat.

Software-ul propriu zis ocupă puțin peste 600MB însă crearea unei imagini pentru scrierea unui disk Blu-ray necesită un spațiu suplimentar, de aceea trebuie să verificați dacă hard disk-ul dumneavostră este suficient de spațios pentru scrierea fișierului ISO.


Asus Blu-ray SBW-06C2X-U se alimentează de la calculator cu ajutorul unui cablu USB dublu ce este folosit și la transmisia datelor. Energia absorbită este destul de redusă astfel încât funcționarea unității optice nu va afecta prea mult autonomia laptop-ului.

Pentru testarea scrierii am avut la dispoziție două discuri Verbatim Blu-ray de 25GB. Unul dintre cele două discuri Blu-ray este reinscriptibil, permițând scrierea și ștergerea datelor. Scrierea cu ajutorul software-ului Cyberlink Power2Go a 23.6GB fragmentați în 11.376 de fișiere cu viteza 2x, pe un disc Blu-ray reinscriptibil a durat o oră și 42 de minute. Ștergerea completă a discului se realizează mult mai rapid, această operațiune fiind executată în aproximativ 40 de minute.


Pachetul nostru de 23.6GB fragmentați în 11.376 de fișiere a fost scris pe un disc Blu-ray Verbatim 6x în 22 de minute și 30 de secunde. Viteza este apreciabilă, fiind foarte apropiată de cea estimată de ASUS pentru scrierea unui disc normal.

Pentru obținerea performanțelor maxime, utilizatorul trebuie să instaleze software-ul ASUS Turbo Engine (furnizat pe discul din pachet). ASUS Turbo Engine asigură o legătură de date rapidă necesară inscripționării unei cantități mari de date pe un disc Blu-ray. Pe discul disponibil în pachet, utilizatorul va găsi un set complet de aplicații pentru scrierea datelor.

Suita cuprinde: Cyberlink Power2Go 7, Cyberlink PowerDVD 10 with Magic Cinema, Cyberlink PowerBackup 2.5, Cyberlink IstantBurn 5 și ASUS TurboEngine.


Asus SBW-06C2X-U dispune de suport complet pentru scrierea discurilor compatibile cu formatul BDXL. Astfel, utilizatorul poate scrie 128GB pe un singur disc, salvând în acest fel o cantitate impresionantă de date. Unitate dispune de drivere ce asigură compatibilitatea cu sistemele de operare Windows 7, Windows Vista, Windows XP și Mac OS X.

Specificații tehnice Asus SBW-06C2X-U:

Viteze citire
BD-R : 6X
BD-RE : 6X
BD-ROM : 6X
BD-R(DL) : 6X
BD-RE(DL) : 6X
BD-ROM(DL) : 6X
BD-R(TL/QL) : 4X
BD-RE(TL) : 2X
DVD+R : 8X
DVD-R : 8X
DVD+RW : 8X
DVD-RW : 8X
DVD-ROM : 8X
DVD+R(DL) : 6X
DVD-R(DL) : 6X
DVD-ROM(DL) : 6X
DVD-RAM : 5X
CD-R : 24X
CD-RW : 24X
CD-ROM : 24X
BDMV Playback : 2X
DVD Video Playback : 4X
VCD Playback : 10X
Audio CD Playback : 10X

Viteze scriere
BD-R : 6X
BD-R(DL) : 6X
BD-R(TL/QL) : 4X
BD-RE : 2X
BD-RE(DL) : 2X
BD-RE(TL) : 2X
DVD+R : 8X
DVD-R : 8X
DVD+RW : 8X
DVD-RW : 6X
DVD+R(DL) : 6X
DVD-R (DL) : 6X
DVD-RAM : 5X
CD-R : 24X
CD-RW : 16X

Timpi de acces
BD(SL/DL) : 300 ms
BD(TL/QL) : 450 ms
DVD : 190 ms
CD : 190 ms

Interfață USB 2.0
Memorie cache 2 MB

Suport pentru sistemele de operare Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS X 10.6 sau mai noi

Cerințe sistem Asus SBW-06C2X-U

Procesor: Pentium D 945(3.4GHz) sau mai performant
Memorie minimum 1GB
Placă grafică : NVIDIA GeForce 7600 GT / seria ATI X1600 sau modele mai performante
Software Cyberlink Power2Go 7, Cyberlink PowerDVD 10 with Magic Cinema, Cyberlink PowerBackup 2.5, Cyberlink IstantBurn 5, TurboEngine, Format discuri
Audio CD, Video CD, CD-I, CD-Extra, Photo CD, CD-Text, CD-ROM/XA, Multi-session CD, DVD Video, BD video
Diametru discuri 12cm/8cm
Montare verticală și orizontală (+5° ~ -5°)
Dimensiuni 157 x 140 x 18.5 mm
Greutate 290 g, 410 g (cu stand)
Alimentare USB +5V ± 5%

Asus SBW-06C2X-U reprezintă o alegere excelentă pentru utilizatorii care doresc salvarea filmelor și fotografiilor existente pe hard disk dar și pentru profesioniștii care filmează evenimente speciale și doresc distribuția filmelor pe discuri Blu-ray.

Exit mobile version