PCNEWS

ATEN propune profesorul-vlogger în era digitală

Placă de captură ATEN CAMLIVE UC3020

Placă de captură ATEN CAMLIVE UC3020

Captarea atenției elevilor la școală în era digitală reprezintă o mare provocare pentru cadrele didactice, de care se face vinovat sistemul educațional învechit, care reacționează târziu la evoluția firească a tehnologiei de care suntem înconjurați. Puși în fața unei migrări forțate în mediul online din cauza pandemiei, profesorii se confruntă cu cea mai mare provocare din carieră. Lecțiile de pe platforme precum Zoom, Skype sau Microsoft Teams vor rămâne standardul pentru perioada ce va urma, iar profesorii, dintre care mulți au ocolit digitalizarea până acum, trebuie să găsească un mod de predare eficient pentru binele elevilor.

O explicație și o soluție a problematicii actuale a propus Sorin Oprescu, Field Application Engineer în compania ATEN. El a susținut prezentarea „Teacher 2.0” în cadrul expoziției virtuale ATEN ON! care a început pe 28 septembrie și rămâne disponibilă online până la finalul lunii octombrie. Argumentând că un copil are capacitatea de învățare și de adaptare mult mai avansată față de un adult, când vine vorba de tehnologie modernă, Oprescu a explicat că, în cadrul lecțiilor online, învățătorii neinițiați în ale internetului se ridică cu greu la nivelul așteptărilor elevilor care sunt obișnuiți cu standardele creatorilor de conținut profesionist de pe rețelele de socializare. Efectul este plictiseala și lipsa de randament a copiilor și timpul irosit de cei mari încercând să recentreze atenția asupra lecției.

O soluție de viitor

ATEN propune o rezolvare a aceastei provocări a educației: modernizarea stilului de predare în mediul online. Profesorii ar putea să ia lecții de la cei mai buni vloggeri pentru a dezvolta un mod de prezentare mai captivant, iar ATEN poate facilita tranziția pe partea tehnică. Camerele video integrate în laptopuri sunt cu mult inferioare camerelor de filmat tradiționale. O prezentare ținută folosind echipament cu fidelitate scăzută a imaginii și a sunetului este, puțin spus, inconfortabil de urmărit.

Placa de captură ATEN CAMLIVE UC3020 reprezintă un mod de a transforma camera de filmat tradițională, cu port HDMI, în a doua cameră web a laptopului, pe care profesorul o poate folosi cu ușurință pe platformele digitale de predare (Google Classroom, Google Meet, Teams, Zoom etc.). Aceasta are dimensiuni reduse și dispune de un port HDMI pentru intrare de date și un port USB C și USB-A prin adaptorul inclus în cutie pentru conectarea în calculator. Ea se poate conecta la orice periferic cu HDMI, precum camere video sau DSLR și va transmite o imagine mult mai calitativă camerei web integrate în laptop-uri. ATEN UC3020 se bucură de compatibilitate vastă și funcționează la rezoluții de până la 1080p rulând 60 de cadre pe secundă. Placa capturează și sunet, iar conectarea unui microfon extern prin camera video va conduce la performanțe de excepție. Se poate conecta și echipament de laborator compatibil, precum microscoape digitale pentru orele de biologie.

Primele școli care implementează în prezent această soluție sunt în Cluj, ca urmare a unui parteneriat cu o firmă locală, dar vor urma și alte orașe moderne din țară. Următorul pas va fi integrarea soluțiilor complexe, precum ATEN StreamLive UC9020, o stație de editare în timp real a fluxului de imagine. Cu ajutorul acesteia, este posibil să se creeze un mediu de învățare cu adevărat unic pentru fiecare profesor în parte și mult mai atrăgător pentru elevi. Printre capabilitățile UC9020 se numără personalizarea fundalurilor, tranziția cadrelor și adăugarea altor efecte demne de o producție de televiziune: picture-in-picture, split-screen, imagini in medalion etc.

Exit mobile version