Una dintre cele mai frecvente metode de infectare a PC-urilor este prin intermediul dispozitivelor de stocare de tip flash USB, CD sau DVD. Situaţii recente de virusare în masă au fost determinate de încrederea utilizatorilor în aplicaţiile lansate automat pe computer, din cauza funcţiei Auto Run, şi de neconştientizarea riscurilor folosirii lor.
Şi nu uitaţi: decât fără antivirus mai bine un antivirus gratuit.
Surprinzător pentru noi, navigarea pe internet se află doar pe locul doi în ierarhia celor mai importante ameninţări informatice. Numărul site-urilor infectate a crescut de zece ori faţă de anul 2006, conform mai multor surse, ceea ce înseamnă că una din 300, până la una din 50 de pagini web nu prezintă siguranţă pentru utilizatori. Majoritatea viruşilor care provin din mediul online au capacitatea de a-şi schimba proprietăţile la fiecare download pentru a evita detecția antivirus, iar răspândirea lor se face tot mai mult prin site-uri populare şi de încredere. Specialiştii Kaspersky Lab estimează că mai mult de jumătate din atacurile informatice ale anului 2009 vor proveni de pe astfel de locaţii web.
Serviciile financiare şi de banking online care permit plăți electronice, gestiunea conturilor, schimburi valutare şi alte operaţiuni, înregistrează o creştere rapidă. Bineînţeles că acestea atrag atenţia infractorilor cibernetici. De aceea, experții Kaspersky Lab consideră că fraudele pe internet precum phishing-ul și furtul de detalii bancare vor avea o amploare și mai mare în 2009.
Cum din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi petrec tot mai mult timp pe internet, fenomene foarte grave, cum ar fi pornografia sau pedofilia, revin în centrul atenției, impunând utilizarea sistemelor de control parental, care permit filtrarea conţinutului periculos sau nedorit.
În 2008, s-a observat o creştere a atacurilor generate de hackeri şi a viruşilor foarte complecşi, a căror anihilare necesită utilizarea unor tehnologii avansate. În viitorul apropiat, aceste metode de atac vor determina accentuarea competiției dintre producătorii de antiviruşi, punând o asemenea presiune asupra lor, încât numai companiile cu adevărat profesioniste vor putea supravieţui.
Dacă în trecut, programele periculoase atacau computerele neprotejate de soluții antivirus, acum tot mai multe astfel de programe sunt capabile să combată detecția și ștergerea lor de către soluțiile antivirus. De asemenea, atacurile vor exploata vulnerabilităţile din sistemele de operare și din aplicațiile foarte cunoscute, orientându-se în 2009 mai ales asupra noului sistem de operare Windows 7, dar nu vor ocoli nici sistemele Linux şi Mac OS, având în vedere creșterea numărului de utilizatori ai acestora.
Specialiştii mai atrag atenţia şi asupra falselor programe antivirus, care „detectează” viruşi inexistenţi în computer şi încearcă să convingă „victimele” că trebuie să plătească o anumită sumă de bani pentru anihilarea lor.
Pentru a proteja utilizatorii în faţa unor astfel de situaţii, experţii Kaspersky Lab recomandă tuturor producătorilor de soluţii antivirus să folosească ultimele tehnologii de protecţie proactivă, serviciile publice de clasificare a gradului de risc – cum ar fi cererile online către baze de date centralizate, restricţionarea drepturilor de acces mai ales pentru aplicaţiile descărcate de pe internet, sisteme de gestiune a actualizărilor de securitate precum şi folosirea listelor de aplicaţii sigure (whitelisting). Aceste metode vor completa protecţia tradiţională, bazată pe semnături, dar nu vor reuşi deocamdată să o înlocuiască definitiv.