Cisco a anunţat astăzi finalizarea unei reţele de cercetare bazată pe IP de ultimă generaţie, la Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB). Cu peste 22.000 de studenţi şi 3500 de cadre universitare, UPB este cea mai veche şi mai prestigioasă instituţie de învăţământ tehnic superior din România.
Reţeaua se bazează pe soluţii Cisco de routare, switching şi securitate, inclusiv firewall-uri Cisco ASA 5500 şi sisteme de prevenire a intruziunilor Cisco IPS 4200 Series. Reţeaua este pregătită pentru tehnologie IPv6, cu componente dedicate cercetării legate de IPv6 deja activate pentru noul protocol.
Implementarea reţelei de cercetare de generaţie următoare a fost efectuată sub egida proiectului „GEEA Centru de resurse GRID multi-core de înaltă performanţă” derulat de Universitatea Politehnică Bucureşti, şi a fost susţinută de către Uniunea Europeană prin Fondul Regional de Dezvoltare 2007-2013. Scopul GEEA este de a spori capacitatea de cercetare a reţelelor universităţilor şi a instituţiilor academice, prin implementarea a unui centru de tip GRID de înaltă performanţă.
Proiectul GEEA este direct conectat la reţeaua pan-europeană de cercetare GEANT, printr-o conexiune uplink redundantă de 10 Gbps. Puterea de calcul a infrastructurii GRID este dedicată cercetării internaţionale şi este deschisă pentru colaborare cu alte universităţi, evoluând către o infrastructură de tip cloud, care va permite oricărui cercetător, de oriunde, să îşi prezinte proiectele sale de cercetare care vor fi distribuite prin cloud către sisteme GRID multiple în diferite universităţi şi centre de cercetare.
Proiectarea şi implementarea noii infrastructuri de reţea a fost realizată de Cronus eBusiness, partener certificat Cisco Gold în România.