PCNEWS

Curs de fotografie pentru calatorii

Iubitorii de fotografie care se pregatesc de voiaj peste mari si tari sa-si ia notite, fiindca Nikon Coolpix si renumitul fotograf Martin Erdstrom au multe de povestit. Pentru a face fotografii reusite in diferite colturi ale lumii, e important sa avem nu numai un aparat performant, ci si de o perspectiva clara asupra specificului cultural al zonei. Cum putem surprinde amprenta locala in imagini ne dezvaluie Martin insusi:
– Oriunde ne-am afla, e politicos sa cerem permisiunea inainte de-a fotografia o persoana sau un grup. Chiar daca nu cunoastem limba locala, comunicarea prin semne va fi suficienta pentru a ne face intelesi. Apoi, ii putem arata si „subiectului” imaginile.
– E bine sa respectam obiceiurile locului, mai ales in locurile sfinte. De pilda, la ceremoniile religioase din sudul Asiei, fotografia este considerata un sacrilegiu.
– Uneori, mai ales in zonele sarace, daca am retinut pe cineva mai mult din activitate pentru a-l fotografia, ii putem oferi un mic cadou sau bacsis.
– Pentru o fotografie perfecta, e nevoie de o lumina perfecta. De aceea, e bine sa analizam bine inainte sursele de lumina. Pentru a gasi unghiul cu cea mai buna lumina, putem tine palma ridicata in dreptul locului pe care vrem sa-l pozam. Daca lumina arata bine pe piele, probabil va arata la fel si in fotografii.
– Zonele foarte cautate de turisti se recomanda sa le vizitam in afara sezonului de varf pentru a reusi cele mai bune imagini.

– In Africa, unde e soarele foarte puternic, cele mai reusite fotografii ies dimineata devreme sau seara.
– Localnicii zonelor foarte sarace se simt jigniti daca va concentrati exclusiv asupra aspectelor negative. Incercati sa pastrati un echilibru intre imaginile pozitive si cele negative; subiectii vor fi mai cooperanti.
– Dintre toate continentele, Europa are cel mai variat relief, oferindu-va posibilitatea sa faceti fotografii intr-o multitudine de peisaje diferite. In plus, europenii sunt, probabil, cei mai relaxati atunci cand sunt fotografiati. Totusi, e de evitat sa aratati cu degetul cand dati indicatii subiectului.
– Cand realizati fotografii-portret concentrati-va asupra privirii persoanei din cadru si asigurati-va ca ochii au o sclipire cat de mica – va insufleti portretul.
– In America de Nord, o sursa de inspiratie excelenta este diversitatea populatiei din diferitele orase ale Lumii Noi. Pe cat de cosmopoliti sunt locuitorii marilor metropole, pe atat de reticente la fotografiat se pot dovedi insa comunitatile mai retrase. De pilda, locuitorii Desertului Mojave, care isi incinereaza mortii si bunurile acestora, refuza sa fie fotografiati si ii va deranja daca ii imortalizati pe furis, considerand ca imaginile pastreaza „umbra”, adica sufletul, defunctului. Deopotriva, amerindienii cred ca un sistem bazat pe reflexie in oglinda reflecta nu realitatea, ci sufletul omului, iar astfel fotografierea le-ar putea capta si inrobi spiritul.
– Martin ne recomanda sa incercam sa castigam increderea subiectului inainte de a-l fotografia. Va fi mai relaxat, iar asta se va vedea si in poze.
– In zonele rurale din America de Sud putem surprinde comuniunea perfecta dintre om si natura, comunitatile fiind adesea total dependente de resursele naturale disponibile. Oamenii sunt prietenosi si se lasa usor fotografiati, mai ales daca le aratati si rezultatul. Iar daca le veti si trimite apoi cateva imagini imprimate, le-ati darui una din cele mai frumoase amintiri din viata.

– Unele comunitati din Caraibe cred ca reprezentarile unei persoane se pot folosi in vraji voodoo, astfel incat sunt mai precaute. De aceea, o data in plus, e bine sa va intrebati inainte subiectii daca sunt de acord sa-i fotografiati pentru a nu-i agasa.
– Fie ca pozam persoane sau obiecte, o fotografie va fi mult mai expresiva daca introducem in cadru 3 subiecte.

Nikon COOLPIX S220 a fost, in 2009, cel mai bine vandut aparat foto digital in Europa.

Exit mobile version