PCNEWS

Fotbalul va fi arbitrat cu ajutorul tehnologiei

Sportul a devenit o adevărată industrie strâns legată de campaniile de marketing ale marilor companii. Sumele plătite pentru reclamă sunt pur și simplu enorme iar cei mai buni sportivi, capabili să atragă publicul, sunt considerați adevărate talismane. Cum în jurul competițiilor sportive se învârt sume uriașe, rezultatele meciurilor și modul de arbitraj nu ar fi putut fi chestiuni lăsate la voia întâmplării.

După ce a fost folosită cu succes la Cupa Mondiala din 2016, tehnologia goal-line va fi introdusă şi la Campionatul European din 2016, iar cât de curând este posibil să fie implementată în cupele europene.

Preşedintele FIFA, elveţianul Sepp Blatter a declarat că după Cupa Mondială din Brazilia a avut o discuţie cu preşedintele UEFA, francezul Michel Platini, cu privire la implementarea tehnologiei goal-line la Campionatul European din 2016 care va avea loc în Franţa. Această tehnologie a fost aprobată la finalul anului 2012 şi folosită la Campionatul Mondial al Cluburilor din acel an. Apoi a urmat Cupa Confederaţiilor din 2013, iar ultima dată a fost utilizată la Cupa Mondială din Brazilia. A fost implementată în sezonul trecut şi în unele campionate: Premier League şi Major Soccer League.

Tehnologia goal-line a fost concepută de firma germană GoalControl GmbH al cărei şef este germanul Dirk Broichhausen. Acesta nu a vrut să spună prea multe detalii tehnice, însă a precizat că pe fiecare poartă sunt montate câte 7 camere, iar ele trimit prin fibră optică datele care sunt analizate şi apoi arbitrul este informat în maxim 1 secundă. Astfel în momentul în care mingea depăşeşte linia cu întreaga circumferinţă arbitrul central este anunţat cu mesajul GOAL pe ecranul ceasului digital. Sistemul are o marjă de eroare de doar 5 milimetri.

Scopul acestei tehnologii este de a nu mai avea rezultate meciuri influenţate de o astfel de greşeală. Au fost nenumărate astfel de erori în istorie, iar unele în momente foarte importante. Fie a fost vorba de goluri nevalidate, fie de unele fantomă. Un astfel de gol fantomă a fost validat în finala Cupei Mondiale din 1966 şi probabil altul ar fi fost rezultatul partidei dacă nu era validat. De cealaltă parte naţionala României a fost dezavantajată la Campionatul European din 1996 când mingea trimisă de Dorinel Munteanu a depăşit clar linia porţii, dar arbitrul nu a văzut şi nu a validat golul. Dar au mai existat şi alte goluri importante nevalidate.

Exit mobile version