PCNEWS

Fotocelule pentru captarea energiei solare

Premiul Millenium Technology din acest an a fost castigat de Prof. Michael Gratzel de la Federal Technology Institute din Lausanne pentru meritul de a fi inventat niste celule fotoelectrice care capteaza energia solara printr-un proces asemanator fotosintezei.

Descoperirea a fost posibila prin intelegerea modului in care plantele capteaza lumina si o tranforma in surse de energie precum zaharul. „Fotosinteza naturala a fost principala noastra sursa de inspiratie, iar aceasta fotocelula este singura care imita procesul natural de fotosinteza.”

Inventia se bazeaza pe nanotehnologie pentru a produce electricitate din lumina soarelui, utilizand pelicule de nanocristale in care particulele sunt atat de mici, incat nu reflecta lumina. „Remarcabil este faptul ca aceste geamuri pot capta lumina atat din exterior, cat si din interior. Imaginati-va ca peretii de sticla ai tuturor cladirilor din New York ar putea fi panouri care sa genereze electricitate” a declarat profesorul Gratzel.

Inventia a fost deja implementata pe piata de profil si va juca un rol important in industria energiei alternative la scara larga. Iar profesorul Gratzel nu se opreste aici: isi va reinvesti in cercetare marele premiu de 800.000 de euro care i-a fost decernat de Academia Tehnologica a Finlandei in cadrul ceremoniei de la Helsinki.

Exit mobile version