PCNEWS

Internet de 100 de ori mai rapid

Stim cu totii ca nucleul Internetului consta intr-o retea de conexiuni prin fibra optica ce leaga continentele. Insa, desi semnalele transmise prin fibra sunt mult mai eficiente decat cele electrice, sunt si mai greu de controlat. Ruterele ce dirijeaza traficul de date online convertesc semnalele optice in semnale electrice pentru a fi procesate, iar apoi invers pentru a le transmite, ceea ce presupune timp si energie.

In ultimii ani, un grup de cercetatori de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), coordonati de Vincent Chan, Joan si Irwin Jacobs, profesor in Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor, a demonstrat un nou mod de a organiza retelele optice, denumit de Chan „schimbare de flux”: in loc sa transmita fluxuri de informatii din diverse directii stocandu-le temporar in memorie pana sa le livreze ruterelor de destinatie, Internetul viitorului ar putea utiliza canale dedicate pentru fiecare lungime de unda care intregistreaza un trafic semnificativ de date. Astfel, n-ar mai fi necesara stocarea temporara in memorie a datelor si nici conversia semnalelor optice in electrice si invers. Astfel, conexiunile la Internet ar putea fi de peste 100 sau 1000 de ori mai rapide, reducand astfel si energia consumata.

Ori Gerstel, inginer sef al Cisco System, principalul producator de rutere, crede ca solutia propusa de Chan este viabila, insa nu inca si din punct de vedere economic, fiindca ar fi necesar sa se schimbe ruterele actuale cu cele noi, iar pe piata probabil nu este inca nu este o cerere atat de mare de transfer de date incat sa justifice cheltuielile. Oricum, Chan considera, totusi, ca cererea tot mai mare de materiale video pe Internet si televiziunea HD din ultimii ani ar putea sustine financiar aceasta solutie. Oare cat timp va mai trece pana sa beneficiem de o conexiune online de 100 de ori mai rapida?

Exit mobile version