PCNEWS

Jocuri la puterea creierului

La conferinta TED Global (Technology Entertainment and Design) care a avut loc recent la Oxford, a fost prezentat Emotiv Epoc, un dispozitiv wireless ce poate interpreta undele emise de creier astfel incat sa permita controlul asupra jocurilor video si a altor aplicatii informatice.

Emotiv Epoc este primul controller actionat de activitatea neuronala destinat consumatorilor finali. Sistemul utilizeaza tehnici medicale vechi de peste o suta de ani pentru a interpreta semnalele electrice primite de la creier. Ulterior, tehnologia citeste impulsurile electrice ale creierului si le transforma ca prin minune in miscari intreprinse de personajele jocului pe care subiectul il urmareste pe ecran.

Noul controller foloseste electroencefalograma (EEG), metoda utilizata frecvent in medicina pentru identificarea si monitorizarea epilepsiei. In timp ce dispozitivele medicale cu un mod similar de functionare costa mii de lire sterline, Emotiv Epoc costa doar 30$. Contine 14 senzori care citesc impulsurile electrice generate de milioanele de neuroni ai creierului si se poate conecta la un laptop. Practic, dispozitivul este „invatat” cum gandeste creierul subiectului in anumite situatii, pentru ca, ulterior, sa fie utilizat in orice mod se doreste. Iar Emotiv Epoc invata repede: pentru a memora o aplicatie, are nevoie de numai cateva minute.

De la lansarea sa, in 2009, Emotiv Epoc a fost utilizat de cercetatori si universitati in realizarea de aplicatii. Consumatorii finali insa au abia acum acces la el, produsul fiind deja disponibil spre vanzare. Un astfel de controller poate fi utilizat atat pentru jocuri video, cat si pentru a interactiona cu PC-uri, telefoane mobile, sisteme de control pentru case „inteligente” si chiar dispozitive medicale.

Exit mobile version