PCNEWS

Kaspersky Lab prezintă situația amenițărilor informatice

Kaspersky Lab a întocmit un top cu cele mai importante incidente informatice ale lunii august. Pe baza informaţiilor adunate de la utilizatorii produselor de securitate ale companiei rezultatele au fost: aproximativ 194 de milioane de atacuri de reţea blocate, 64 de milioane de tentative de infectare cu malware web prevenite, 258 de milioane de programe periculoase identificate şi neutralizate pe computerele utilizatorilor şi 80 de milioane de verdicte date în urma analizei euristice.

În luna august s-a împlinit un an de când Kaspersky Lab a descoperit primul program periculos, care ţintea platforma de operare mobilă Android: SMS Trojan FakePlayer. La momentul actual, ameninţările informatice pentru acest sistem reprezintă 23% din totalul malware-ului creat pentru telefoanele mobile. Excluzând platforma J2ME, în perioada august 2010 – august 2011, 85% din totalul programelor periculoase pentru telefoanele mobile inteligente erau create special pentru Android.

Luna trecută, troianul Nickspy s-a făcut remarcat din multitudinea de ameninţări mobile, prin capacitatea de a colecta informaţii despre coordonatele GPS ale poziţiei telefonului, precum şi despre apelurile efectuate de pe terminal. De asemenea, Nickspy poate înregistra conversaţiile pe care proprietarul telefonului le poartă, fişierele audio fiind urcate pe un server controlat de persoana care a răspândit troianul.

În această perioadă se împlineşte un an şi de la scurgerea pe Internet a codului-sursă pentru troianul bancar ZeuS (Trojan-Spy.Win32.Zbot), pe care infractorii cibernetici ruşi l-au clonat, dând naştere lui Ice IX, unul dintre cei mai răspândiţi şi periculoşi troieni bancari din această vară. Codul-sursă pentru Ice IX se vinde pe piaţa neagră cu preţuri cuprinse între 600 şi 1800 USD, iar una dintre principalele îmbunătăţiri aduse de către hackeri este capacitatea acestuia de a folosi servicii legitime de hosting, în locul utilizării unor servere foarte scumpe şi rezistente la atacuri, administrate de comunitatea infractorilor cibernetici. Apariţia lui Ice IX indică o nouă tendinţă, care poate duce la naşterea altor programe periculoase asemănătoare ZeuS, ce atacă utilizatorii de online banking.

Exit mobile version