Reușită a cercetătorilor din cadrul proiectului ELI-NP (ELI – Extreme Light Infrastructure, NP -Nuclear Physics)
Miercuri, 19 august 2020, la ora 14:37 a fost tras primul puls laser de 10 PW prin sistemul de transport de la ELI-NP în timpul unui test de anduranță. În timpul unei ore au fost trase 10 pulsuri de 3PW, 10 pulsuri de 7 PW, 3 pulsuri de 8 PW și 10 pulsuri de 10 PW. Acesta este rezultatul unei excelente colaborări între ELI-NP și THALES. Informațiile sunt publicate chiar de cercetătorul Ioan Dancuș, fizician implicat în proiectul ELI-NP de la Măgurele.
Reușita cercetătorilor de la Măgurele, România, a fost apreciată de Gérard Mourou, laureat al premiului Nobel, fizician francez cu numeroase descoperii în domeniul laserilor de mare putere.
Proiectul laserului de la Măgurele a fost o provocare pentru comunitatea științifică. La o asemenea putere, materialele din construcția laserului ar fi fost distruse de energia fluxului de lumină. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, durata pulsului laser este foarte scurtă, iar lumina este descompusă în culorile de bază pentru ca mai apoi fasciculele amplificate să fie din nou compuse. Pentru acest proiect, compania Thales a fabricat cel mai mare safir artificial cu titan, de puritate crescută, cu diametrul de 200 mm. Cristalul de safir a fost crescut timp de doi ani și este cel care formează efectul laser.
Laserul de mare putere va deschide un nou câmp de cercetare ce va studia reacția dintre diverse substanțe și laserii. Numeroase domenii de activitate, de la medicină la cercetare spațială, se vor baza pe concluziile experimentelor ce se derulează în cadrul proiectului ELI-NP.