PCNEWS

Reactor de fuziune nucleara

Uniunea Europeana si alte șase state printre care: China, India, Coreea de Sud, Japonia, Rusia și Statele Unite ale Americii vor finanța un proiect ce are ca scop producerea de energie printr-o reacție de fuziune nucleară.

Reactorul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) se va construi în sudul Franței, în localitatea Cadarache și va fi funcțional în anul 2018. Plasma formată din atomi de hidrogen aflați într-o cameră vidată va fi încălzită până la 130 de milioane de grade Celsius. Forma de anvelopă pe care gazele aduse la temperaturi extreme o vor forma va fi menținută cu ajutorul unor super magneți. Scopul este ca atomii de hidrogen să fuzioneze doi câte doi și să formeze nuclee de heliu.

Reactoarele de fuziune nucleară vor putea reprezenta o sursă aproape infinită de energie, complet ecologică în momentul când vor deveni viabile din punct de vedere tehnologic şi economic. ITER este doar un reactor experimental, drumul până la o centrală nucleară de fuziune fiind încă lung, avertizează cercetătorii.

Costul proiectului este de 7,2 miliarde de euro însa se așteaptă ca această estimare să fie depășită. Un procent de 45% din suma totală este plătită de contribuabilul european. Uniunea Europeană își dorește prin proiectele de cercetare de mare anvergură așa cum este și CERN să devină lider mondial în domeniul științei și tehnologiei.

Sursa: dw-world.de

Exit mobile version