Samsung va prezenta noi îmbunătățiri în performanța și utilizarea rețelelor mobile la Mobile World Congress 2015, atât pentru operatori de rețele mobile, cât și pentru utilizatori. Rețelele mobile oferă noi oportunități, precum Internet of Things (IoT), Network Functions Virtualization (NFV) și tehnologii 5G.
Mulți operatori din întreaga lume au implementat deja rețele LTE, iar unii dintre ei se concentrează deja pe tehnologia LTE-Advanced, pentru a îmbunătăți performanța, viabilitatea și capacitatea rețelelor. Samsung a lansat și a implementat tehnologia LTE Carrier Aggreagation (CA), în premieră la nivel global, în anul 2013, extinzând astfel implementarea tehnologiei Tri-Band CA, precum şi dispozitive care suportă fiecare tehnolgie.
Samsung va prezenta anul acesta la MWC o serie de îmbunătățiri importante pe care le-a adus tehnologiei Carrier Aggregation, printre care FDD-TDD CA, Uplink CA, 4×4 MIMO cu CA și CA fără spectru licențiat (cunoscut și sub numele LTE-Unlicensed sau License Assisted Access), precum și tehnologia LTE-WiFi throughput aggregation. Pe lângă demonstraţia tehnologiei avansate CA, Samsung va prezenta și soluția VoLTE îmbunătățită pentru extinderea ariei de acoperire.
Aceste tehnologii vor ajuta compania să dezvolte rețelele LTE-A dincolo de capacitățile rețelelor actuale, sporind competitivitatea operatorilor și oferind noi posibilități de livrare a serviciilor mobile.
Samsung va prezenta pentru prima dată o tehnologie din portofoliul de sisteme de suport operațional pe care îl dezvoltă, CognitiV OSS. Cu o vastă experiența în domeniul serviciilor profesionale oferite pentru prima lansare comercială, în cea mai densă arie din lume, Samsung îşi propune să ajute operatorii să gestioneze rețelele într-o manieră proactivă şi mai inteligentă. Scopul CognitiV OSS este de a le oferi capacități avansate de gestiune a operațiilor de rețele acelor furnizori de servicii mobile care vor să livreze experiențe superioare la un cost eficient.
În acest an la MWC, Samsung va prezenta prima componentă din portofoliul său OSS, CognitiV Analytics, creată pentru a le oferi operatorilor informaţii legate de traficul video, atât per-serviciu, cât şi per-utilizator. Prin colectarea de date din varii elemente și interfețe din întreaga rețea mobilă, dar și prin măsurarea utilizării serviciului, componenta QoE le permite echipelor de operațiuni și mentenanță să identifice și să monitorizeze cu ușurință problemele de interacțiune ale utilizatorilor și să intervină rapid, pentru a se asigura că aceștia se bucură în mod constant de o experiență de cea mai bună calitate.
Bazându-se pe experiența sa comercială de centralizare a infrastructurii LTE RAN, Samsung a lansat o versiune îmbunătățită a platformei Centralized RAN (C-RAN), numită C-RAN 2.0. Împreună cu tehnologiile Samsung Smart LTE, C-RAN 2.0 intenționează să introducă o soluție eficientă de baseband pooling și de scalare a resurselor baseband, pentru a oferi o performanță mai puternică a rețelelor, scăzând semnificativ costurile de operațiuni. O rețea mai stabilă, cu performanță îmbunătățită de la celulă la celulă, le va crește satisfacția utilizatorilor, fiind un diferențiator puternic pentru atragerea de noi abonați şi pentru retenția celor existenți.
Îmbunătățiri ale tehnologiei HetNet
Densificarea este o componentă importantă în evoluția strategiei LTE, iar implementarea unor layer-e adiționale rețelei prezintă un potențial de mărire a capacității, precum și noi provocări în interferențele radio. Lider în acest sector, Samsung este determinat să densifice rețeaua HetNet prin îmbunătățiri semnificative aduse seriei de echipamente pentru celule de interior și exterior, prin introducerea unei celule WiFi integrate pentru amplasări în ariile urbane retrase şi dense, a unui amplificator wideband nou, care să permită activarea a până la 8 benzi simultan în repetor RF, precum şi a unei platforme actualizate de celule mici, care să amplifice beneficiile celor mai noi baterii Lithium-ion. În plus, soluția Smart SON va aduce îmbunătățiri tehnologiilor multi-layer HetNet, prin sugerarea de noi site-uri de celule și cantități de celule mici în ariile încărcate.
Internet of Things (IoT) prin Virtualizarea funcțiilor de rețea (NFV)
În urma selecției sale ca unic furnizor pentru nucleul virtual dedicat IoT al SK Telecom, Samsung oferă prime informații despre soluția AdaptiV Core. Expoziția va include tehnologia Cloud Manager, răspunzătoare de gestionarea și orchestrarea elementelor NFV în interiorul rețelei, și tehnologia Samsung AdaptiV EPC, care permite operatorilor să măsoare funcțiile nucleului rețelelor pentru a obține un echilibru al cererii și utilizării resurselor în perioade cu volum de trafic mare sau scăzut. În plus, Samsung va lansa o soluție actualizată care permite localizarea și supravegherea poziției dispozitivelor în locuri închise. Locația și standardele conexiunii și comunicațiilor formează un suport critic pentru aplicațiile IoT și a fost considerat, până acum, o provocare în multe medii mobile închise.
Drumul spre 5G
Samsung va prezenta trei noi tehnologii care promit îmbunătățirea semnificativă a capacității rețelei și a vitezei de răspundere. Noua soluție Backhaul Wireless 60 GHz este eficientă în implementarea rapidă a noi site-uri de celule. Tehnologia folosește antene active duale (beamforming) și antene pasive pentru transmiterea până la viteze multi-GBps în banda nelicențiată.
Full Dimension-MIMO (FD-MIMO) extinde capacitatea tehnologiei MIMO, permițându-i unei antene active să livreze semnale wireless dedicate către utilizatori multipli într-o singură celulă, îmbunătățind considerabil capacitatea celulei și reducând interferențele dintre celule.
Samsung va prezenta, alături de mai mulți operatori, și tehnologia mobilă de acces radio în 28 GHz. Această tehnologie a primit o atenție semnificativă și, în octombrie 2014, când a depășit barierele de viteză în transmiterea de date statice și mobile, atingând cu succes ratele de transmitere de 7,5Gbps respectiv 1,2Gbps.
Este de așteptat ca aceste tehnologii să formeze o bază critică pentru tipurile de servicii și aplicații pe care tehnologia 5G le va suporta. Printre acestea se numără tehnologia avansată de cloud computing, prezență virtuală, realitate virtuală și livrare fără întârzieri a formatelor video UHD pe mobil, precum 4K și 8K.