Cercetatorii au reusit sa creeze, prin modificare genetica, un tantar care nu poate transmite malaria la om. Scopul final este sa inlocuiasca tantarii salbatici cu aceste populatii crescute in laborator, chiar daca, probabil, schimbarea va dura cel putin un deceniu.
Insa, pentru ca solutia sa fie viabila, se impune ca tantarii modificati genetic sa fie 100% rezistenti la malarie. Daca parazitul se mentine activ chiar si intr-un singur caz si tantarul respectiv inteapa un om, intregul proiect este sortit esecului. De aceea, tantarii sunt pastrati intr-un mediu controlat. Pentru a reusi eradicarea tantarilor care transmit malaria trebuie parcursi trei pasi: obtinerea unei gene care sa nu permita dezvoltarea Plasmodium-ului in organismul tantarului, includerea acestei genei in genomul tantarului si un mecanism care sa ofere noului tip de tantar un avantaj fata de populatiile de tantari existente, pentru a le inlocui. Probabil, pasul final va fi cel mai dificil de realizat. Va mai dura insa cel putin 10 ani pana sa vedem daca inventia are efectele scontate…
Malaria afecteaza peste 250 de milioane de oameni anual si omoara peste un milion din acestia, in special copii. Boala este cauzata de un parazit, un organism monocelular denumit Plasmodium, iar incercarile anterioare de a crea un astfel de tantar au esuat, fiindca, desi au redus sansele de a transmite boala, nu era un succes in proportie de 100%.
De data aceasta, insa, se pare ca cercetatorii au reusit sa creeze tantarul rezistent la Plasmodium; implicit, acesta nu va mai putea transmite boala oamenilor. Profesorul Michael Riehle de la Universitatea din Arizona a declarat: „Nu va fi un panaceu, nici nu va eradica malaria, dar este o noua solutie impotriva acesteia.”