Utilizatorul român de internet are atât drepturi cât și obligații. Asociația APDETIC, în cadrul programului european E-skills și în colaborare cu Poliția Română – Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității, prezintă e-ghidul pentru drepturile online ale cetățenilor.
Tu știi ce drepturi ai pe internet?
Shoppingul online, uploading-ul și downloading-ul sau streamingul implicând materiale protejate prin drepturi de proprietate intelectuală, activitatea pe rețelele de socializare sau pe platformele de online banking, toate acestea sunt activități care pot ridica semne de întrebare cu privire la cadrul legal aplicabil, ca și cu privire la drepturile și obligațiile consumatorilor.
În contractele pe care le încheiați pot exista clauze abuzive sau chiar prevederi ce contravin legilor țării. Buna informare a utilizatorilor de internet îi protejează pe aceștia împotriva persoanelor rău intenționate și împotriva firmelor care folosesc mijloace de comunicare aflate la limita legii.
Protejează-te împotriva malware-ului
Conform unui studiu, realizat de IDC în martie 2013, software-ul fără licență din surse neautorizate nu vine gratuit sau singur, ci cu un ”bonus”: 78% din programele descărcate de pe website-uri sau rețele P2P includ spyware, iar 36% conțin troieni și adware. De pildă, malware-ul care se instalează odată cu software-ul provenit din surse neautorizate sau ulterior, din cauza faptului că utilizatorul unui software pirat nu beneficiază de patch-urile și updateurileautomate, poate să pornească camera web fără să știți, să dobândească acces la datele de conectare la adrese de email sau pe site-uri de socializare, să dobândească acces la fotografii, filme și alte informații personale și confidențiale, să transfere neautorizat date, să dobândească acces la informații bancare, toate acestea în liniște, discret, fără ca utilizatorul calculatorului să știe ce se întâmplă. Mai mult, creatorii de malware sau hackerii pot prelua controlul asupra calculatorului sau computerul, suprasolicitat, poate să se defecteze, iar utilizatorul să piardă date personale.
Programele antivirus înlătură o mare parte din aceste neajunsuri însă acestea nu suplinesc lipsa de informare și de atenție a utilizatorului.
Vezi prevederile din legislația românească ce privesc serviciile de internet și comerțul online.