PCNEWS

UE vrea să introducă dreptul la reparații pentru electronice

Gunoi electronic

Gunoi electronic în Agbogbloshie, Ghana

Producătorii de electronice nu doresc ca produsele lor să fie reparate și nici să fie foarte durabile. Scopul este ca vânzările să crească în permanență sau cel puțin să se mențină la un nivel foarte ridicat. Pentru acest lucru, fiecare model trebuie să se uzeze moral sau să cedeze în termen de câțiva ani. Există chiar și suspiciuni să aceste corporații ar monta anumite componente cu durată redusă de viață, ce se ard după câteva mii de ore de utilizare. Bineînțeles, nu poți acuza o corporație că a montat un condensator care se umflă în câțiva ani și nici nu o poți obliga să furnizeze acea componentă pentru reparații. Iar dacă un tehnician va încerca să repare produsul va observa imediat că s-au folosit adezivi care distrug componentele miniaturale în momentul desfacerii sau că șuruburile au un tipar diferit tocmai pentru a nu putea fi desfăcute cu ușurință.

Politica produselor electronice cu durată de utilizare limitată a dus la o risipă mare de materiale scumpe și la acumularea unor cantități impresionante de gunoi toxic. După cum știți, în componența produselor electrice se află o mulțime de substanțe și elemente toxice sau greu biodegradabile, de la policarbonați până la metale rare. Acumularea gunoaielor produse de industria electronică înseamnă o reducere a calității vieții.

Dreptul la reparații

Lucrurile sunt pe cale să se schimbe pe măsură ce aceste lucruri au fost observate la cel mai înalt nivel. Comisia Europeană, organismul căruia trebuie să-i mulțumim pentru faptul că astăzi avem conectori de un singur tip pentru încărcarea telefoanelor, are un plan de acțiune pentru economia circulară. Oficialii UE spun că vor obliga producătorii de electronice să schimbe modul de proiectare și să permită repararea produselor. Mai mult, produsele trebuie să fie mai simplu de reciclat.

Legislația ar putea impune furnizarea de manuale de reparații și de componente către service-urile independente, chiar dacă nu sunt agreate de producător. Economia circulară este o componentă importantă a acordului European Green Deal.

Prin economie circulară se prevede utilizarea mai îndelungată a produselor, posibilitatea de reparare și reciclarea completă a acestora, cu limitarea generării de gunoi greu bio-degradabil. Aflați mai multe despre European Green Deal pe pagina officială.

Mai multe standardizări

Noua legislație ar putea să aducă mai multe standardizări. Spre exemplu am putea să avem adaptoare de alimentare standardizate, pe care să le folosim pentru mai multe produse cum ar fi laptopuri, monitoare sau chiar televizoare. Standardizările s-ar putea aplica diferit la fiecare categorie de produs și va stimula concurența reală.

Ambalaje de dimensiuni reduse

Taxele tot mai mari ce vor fi introduse pentru ambalaje ar trebui să determine producătorii de electronice să creeze ambalaje cu greutate și volum reduse. Astăzi putem găsi plăci video ambalate în cutii de zece ori mai mari decât este necesar. Laptopurile ultra-subțiri cu o greutate de 1Kg sau telefoanele mobile sunt ambalate uneori în cutii mult mai mari decât este necesar din cauza unor decizii de marketing. La fiecare produs achiziționat ne rămâne un ambalaj voluminos care necesită reciclare în totalitate.

Această risipă de materiale ar putea să înceteze în curând, sistemul de taxe al Uniunii Europene fiind extrem de convingător chiar și chiar și pentru marile corporații. Un exemplu vine din industria auto, aflată acum într-un proces istoric de schimbare.

Cerințele de mediu schimbă industria auto

Industria auto a resimțit din plin regulile impuse de Uniunea Europeană. Taxele și impozitele mari pentru automobilele cu motoare de mare litraj i-au determinat pe producători auto să dezvolte motoare tot mai eficiente și chiar să treacă la automobilele electrice, lucru de neconceput până de curând de fabricanții germani de limuzine

Exit mobile version