Forțele aeriene americane (US Air Force) explorează de mult timp modul în care inteligența artificială (AI) poate ajuta în operațiunile sale militare. Cercetătorii americani nu ascund faptul că urmăresc soluțiile tehnice care aduc mașinile în prima linie a frontului și pun la adăpost oamenii. Dronele aeriene sunt primul pas în automatizarea operațiunilor militare, iar inteligența Artificială va fi următorul lucru care va reduce implicarea fizică a omului. O dronă cu inteligență artificială va putea analiza în mod automat pe baza algoritmilor avansați și a bazelor de date parametri precum formă, semnătură radar, emisie IR, performanță și anticiparea comportamentului aeronavelor inamice și va selecta un scenariu de luptă individual sau de grup care îi va asigura succesul.
Drone precum Dassault nEUROn sau Northrop Grumman X-47B nu spun mare lucru, însă aceste platforme vor fi perfecte pentru Inteligența Articială.
Prima luptă între om și Inteligența Artificială
Fiind vorba de tehnologii militare aflate în permanentă dezvoltare, detaliile tehnice nu sunt disponibile pentru public, informările date de US Air Force având caracter general. Cert este că în luna iulie 2021 este planificată prima bătălie aeriană între două aeronave identice, una comandată de un pilot și cealaltă de Inteligența Artificială. Testul va reprezenta un examen în urma căruia sistemele AI militare vor fi îmbunătățite mai departe.
Conform informațiilor apărute în presa americană Air Force Research Laboratory (AFRL) dezvoltă un avion cu reacție care va utiliza tehnologii AI precum machine-learning.
În clipul de mai jos, Locotenent-General „Jack” Shanahan, Director al Joint Artificial Intelligence Center este destul de încrezător că Inteligența Artificială are un mare viitor în dezvoltarea unor drone inteligente, care vor putea să bată omul în cazul unei lupte aeriene.
Discuție cu Locotenent-General „Jack” Shanahan, Director al Joint Artificial Intelligence Center
În prezent, sistemele militare culeg date de la o mulțime de senzori amplasați în toate mediile (maritim, terestru, aerian și în spațiul cosmic). Informațiile sunt puse cap la cap, analizate de calculatoare performante capabile să sugereze soluții strategice și să simuleze rezultatele diverselor strategii de luptă. De asemenea, se caută soluții tehnice pentru drone terestre și maritime pentru a susține operațiunile armate.
Statele Unite ale Americii este cel mai mare dezvoltator de drone militare, având modele din toate categoriile, de la MQ-1 Predator la Lockheed Martin RQ-170 Sentinel.
Află mai multe despre dronele aeriene folosite de US AirForce accesând pagina wikipedia.