Supravegherea video a locuinței oferă liniștea necesară familiei și poate confirma prezența bunurilor și persoanelor pe care le supraveghem. Dacă în trecut un astfel de sistem era scump și necesita instalarea de către o echipă de profesioniști, astăzi, sistemele de monitorizare video pentru acasă sunt foarte accesibile și pot fi instalate de orice utilizator familiarizat cu tehnologia.
Gamele de sisteme de supraveghere video pentru acasă pornesc de la cele mai simple și evoluează rapid către rețele IP complexe. Într-o manieră simplă putem împărți supravegherea video în două categorii mari:
- Sisteme video analogice
- Sisteme video IP
Aceste din urmă sunt mai complexe, transmit date digitale asemeni computerului dumneavoastră și permit o analiză detaliată a imaginilor, cum ar fi recunoașterea numerelor de înmatriculare, recunoașterea chipurilor sau numărarea persoanelor care intră și ies dintr-o încăpere. Cele mai simple sisteme sunt și cele mai ieftine și nu necesită reglaje sau setări ce v-ar putea încurca.
Sisteme de supraveghere video pentru camera copilului
Sistemele de supraveghere video a bebelușilor cuprind o cameră video cu un design pe placul celor mici și un monitor video portabil pentru părinte. Transmisia între camera video și monitorul portabil se face wireless și este limitată pe o distanță de câteva zeci de metri. Chiar dacă producătorii menționează distanțe de funcționare de sute de metri, acestea nu se verifică în realitate. Rezoluția video a acestor sisteme este mică, iar utilitatea se limitează strict la descrierea produsului – monitorizarea copilului. Avantajele constă în faptul că aceste sisteme oferă informații suplimentare despre temperatura din camera copilului, au microfon și pot rula chiar și cântece pentru cel mic.
Avantaje
- Sunt ieftine
- Instalare ușoară, nu necesită alte echipamente
Dezavantaje
- Rezoluție redusă
- Unele modele necesită acumulatori
- Sunt limitate la supravegherea din interiorul locuinței
Sisteme de supraveghere IP pentru camera copilului
Sisteme de supraveghere video IP pentru camera copilului sunt formate dintr-o cameră video IP ce se conectează la o rețea de date deja existentă în casă. Pentru a funcționa optim, aceste camere necesită un router conectat la internet, un calculator și un monitor. Companiile cu tradiție oferă servicii cloud care permit vizionarea fluxului de imagini de pe un telefon conectat la internet. Pentru acest lucru este necesară instalarea unei aplicații client pe telefon și configurarea întregului sistem. Stocarea clipurilor video se poate face și pe cardul de memorie introdus în cameră.
Camera video poate fi conectată wireless la router sau prin cablu Ethernet. Instalarea sistemului video IP presupune mai multe etape cum ar fi verificarea acoperiri Wi-Fi, configurarea suplimentară a routerului, instalarea aplicațiilor client pe terminalele video (telefoane sau calculator).
Avantaje
- Dispozitivul se poate adăuga rețelei
- Fluxurile video sunt disponibile de la distanță
Dezavantaje
- Preț ridicat
- Necesită prezența altor echipamente
Sisteme de supraveghere video cu DVR
Cele mai răspândite sisteme de supraveghere pentru acasă sunt cele ce au la bază un DVR (Digital Video Recorder). Popularitatea lor este datorată prețului redus și a flexibilității pe care o au în întreținere și extindere.
Sistemul este format din următoarele produse:
- un DVR,
- un hard disk pentru stocarea video,
- o sursă de curent
- una sau mai multe camere video analogice (de regulă între 4 și 16)
- un monitor pentru vizionare
Pentru fiecare zonă ce se dorește a fi supravegheată este alocată o cameră video pentru care se instalează un cablu de alimentare și un cablu coaxial pentru fluxul video analogic. Cei mai mulți dintre instalatori preferă să tragă cabluri UTP cu patru perechi și să instaleze câte un video balun cu convertor BNC-UTP pentru a evita operațiunile laborioase de instalare a cablurilor. În cazul în care distanța între DVR și camera video este prea mare (mai mare de 300 metri) veți avea nevoie de video balun activ montat și la un capăt și la celălalt.
Cum poți accesa sistemul video de la distanță
Vizionarea înregistrărilor video se poate face pe un monitor cu VGA sau HDMI conectat direct la unitatea DVR sau prin internet, cu ajutorul unei aplicații client. De regulă, producătorul DVR-ului oferă un serviciu DDNS pentru cei care li se alocă un IP dinamic de către furnizorul de internet. În cazul în care aveți un IP fix pentru sistemul DVR lucrurile sunt mai simple și interfața poate fi accesată direct prin scrierea IP-ului fix în bara browserului. Sistemul poate fi configurat pentru a înregistra doar atunci când este sesizată mișcare în cadru, iar cele mai multe DVR-uri oferă posibilitatea de a atașa o alarmă de intruziune.
Instalarea sistemelor de supraveghere video la domiciliu nu necesită aprobări speciale. Atenție! Instalarea pe spațiul public a sistemelor de supraveghere video poate fi făcută doar de firmele licențiate, cu respectarea unor legi precum GDPR.
Avantaje
- Este ieftin
- Flexibilitate în instalare
Dezavantaje
- Necesită numeroase cablări
- Presupune achiziția și instalarea a numeroase dispozitive
Sisteme de supraveghere video IP
Sisteme de supraveghere video IP sunt cele mai performante din lista tehnologiilor recomandate pentru acasă. Acestea se pot instala cu ușurință acolo unde există deja o rețea de internet și cabluri trase, montajul camerelor IP fiind la fel de simplu precum conectarea unui laptop la internet. În situațiile în care nu există rețeaua de cabluri UTP și nici posibilitatea de a trage noi cabluri se poate merge pe camere video IP cu Wi-Fi.
Sistemele de supraveghere video IP necesită un DVR IP sau NVR (Network Video Recorder). Acesta se conectează camerele IP în mod independent sau se conectează la routerul rețelei și detectează camerele IP funcționale din rețeaua locală. Codarea fluxurilor video se face cu un codec larg răspândit cum ar fi MPEG-4 sau H.264 pentru a reduce dimensiunea fișierelor video transmise și stocate.
Ideal este ca alimentarea camerelor IP să se facă prin PoE (Power over Ethernet), adică pe una dintre perechile din cablul UTP. În cazul în care acest lucru nu este posibil sau camera este conectată la un router sau switch fără PoE va fi necesară alimentarea camerei cu un adaptor. Camerele video IP au o calitate mai bună a imaginii, existând modele cu rezoluție reală Full HD și lentile de sticlă.
Unele sisteme de supraveghere video IP vin cu software avansat care permite recunoașterea chipurilor persoanelor, alocarea unui număr sau a unei etichete pentru fiecare chip recunoscut, recunoașterea și indexarea numerelor de înmatriculare și stocarea lor într-un jurnal text, numărarea persoanelor ce intră într-o încăpere. Atât aplicațiile de înregistrare și analiză video, cât și aplicația client pentru mobil sunt furnizate (de regulă) de către producătorul echipamentelor. În unele cazuri este necesar să plătiți licențe suplimentare pentru aceste servicii.
Avantaje
- Posibilități avansate de analiză a imaginii
- Folosește rețelele Ethernet existente
Dezavantaje
- Echipamentele sunt mai scumpe
- Necesită cunoștințe avansate pentru a fi exploatat la adevăratul potențial
Concluzii
Soluția de supraveghere video aleasă trebuie să îndeplinească cerințele inițiale și să aibă flexibilitate de a fi extinsă cu ușurință în viitor. Accesul la imagini trebuie să se facă într-un mod simplu. Partea software nu trebuie neglijată, aceasta fiind cea care livrează informațiile atât de valoroase.
Evitați să combinați tehnologiile analogice cu cele digitale, chiar dacă unele DVR-uri oferă această posibilitate.