PCNEWS

Intel aduce puterea Exascale

În cadrul International Supercomputing Conference (ISC), Kirk Skaugen, Vice Preşedinte al Intel Corporation şi General Manager al Data Center Group, a prezentat planurile companiei de a ajunge la performanţa ExaFLOP/s până la sfârşitul acestui deceniu. Atingerea unor performanţe de nivelul exascale nu va cere numai eforturi din partea industriei şi a guvernelor, dar şi diferite abordări deja promovate de arhitectura Intel Many Integrated Core (Intel MIC), potrivit lui Skaugen.
Noile procesoare vor fi mai economice decât cele actuale. Spre exemplu, cel mai rapid supercomputer din China din prezent, Tianhe-1A, foloseşte peste 1,6GW de energie pentru a atinge performanţa de tip exascale – cantitate necesară pentru a alimenta 2 milioane de gospodării.
Pentru a rezolva aceste dificultăţi, Intel şi cercetătorii europeni au creat trei laboratoare în Europa ce au ca scop: crearea unei relaţii puternice de parteneriat în Europa; accesul la cercetările europene cu privire la computingul de performaţă crescută (HPC); creşterea capabilităţilor în ştiinţa de calcul, inginerie şi computingului strategic. Unul dintre scopurile tehnice ale acestor laboratoare este de a se adresa problemei legate de eficienţa energetică în trecerea către performanţa de tip exascale.

Skaugen a mai declarat că există un potenţial foarte mare pentru creşterea pieţei de HPC. În timp ce supercomputerele din 1980 atingeau o performanţă de tip GigaFLOP/s (miliarde de operaţiuni pe secundă), echipamentele din prezent şi-au mărit performanţa de milioane de ori. În schimb a crescut cererea pentru procesoare destinate supercomputerelor. Până în 2013, Intel estimează că supercomputerele lumii din top 100 vor folosi un milion de procesoare. Până în 2015, numărul este aşteptat să se dubleze şi este estimat să atingă 8 milioane de unităţi până la sfârşitul acestui deceniu. Performanţa sistemului numărul unu din TOP500 este estimat să atingă 100 PetaFLOP/s în 2015 şi să treacă bariera de o ExaFLOP/s în 2018. Până la finele acestei decade, cel mai rapid sistem de pe glob este estimat să atingă o performanţă de peste 4 ExaFLOP/s.

Exit mobile version