Intel Corporation a organizat astăzi prima demonstraţie publică a tehnologiei WiMAX mobil de a 4-a generaţie din România, în cadrul evenimentului “International Broadband Conference, Mixing the Channels.”
Prezent la eveniment, Sean Maloney, Executive Vice President and Chief Sales and Marketing Officer Intel, a încurajat ţara noastră să-şi continue misiunea de a reduce decalajul digital comparativ cu alte state europene şi de a îmbunătăţi modul în care oamenii trăiesc, lucrează şi interacţionează cu tehnologia.
“România este lider în domeniul utilizării tehnologiei în Europa de Est, adoptând cu o viteză uimitoare folosirea computerelor desktop, a notebook-urilor sau a telefoanelor mobile”, a spus Maloney. “Intel încurajează România să continue procesul de digitalizare cu ajutorul serviciilor de tip WiMAX mobil de a 4-a generaţie sau WiMAX nomadic. Întrucât astăzi am demonstrat că WiMAX mobil este disponibil şi în România, suntem pregătiţi să livrăm cele mai bune servicii în domeniul Broadband, iar împreună să reducem decalajul digital şi să oferim Internetul viitorului”.
Implementând reţele de tip WiMAX mobil de a 4-a generaţie pe teritoriul ţării, România ar putea deveni unul dintre liderii mondiali în acest domeniu. Alături de Alcatel-Lucent, Intel a făcut prima demonstraţie de tip WiMAX mobil în 2.5GHz în centrul Bucureştiului, conectând maşina WiMAX dotată cu notebook-uri bazate pe modulul Intel WiMAX/Wi-Fi Link 5050 Series cu platforma mobilă WiMAX a companiei Alcatel-Lucent.
Tehnologia de tip WiMAX mobil este acum disponibilă pentru a consolida iniţiativele guvernamentale prin care se urmăreşte asigurarea accesului la Internet Broadband a tuturor cetăţenilor din România.
Înregistrând anul trecut cea mai mare creştere a ratei de penetrare a telefoniei mobile comparativ cu oricare stat din Uniunea Europeană – până la 106% – şi creşteri evidente pe piaţa computerelor desktop şi a notebook-urilor de la un an la altul, România a stabilit noi recorduri în utilizarea tehnologiei nu numai în Europa Centrală şi de Est (CEE), ci şi în toată regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA). România face eforturi susţinute să se alinieze la obiectivele UE în ceea ce priveşte rata de penetrare a Internetului. În anul 2007, rata de penetrare a Internetului a fost de 20%, dintre care 10 % au reprezentat conexiuni Broadband. Conform Comisiei Europene, până în 2010 obiectivul este ca 30% din conexiunile din fiecare stat membru UE să fie de tip Broadband.