Nișa de laptopuri convertibile s-a tot lărgit în ultima vreme, mai ales după ce tabletele și-au cântat cântecul de lebădă. Au trecut ani buni de când ASUS tot perfecționează laptopul convertibil bazat pe balamaua ErgoLift 360, fie ca vorbim de VivoBook Flip, fie de ZenBook Flip. Seria premium a producătorului taiwanez a primit recent o actualizare importantă, odată cu lansarea de către Intel a procesoarelor Tiger Lake. Astfel am ajuns să vedem noul model ZenBook Flip 13, cu numele de cod UX363EA. Cum nu demult am testat UX325JA, am avut un deja-vu. Designul, porturile, touchpadul NumberPad, cu chiar și culoarea sunt toate identice. Prețul nu e semnificativ mai mare față de ZenBook-ul clasic, de fapt sunt comparabile, însă faptul că acestuia îi poți da peste cap ecranul să lucrezi din orice poziție m-a câștigat. Dacă ai obiceiul să îți iei laptopul în pat sau în fotoliu, te obișnuiești repede cu Flip și n-o să mai vrei să renunți la această flexibilitate. Dar faza cu rotirea e doar cartea de vizită, căci mai departe îi vei descoperi și alte atuuri.
Flip UX363EA poate fi folosit în mai multe moduri, fiecare fiind recomandat într-o situație anume. Atunci când stăm în fotoliu și vrem să citim emailurile sau presa, UX363EA poate fi o tabletă, ușor de utilizat datorită ecranului tactil de dimensiuni mari. Paginile pot fi derulate rapid, iar ecranul răspunde cu promptitudine atingerilor. Dacă vom dori să vizionăm un film, putem așeza portabilul pe masă în modul cort.
Modul laptop va rămâne probabil cel mai folosit, UX363EA funcționând la fel ca orice alt ZenBook până la un punct, iar diferențele le vom vedea pe parcurs. Atunci când vrei să shareuiești imaginea de pe ecran cu un partener de discuție, ecranul se poate poziționa la un unghi de 180 de grade, laptopul devenind un fel de tabletă cu tastatură.
ASUS a testat balamaua ErgoLift 360 pentu 20.000 deschideri-închideri.
Toate aceste posibilități sunt accesibile datorită unei balamale speciale, dublu articulate, care permite rotația ecranului la un unghi de 360 de grade. ASUS a propus și câțiva termeni pentru ecranul cu margine subțire și acest tip de balama. Ecranul NanoEdge și balamaua ErgoLift cu rotire la 360 de grade sunt parte dintr-un ansablu foarte bine definit și formează un sistem compact cu grosimea de numai 13,9 mm și o greutate de 1,3 Kg.
Potrivit producătorului, balamaua a fost testată pentru 20.000 de cicluri de închidere/deschidere, funcționarea acesteia fiind garantată pentru întreaga durată de viață a portabilului. Dacă ai deschide laptopul de 10 ori pe zi în medie și ai face zilnic asta, peste 5 ani ești încă în durata ei de viață…
ASUS ZenBook Flip UX363 nu numai că este puternic și polivalent, dar își păstrează și portabilitatea. Ecranul are diagonala de 13,3 inchi, rezoluție FullHD și este acoperit cu sticlă din margine în margine, având un mod de îmbinare similar cu cel al tabletelor. Este destul de luminos – 300 niți, dar fiind tactil preia ușor amprentele. Faptul că e și Glare, înseamnă că va reflecta razele soarelui dacă îl vei folosi afară sau în dreptul geamului, în lumină. Acest lucru nu se întâmpla la UX325JA, care dispune de ecran mat, dar evident fără touch.
Artiștii, fotografii și designerii care vor lucra cu ZenBook Flip UX363 vor aprecia probabil stiloul electronic ASUS Pen, ce suportă 4096 de niveluri de presiune. Noi ceilalți, mai puțin înclinați către partea artistică, vom profita de precizia ASUS Pen pentru a naviga prin meniurile stufoase atunci când studiem diverse siteuri.
Laptopul e generos cu conectorii și știe WiFi 6
La exterior, ZenBook Flip UX363 arată oarecum similar cu alte modele ZenBook pe care am avut ocazia să le mai testăm. Diferențele se văd în partea din spate, unde balamaua dublă și articulațiile sale sunt vizibile.
Pe partea dreaptă a laptopului avem la dispoziție un port USB de tip A și butonul on/off. Fiind vorba de un laptop convertibil, butonul de pornire/oprire a fost montat pe lateral pentru a putea fi accesibil în orice situație. Spunem partea dreaptă pentru situația în care folosim dispozitivul în modul laptop, pentru acest lucru se poate schimba atunci când întoarcem ecranul la 30 de grade și alegem modul tabletă. Pe partea stângă vom găsi două porturi USB tip C, ieșirea HDMI și un LED martor pentru starea bateriei și a încărcării.
ASUS ZenBook Flip UX363 beneficiază de cele mai noi tehnologii pentru conexiunile seriale și ieșirea video. Porturile USB de tip C pot atinge viteze teoretice de 40Gbps, iar portul USB 3.2 de tip A 5Gbps. Ieșirea HDMI are conector standard, laptopul putând emite semnal pentru monitoare și televizoarele compatibile (dotate cu intrare HDMI).
Nu are audio jack, dar în cutie găsim un adaptor la USB-C. Iar dacă vrei să conectezi laptopul în rețeaua cu fir, ai la dispoziție o placă de rețea USB.
ASUS ZenBook Flip UX363 integrează acum procesoare Intel Core din generația a 11-a, însă mai e posibil să găsiți încă pe piață modelele cu procesoare Intel Core din generația a 10-a. Acesta văzut de noi are Intel Core i7-1165G7, dar mai poate fi întâlnit și procesorul Intel Core i5-1135G7.
Sistemul este completat mai departe de 8GB sau 16GB de memorie RAM LPDDR4x (în funcție de versiune) și de un SSD PCIe NVMe 3.0 x2 M.2 de 512 GB. Chiar și cu 8GB de RAM, performanța e foarte bună și fluidă.
Modulul WiFi 6 (802.11ax) este acompaniat de tehnologia ASUS WiFi Master Premium, ce include ASUS WiFi Stabilizer si ASUS WiFi SmartConnect.
ASUS ZenBook Flip UX363 introduce un design extins al tastaturii. Aceasta dispune de suficient spațiu pentru a include un rând suplimentar de taste funcționale în partea dreaptă. Sub tastatură avem deja celebrul NumberPad 2.0, un touchpad cu dublă funcționalitate, ce adaugă pe lângă funcția de bază o tastatură numerică virtuală, delimitată prin iluminarea LED. Aceasta poate fi activată și dezactivată cu ajutorul unui buton dedicat, însă chiar și atunci când este activă, touchpadul poate fi folosit pentru controlul cursorului.
Autonomie mărită spre 14 ore
ZenBook Flip UX363 integrează o baterie litiu-polimer cu 4 celule și o putere de 67Wh. În testele ASUS, acestă baterie poate oferi o autonomie de până la 14 ore. În viața de zi cu zi, această valoare nu va fi atinsă din cauza condițiilor de utilizare mai intense, însă ce trebuie reținut e faptul că laptopul poate acoperi o întreagă zi de lucru fără a fi necesară reîncărcarea. Atunci când va trebui reîncărcat, UX363 poate ajunge la o capacitate de 60% în numai 49 de minute. Mai mult, încărcarea se face pe USB-C, utilizatorul având posibilitatea să conecteze diverse surse de energie pe care le are la îndemână, inclusiv o baterie externă. Adaptorul din pachet are o putere de 65W și este cel care garantează încărcarea rapidă. Celelalte surse vor încărca acumulatorul dar nu o vor putea face cu aceeași viteză precum cel original.
Laptopurile ASUS nu rămân foarte mult pe piață,modelele fiind actualizate și perfecționate în permanență. Prețurile actuale pentru configurațiile ZenBook Flip UX363 cu procesoare Intel Core i5-1135G7 sau Intel Core i7-1165G7 pornesc de la aproximativ 5699 de lei, cu toate taxele incluse.
Ecranul are diagonala de 13,3 inchi, rezoluție FullHD și este acoperit cu sticlă din margine în margine, având un mod de îmbinare similar cu cel al tabletelor. Artiștii, fotografii și designerii care vor lucra cu ZenBook Flip UX363 vor aprecia probabil stiloul electronic ASUS Pen, ce suportă 4096 de niveluri de presiune. Noi ceilalți, mai puțin înclinați către partea artistică, vom profita de precizia ASUS Pen pentru a naviga prin meniurile stufoase atunci când studiem diverse siteuri.
În loc de concluzie
PRO
- Rulează fluid orice aplicație comună
- Autonomia
- Are toate porturile necesare
- Ușor și aspectuos
CONTRA
- Ecranul reflectă razele soarelui
- Ecranul tactil preia amprentele ușor
- În modul Cort muchiile stau direct pe suprafață, nu are o zonă gumată
- Scump pentru multă lume