Desktop-urile performante au fost și sunt cele mai apreciate sisteme de calcul. Performanța solicitată de jocurile cu grafică foarte avansată este oferită de hardware-ul de ultimă oră, cu frecvențe înalte, susținute de sisteme de răcire pe măsură. Aceste performanțe vin cu o serie de neajunsuri cum ar fi consumul ridicat de energie, emisia mare de căldură și sistemele de răcire voluminoase care le mențin în funcțiune, la frecvențe ridicate. Prin urmare, o sursă de alimentare puternică, stabilă, modulară, cu linii de alimentare pentru plăcile video, este strict necesară ca bază pentru viitorul sistem și eventualele îmbunătățiri ale acestuia.
Mulți utilizatorii achiziționează surse de alimentare ce se limitează strict la funcționarea configurației inițiale. De exemplu, au o putere limitată și o singură linie de alimentare pentru placa video. Mai târziu se gândesc să achiziționeze o a doua placă video pentru configurații duale, moment în care realizează că au nevoie de o nouă sursă de alimentare. Este recomandat să alegeți o sursă mai avansată, cu linii de alimentare mai lungi pentru carcasele mari și o placă de bază ATX, care să vă ofere multiple posibilități. Excepție de la această regulă fac sistemele ce sunt gândite din start să fie compacte.
Carcasa TUF Gaming GT301
ASUS TUF Gaming GT301 este o carcasă foarte bine construită, cu o mulțime de funcții practice. În zona superioară avem la dispoziție două porturi USB pentru stick-urile de memorie și perifericele USB, conectorii audio de 3,5mm și butoanele power și reset. Un al treilea buton care oprește iluminarea, diferențiază acest model de altele. Carcasa suportă până la 4 x SSD-uri de 2,5 inchi, 2 x HDD-uri de 3,5 inchi și filtre pentru înlăturarea rapidă a prafului în partea frontală, superioară și la baza carcasei.
Partea frontală este dominată de o grilă perforată sub formă de fagure, care conferă rezistență și un spațiu mare de absorbție a aerului. Carcasa integrează propriile ventilatoare de 120mm, iluminate RGB adresabile, ce pot fi sincronizate cu restul sistemului prin Aura Sync. Iluminarea ambientală poate fi controlată pe întregul ecosistem ASUS Aura prin intermediul unui software dedicat și poate fi oprită imediat de la un buton fizic, aflat pe carcasă.
Sursa de alimentare este montează în partea de jos a carcasei și este separată de sistem cu ajutorul unui capac metalic. Bineînțeles, toate cablurile sunt ascunse privirii în drumul lor de la sursă către placa de bază și celelalte componente.
Carcasa TUF Gaming GT301 mai oferă un suport pentru căști, care poate fi montat pe ambele laturi, în funcție de preferința utilizatorului. Găurile de prindere sunt mascate cu ajutorul unor capace din plastic ce fac parte din design.
Sursa de alimentare ROG Thor 850W Platinum
Sursa de alimentare ROG Thor 850W Platinum este dedicată entuziaștilor fiind dotată cu o serie de caracteristici cerute de sistemele foarte performante. Sursa are o putere maximă de 850W, mai mult decât e necesar pentru o configurație de top, cu plăci video duale. ROG Thor 850W Platinum garantează o eficiență de peste 89% la o sarcină de 100% și 92% la o sarcină de 50%. Creșterea eficienței înseamnă mai puțină energie consumată de sistem, mai puțină căldură degajată și un zgomot redus al ventilatorului.
Produsele ROG au o estetică impecabilă, iar sursa ROG Thor 850W Platinum nu face excepție. Aceasta este prima sursă de la ASUS ce dispune de iluminare RGB Aura Sync și un panou de informații OLED integrat. Ventilatorul mare, cu diametrul de 135 mm, răcește eficient componentele fără a genera prea mult zgomot.
Sursa este modulară, putând fi montate doar cablurile necesare, protejate cu manșoane. Cablurile cu manșoane includ un cablu cu 24 pini, două cabluri cu 6+2 pini pentru plăcile video pe PCI-e și două cabluri pentru procesor cu 8 pini. De asemenea, este disponibil un conector RGB care se conectează la conectorul RGB adresabil de pe placa de bază.
Placa de bază ASUS TUF Gaming Z490-Plus Wi-Fi
Placa de bază este cea mai importantă piesă hardware de la care pornește construirea unui sistem. Este fundația ce pune în valoare toate celelalte componente pe care le putem achiziționa. Fără o placă de bază performantă și fiabilă nu putem avea un sistem rapid și nici nu-l putem dezvolta pe viitor. De aceea se recomandă să achiziționați o placă de bază de la un producător consacrat, ce oferă suport, opțiuni multiple, dar mai ales suficiente porturi și sloturi pentru viitoarea dezvoltare a sistemului vostru.
ASUS TUF Gaming Z490-Plus Wi-Fi este o placă de bază de ultimă generație, bazată pe cel mai recent chipset Intel Z490, lansat în trimestrul 2 al anului 2020. Chipsetul oferă o mulțime de posibilități pentru tehnologii de ultimă oră, cum ar fi suport pentru memoria Intel Optane, suport pentru virtualizare, configurații RAID, Wi-Fi integrat și USB 3.2 Gen 2×1 (10Gb/s).
TUF Gaming Z490-Plus Wi-Fi dispune de două sloturi PCIe 3.0 x16, două sloturi M.2 ce acceptă cele mai rapide unități cu suport PCI Express, patru sloturi DIMM pentru memorii DDR4 4600 (mod OC), șase porturi SATA 6Gb/sși conectorii USB 3.2 pe placa, la care puteți lega porturile frontale de pe carcasă.
Panoul din spate este puțin diferit de cel al unei plăci obișnuite prin numărul impresionant de conectorii cu tehnologii noi. Aici vei găsi ieșirile video HDMI și DisplayPort, conectori USB 3.2 Type C, conectori USB 3.2 Type A, conector RJ-45 dar și sloturile unde vei putea lega antenele pentru modulul Wi-Fi.
Modulul de alimentare VRM integrat pe placa de bază TUF Gaming Z490-Plus (WiFi) utilizează 12+2 etaje de alimentare DrMOS care combină MOSFET-uri high-side și low-side și drivere într-un singur pachet, oferind puterea și eficiența cerută de procesoarele Intel Core de generația 10-a. Bineînțeles, controlul tensiunilor de alimentare este digital, oferind cu precizie treptele fine de ajustare pentru un overclocking reușit.
ASUS TUF Gaming Z490-Plus (WiFi) face parte dintr-o serie de plăci de bază ce beneficiază de o serie de îmbunătățiri pe care le consider foarte importante, cum ar fi ranforsările pentru sloturi și protecțiile ce acoperă zonele sensibile. Cei care au mai asamblat calculatoare știu că există riscul de a scăpa un șurub pe circuitele plăci atunci când funcționează sau de a atinge placa de bază cu șurubelnița. Circuite fine pot intra în scurt-circuit sau pot fi exfoliate la o atingere imprudentă, prin urmare plăcile de protecție sunt bine-venite pentru a evita aceste neplăceri.
PCB-ul este construit în straturi protejate cu straturi rezistente de lac, conectorii de alimentare ProCool de pe placă sunt mai duri și au pini solizi. Inserțiile metalice din sloturi conferă mai multă duritate, menținând cu fermitate chiar și plăcile video mai grele.
ASUS s-a gândit și la evenimentele neplăcute care nu sunt generate de utilizator. ESD Guards prelungește viața componentelor prevenind defectele provocate de descărcările electrostatice și oferind protecție pentru supra-tensiuni de până la +/- 10 kV și descărcări la contact de +/- 6 kV. Chiar și sloturile DIMM sunt prevăzute cu protecție pentru scurt-circuit, în cazul în care montăm greșit memoriile.
ASUS TUF Gaming Z490-Plus (WiFi) integrează un modul Wi-Fi, așa după cum îi spune și numele. Modulul Intel WiFi 6 AX201 este compatibil cu standardul 802.11ax și oferă maximul teoretic de 2,4 Gbps. Valoare este imensă și mai mult decât suficientă pentru majoritatea aplicațiilor. În prezența unui router performant, sistemele bazate pe TUF Gaming Z490-Plus (WiFi) pot descărca jocurile mari prin Wi-Fi sau pot face streaming 4K fără a privi spre o rețea cablată.
Procesorul Intel Core i5-10600K
Pentru acest sistem a fost ales un procesor Intel Core i5-10600K din generația a zecea, pe socket FCLGA 1200, fotolitografiat pe 14 nanometri. Acesta este chipset cu 12MB memorie cache, cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, ce poate urca în frecvențe până la 4,8Ghz. TDP-ul este un pic cam mare, de 125W, dar în prezența unui sistem de răcire cu lichid, așa cum este ROG Ryuo 240, aceste lucruri contează mai puțin, procesorul menținând vârfurile de frecvență pentru mai mult timp.
Tot acest procesor suportă temperaturi de până la 100 de grade Celsius, deci nu este o problemă pentru el dacă sunt atinse pentru momente scurte, temperaturi care în alte condiții ar fi considerate mult prea mari.
Răcirea ROG Ryuo 120
Răcirea mai bună a procesorului este una dintre cele mai simple metode prin care putem ridica frecvențele de funcționare. Overclocking-ul este o pasiune, dar și o garanție că lucrurile vor funcționa așa cum trebuie. Procesoarele moderne au vârfuri de frecvențe, ce pot fi menținute pentru scurt timp, până se încălzesc. Numeroșii senzori termici, din componența procesorului, stabilesc cu precizie până la ce nivel pot fi ridicate frecvențele și temperaturile. Răcirea cu lichid ROG Ryuo 120 permite o mai bună funcționare a procesorului, mai multă stabilitate și oferă mai mult stil.
Ecranul OLED pus pe radiator este spectaculos și este un element ce nu ar trebui să existe în acel loc, însă un sistem de gaming nu trebuie să fie plictisitor ca o stație de lucru, ci trebuie să ofere plăcere atunci când îl folosim sau doar îl privim.
Placa video TUF Gaming RTX 2060 O6G
Fiind un sistem pe care dorim să rulăm jocurile de ultimă generație nu am fi putut să alegem o placă video foarte bună. ASUS TUF Gaming GeForce RTX 2060 O6G este o placă video construită pe bază arhitectura NVIDIA Turing. Placa este construită de ASUS cu ajutorul tehnologiilor automatizate Auto-Extreme, ce nu lasă loc erorilor umane. Toate procesele sunt automatizate, iar verificarea și testarea produsului finit este făcută cu precizie de sisteme opto-electronice avansate. Tot ansamblul este răcit cu două ventilatoare cu rulmenți, sigilate împotriva prafului. De ajutor este și backplate-ul care protejează circuitele electronice. Acesta permite prinderea sigură a plăcii și contribuie la rigiditatea structurală, împiedicând flexarea PCB-ului.
ASUS spune că fiecare placă trece prin teste de performanță și de stres pentru a satisface standardele ridicate de calitate. În cadrul acestor teste sunt rulate jocuri precum Fortnite, League of Legends, Overwatch și PlayerUnknown’s Battlegrounds.
Memoria XPG TUF Gaming Alliance
Pentru acest sistem de gaming au fost alese două module de memorie XPG, construite pentru alianța TUF Gaming Alliance. Acest lucru înseamnă că modulele de memorie vor fi compatibile cu sistemul de iluminare Aura și vor putea fi sincronizate cu restul sistemului. Fiecare modul DDR4-3200 oferă 8GB, kitul funcționând într-o configurație dual-channel. Alianța TUF Gaming Alliance, condusă de ASUS, își propune să le ofere cumpărătorilor un set simplificat de componente hardware prin eliminarea eventualelor incompatibilități ce pot apărea atunci când alegem hardware livrat de diverși producători.
SSD-ul XPG Gammix S11
Stocarea PC a făcut un salt uriaș prin trecerea la memoria flash. Eliminarea hard-diskului din interiorul calculatorului a însemnat renunțarea la ultima componentă ce avea piese mecanice în mișcare. SSD-ul XPG Gammix S11 M.2 2280, 3D NAND, pe interfață PCIE, beneficiază de viteze de citire de până la 3200 MB/s și poate scrie datele cu un maxim teoretic de 1700 MB/s. Aceste valori sust susținute de un controler de ultimă generație și de răcirea pasivă cu un radiator de aluminiu plasat peste chipurile de memorie. Grație acestui SSD, sistemul de operare Windows 10 se încarcă cu rapiditate, iar fișierele multimedia și jocurile sunt copiate într-un timp scurt.
Concluzii
Ecosistemul TUF Gaming este o soluție completă pentru construirea unui sistem de gaming de ultimă generație. Acesta garantează compatibilitatea perfectă a componentelor și funcționarea lor la parametri proiectați. Cu toate acestea, atunci când alegem componentele, va trebui să verificăm fiecare caracteristică a hardware-ului pentru a nu exista verigi care pot gâtui performanța.