ANCOM lansează astăzi o consultare publică privind necesitatea şi oportunitatea organizării unei proceduri de selecție competitive pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în noile benzi de frecvențe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicații mobile terestre de bandă largă, respectiv 694-790 MHz și 1452-1492 MHz, precum și în subbenzile de frecvențe rămase neadjudecate în urma procedurilor de selecție anterioare, respectiv 791-796 MHz/832-837 MHz, 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz, 3410-3420 MHz/3510-3520 MHz și 3450-3465 MHz/3550-3565 MHz.
Benzile care fac obiectul consultării contribuie la asigurarea resurselor de spectru necesare pentru dezvoltarea eficientă a serviciilor de comunicații în contextul avântului consumului de internet mobil, dar și la implementarea tehnologiilor de nouă generație, cunoscute sub denumirea de 5G sau IMT-2020.
Această nouă tehnologie de comunicații va permite conectarea tuturor obiectelor inteligente pe care oamenii le vor folosi în viitor: orașe inteligente, case care se vor administra singure, mașini autonome, servicii publice digitale pentru cetățeni și firme. Pentru toate acestea este nevoie de comunicații radio, adică fără fir, cu acoperire peste tot, la super-viteze, și o capacitate enormă – pentru o densitate imensă de utilizatori.
„Îmi doresc ca în cel mult 5 ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G și ANCOM face astăzi primul pas către această nouă revoluție industrială și transformarea digitală a economiei și societății românești. Am putea fi, din nou, printre primele țări din UE care demarează o astfel de licitație, cu siguranță prima din regiunea de est, după cum în 2012 am fost autorii unei premiere est-europene în domeniul licitațiilor de spectru,” a declarat Adrian DIȚĂ, Președintele ANCOM, în contextul lansării acestei consultări.
Având în vedere importanța resursei limitate de spectru disponibil, a impactului deciziei ce urmează a fi luată cu privire la viitorul utilizării acestor benzi de frecvențe și efectele asupra pieței de comunicații electronice din România, ANCOM consideră necesară consultarea tuturor părților interesate în scopul asigurării transparenței şi imparțialității în procesul decizional şi a predictibilității măsurilor adoptate.
Persoanele interesate sunt invitate să parcurgă și să completeze chestionarul publicat aici și să-l transmită ANCOM până la data de 26.07.2017, pe adresa sediului central al ANCOM din str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti sau direct la registratura ANCOM. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise şi prin fax la numărul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.