Laptopurile ASUS s-au schimbat radical în ultimii ani odată cu implementarea de către Intel a platformei Ultrabook. Producătorii nu au mai făcut economii în ceea ce privește materialele carcasei și au apelat din plin la aluminiu și sticlă.
ASUS ZENBOOK UX51VZ prezintă o carcasă fabricată în totalitate din aluminiu ce se îmbină inteligent cu rama ecranului printr-o garnitură fină de cauciuc. Tot pe capac există mici tampoane de cauciuc care au rolul de a amortiza închiderea. Formele circulare de pe capac ce imită finisajele mecanice sunt întrerupte de logoul ASUS poziționat în centru.
Carcasa este o fundație solidă pentru restul componentelor și este ceva mai groasă dacă ne raportăm la modelele Zenbook Prime de 13 inci. Dimensiunile carcasei au fost influențate de placa video dedicată ce oferă mai multă putere grafică. Totodată, laptopul oferă senzația de corp unic fără îmbinări, specifică produselor premium. Pentru a păstra design-ul fără cusur, ASUS a ascuns atât acumulatorul cât și unitatea SSD în interiorul carcasei, fără a lăsa utilizatorului posibilitatea de a le înlocui.
Capacul lui UX51VZ este în continuare foarte subțire însă poate fi mai ușor de ridicat. Dacă la unele modele Zenbook trebuia să vă folosiți de unghii pentru a desface laptopul la ZENBOOK UX51VZ această sarcină devine mult mai ușoară datorită zonei speciale de pe capac. ASUS ZENBOOK UX51VZ nu pune probleme de mobilitate, greutatea acestuia fiind menținută la un nivel foarte bun pentru un laptop de 15.6 inci. UX51VZ cântărește 2.13Kg, ceva mai mult ca un ultrabook dar senzibil mai puțin decât un notebook de modă veche.
Portabilul se așează foarte bine pe birou datorită masei echilibrate și a celor patru piciorușe speciale (vezi foto sus). Aderența este mult îmbunătățită iar șansa ca acesta să alunece este mult redusă.
ASUS ZENBOOK UX51VZ se bucură de aportul unui procesor Intel Core i7-3612QM cu patru nuclee ce funcționează la frecvența de 2.1GHz. Funcția Intel Turbo Boost poate crește dinamic frecvența până la valoarea de 3.1GHz. Memoria RAM de 8GB oferă spațiul necesar programelor de grafică, cum ar fi Adobe Photoshop, astfel încât utilizatorul să poate lucra fără a aștepta prea mult după mecanismele Windows de distribuție a datelor. Unitatea SSD se dovedește a fi extrem de rapidă, iar în combinație cu porturile USB 3.0 oferă viteze de transfer foarte mari.
Încorporând grafica Nvidia GeForce GT650M cu 2GB de memorie VRAM, UX51V oferă performanțe foarte bune în benchmark-urile sintetice. În 3DMark11 performanța per ansamblu a fost evaluată cu 2.289 de puncte iar în 3DMark Vantage scorul a trecut ușor de 10.800 de puncte.
Specificații tehnice ASUS ZENBOOK UX51VZ
Ecran 15.6 inci, IPS LED, rezoluție 1920×1080, unghi de vizualizare 178 grade
Tastatură Clichet, iluminată cu LED-uri, zonă numerică
Touchpad multitouch
Procesor Intel Core i7-3612QM, patru nuclee, Ivy Bridge, frecvență 2.1 GHz, frecvență turbo 3.1 GHz
Grafică integrată Intel HD4000
Grafică dedicată NVIDIA GT650M, 2GB VRAM
Memorie RAM 8GB DDR3
Stocare flash 256GB
Cititor carduri MMC, SDHC
Difuzoare stereo, subwoofer
Cameră web 2 megapixeli
Porturi 3xUSB, jack 3.5mm, microfone
Wi-Fi
Bluetooth 4.0
Acumulatori litiu-ion
Tastatura de tip clichet dispune de taste cu suprafață mare și de un numpad, util atunci când lucrați în programe ce lucrează cu cifre cum ar fi excel. Tastatura este iluminată cu LED-uri venind în sprijinul celor care folosesc notebook-ul în spații slab iluminate. ASUS a păstrat tastele enter, shift și backspace de dimensiuni ceva mai mari, acestea fiind mai ușor de localizat și apăsat.
Touchpad-ul are suprafață mare (4.1 x 2.75 inci) iar poziționarea lui s-a făcut ușor spre stânga, astfel încât să fie la mijlocul zonei alfa-numerice a tastaturii. Suprafața mare a touchpad-ului ajută utilizatorii ce se folosesc frecvent de elementele de gestică din Windows 8. Cele două butoane ale touchpad-ului sunt separate printr-o linie trasată de ASUS, acesta fiind un lucru util dată fiind frecvența cu care încurcăm cele două comenzi.
ASUS ZENBOOK UX51VZ beneficiază de un ecran de tip IPS LED, cu diagonala de 15.6 inci și rezoluție FullHD (1920 x 1080 pixeli). Panoul oferă unghiuri largi de vizualizare iar filtrul încorporat dă o notă mai naturală culorilor, reducând luminozitatea excesivă. Paleta de culori poate fi schimbată dacă folosiți utilitarul ASUS Splendid. Ecranul nu este sensibil la atingere iar dacă aveți intenția de a atinge diferitele elemente grafice ale sistemului de operare Windows 8 nu trebuie să vă faceți probleme, și noi am procedat la fel.
ASUS a insistat mult pe partea audio pentru a obține un sunet de o calitate impresionantă pentru un notebook. Cu ajutorul tehnologiei Bang & Olufsen’s ICEPower, UX51V oferă un sunet suficient de clar pentru o cameră. ASUS mai include softwareul Waves MaxxAudio ce îmbunătățește calitatea undelor sonore redate, permitând totodată utilizatorului să ajusteze valorile pentru joase și înalte.
Laptopurile au de regulă difuzoare de dimensiuni reduse care nu pot reda sunetele joase. Pentru a compensa acest lucru, ASUS oferă un subwoofer în toată regula ce schimbă total percepția față de capacitățile audio ale unui portabil de asemenea dimensiuni.
Utilizarea intensivă a unui notebook generează căldură iar acest lucru se simte în zonele care intră în contact cu mâna. ZENBOOK UX51VZ nu face excepție de la această regulă însă căldura generată de sistem este cu mult redusă datorită elementelor interne poziționate departe de utilizator.
Camera web, montată deasupra ecranului (foto) înlesnește comunicarea video oferind utilizatorului mai multă libertate de comunicației.Cu o rezoluție de 2 megapixeli, camera este perfectă pentru apelurile video însă posibilitățile ei se opresc aici. Fotografiile făcute la rezoluția de 1280 x 720 pixeli au un zgomot de imagine ușpr de observat iar în timpul filmării imaginea este uneori blurată.
ASUS ZENBOOK UX51VZ include o mulțime de porturi, deosebit de utile pentru un utilizator ce obișnuiește să conecteze diverse echipamente la notebook. Pe partea stângă Sunt disponibile porturi precum Ethernet, conectorul pentru alimentator, unul HDMI și două USB 3.0.
Pe partea dreaptă sunt montate porturi precum mini-DisplayPort, USB 3.0, cititorul pentru carduri MMC/SDHC și un jack pentru căști sau microfon.
Sistemul de operare Microsoft Windows 8 a fost criticat de în presa de specialitate, foarte mulți ziariști spunând că interfața concepută pentru ecranele touch nu este legată de restul sistemului iar butoanele de dimensiuni prea mici sunt greu de selectat. Aceste critici sunt întemeiate iar Microsoft trebuie să mai lucreze la acest sistem de operare. ZENBOOK UX51VZ nu are un ecran sensibil la atingere, prin urmare aceste inconveniente dispar. Utilizatorul va naviga în meniurile sistemului de operare cu ajutorul touchpad-ului și al cursorului. Cei care nu s-au obișnuit cu touchpad-ul și încă preferă mouse-ul pot conecta unul pe un port USB pentru mai multă productivitate.
Windows 8 recunoaște o mulțime de elemente de gestică preluate cu ajutorul touchpad-ului, utilizatorii având opțiunea de a mări fotografiile întocmai ca pe ecranul unui smartphone.
ASUS completează notebook-ul cu o serie de aplicații preinstalate. ASUS Installation Wizard vă permite să instalați drivere și aplicații precum Cyberlink Power2Go. ASUS Tutor oferă tutoriale pentru Windows 8. Cu ajutorul ASUS Splendid Utility se pot regla culorile și strălucirea ecranului iar WebStorage Sync Agent sincronizează datele între PC și telefon/tabletă. ASUS mai include și alte aplicații precum propriul calculator numit ASUS Converter care oferă în plus conversia unităților de măsură.
Accesoriile pe care le veți primi în pachet se limitează la strictul necesar fără a ieși în evidență. Încărcătorul este de dimensiuni reduse și poate fi purtat într-o geantă aluturi de laptop fără a necesita prea mult spațiu.
ASUS ZENBOOK UX51VZ este un laptop puternic și echilibrat ce se situează deasupra principalilor competitori. Procesorul Intel Core i7 cu patru nuclee, alături de placa grafică NVIDIA și unitatea SSD oferă o performanță notabilă ce va satisface chiar și pe cei mai pretențioși utilizatori.