Editorial

Castigatorii Prix Ars Electronica 2010

Lansat in 1987, festivalul de arte Prix Ars Electronica 2010 si-a castigat renumele de barometru suprem al tendintelor de pe scena internationala a artei media. Juriile, alcatuite din experti de top din domeniile lor de activitate, se intrunesc anual pentru a desemna cele mai impresionante lucrari de arta contemporana si pentru a le decerna creatorilor premianti trofeele Golden Nicas, echivalent al premiilor Oscar. Cele sapte categorii de concurs reflecta diversitatea artei media actuale: Arta hibrida, Animatie computerizata / Film / VFX, Arta interactiva, Muzica digitala, Comunitati digitale, trofeul pentru arta si tehnologie [THE NEXT IDEA] si u19 – freestyle computing, categorie rezervata tinerilor austrieci. Festivalul este produs de Ars Electronica Linz si ORF – un studiou regional al Companiei Austriece de Difuziune, in parteneriat cu Brucknerhaus Linz si Centrul pentru Arta Contemporana OK.

La editia de anul acesta s-au inscris 3.083 de proiecte din 70 de state, incadrate in sapte categorii de concurs, dintre care u19 – freestyle computing a atras cele mai multe proiecte (657), urmat de muzica digitala (615), arta interactiva (562) si animatie computerizata (494). Cei 34 de membri ai juriului au deliberat timp de trei zile si jumatate pentru a evalua toate proiectele participante la concurs si iata lucrarile declarate castigatoare la Prix Ars Electronica 2010:

1. La categoria Computer Animation / Film / VFX, premiul Golden Nicas 2010 ii revine lui Arev Manoukian (Canada), pentru scurt-metrajul „Nuit Blanche”, o poveste despre intalnirea a doi straini si „dragostea la prima vedere”. Efectele vizuale au fost create integral pe un computer obisnuit. Daca a meritat sau nu premiul, va puteti convinge si singuri:

2. La muzica digitala a castigat lucrarea „rheo: 5 horizons” a japonezului Ryoichi Kurokawa, o instalatie audiovizuala care imbina sunete si imagini in sculpturi in spatiu si timp.

3. Trofeul pentru Arta hibrida a fost castigat de creatia „Ear on Arm”, apartinandu-i australianului Stelarc. Imaginea vorbeste de la sine:

4. La Arta interactiva, premiat este The EyeWriter, un sistem de monitorizare a miscarii oculare, care le permite persoanelor cu afectiuni neuromusculare sau complet paralizate sa se exprime miscandu-si doar ochii, datorita unui software care „deseneaza” semnele respective pe ecranul unui computer. Sistemul a fost creat de americanii Zach Lieberman, James Powderly, Tony Quan, Evan Roth, Chris Sugrue si britanicul Theo Watson.

5. La categoria Comunitati digitale, castigator este Chaos Computer Club, cea mai mare comunitate din lume dedicata cercetarii in tehnica.

6. Premiul [the next idea] voestalpine pentru arta si tehnologie ii este atribuit belgianului Frederik De Wilde pentru pictura „Hostage”, remarcabila pentru cel mai intens negru obtinut vreodata.

7. Si, in final, la categoria u19 – freestyle computing, au fost premiati austriecii Stefan Polic si Michael Moitzi pentru automatizarea mesei de foosball, datorita careia doi jucatori controleaza echipele cu ajutorul computerelor, camerelor, senzorilor si dispozitivelor mesei speciale de joc, eliminand astfel conditia obligatorie care i-a enervat pe inventatori suficient incat sa-i determine sa creeze acest joc: inainte, erau necesari minim 4 jucatori.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc in cadrul Galei Ars Electronica, pe 3 septembrie a.c., la o fosta unitate de productie a fabricii de tutun din Linz.

To Top