Cursa pentru construcția celor mai mari turbine eoliene continuă odată ce această tehnologie și-a dovedit rentabilitatea economică. În acestă competiție neoficială sunt angrenate firme din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Norvegia. Energia eoliană este o energie curată, nu afectează mediul înconjurător, nu presupune emisia de gaze nocive în atmosferă și nici transportul și stocarea unor deșeuri periculoase pe termen lung, așa cum e cazul energiei nucleare. În plus reduce dependența țărilor sărace în resurse de importurile masive de petrol și gaze.
Compania britanică Arup a proiectat o turbină eoliană gigantică. Aerogenerator X este un proiect revoluționar ce are o capacitate instalată de 10MW. Anvergura celor două brațe ale sale este de 275 de metri iar design-ul său complet diferit față de morile de vânt pe care le vedem instalate pe în Dobrogea, spre exemplu. Datorită dimensiunilor foarte mari proiectul ar putea deveni cu adevărat interesant la scară industrială, costul pe kilowatul-oră produs fiind comparabil cu cel obținut în centralele nucleare.
Prima astfel de turbină eoliană ar putea fi construită în anul 2013. În prezent cea mai mare turbină eolliană clasică are o putere instalată de 5MW însă există proiecte pentru turbine cu o capacitate de 10MW, așa cum e cazul proiectului „Britannia” ce va fi construit pe coasta de nord vest a Marii Britanii.
Norvegienii de la compania Sway plănuiesc să construiască tubine gigant, ancorate de fundul mării și ținute la suprafață de flotoare. Uniunea Europeană sprijină aceste proiecte și speră ca într-o zi dependența de gazul rusesc și petrolul arab să se reducă. Instalarea de turbine eoliene continuă în acest moment într-un ritm frenetic.
Campioanele enegiei eoliene sunt țările din vestul Europei în special Danemarca, Marea Britanie, Olanda și Germania. În România cele mai multe parcuri eoliene sunt amplasate în Dobrogea și pe țărmul Marii Negre dar sunt câteva turbine montate și în munți, acolo unde vântul bate tot timpul anului.