Stiri

Cum se fac banii in IT-ul romanesc

Vrei sa iti deschizi o firma in IT? Mult succes! Daca tu te chinui sa-ti scozi cateva sute de euro pe luna altii fac bani cu lopata si mai au si tupeul de a afisa o imagine „business”.
Din aceast ciclu, „Ziarul de Sibiu” a publicat un articol foarte interesant despre cum face bani Siveco. Nu ati auzit de Siveco? Nu ati cumparat calculatoare de la ei pana acum? E si normal… Ei fac parte din grupul celor care vand computere de 2-3 ori mai scump. Cine e atat de batut in cap sa cumpere asa ceva? Cum cine? Statul roman. Adica din banii nostri…


Citam din Ziarul de Sibiu:


SIVECO este firma care ar fi trebuit să instruiască profesorii sibienii în tainele educaţiei informatizate. În schimb, SIVECO a adus calculatoare la preţuri duble şi programe care dau erori. Cât priveşte diplomele, profesorilor li s-a făcut lehamite să mai întrebe de acestea.

Sistemul Educaţional Informatizat (SEI) este un program implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din timpul guvernării Năstase. Toate cele patru etape ale sale au fost vândute fără licitaţie de minister către firma SIVECO. Gaura din bugetul ministerial pe care SIVECO a creat-o este imensă, de peste 182 de milioane de dolari, şi pe lângă asta au existat şi o serie de disfuncţionalităţi în program. În Sibiu, de prima etapă a programului au beneficiat toate liceele. Astfel laboratoarele de informatică au fost dotate cu 25 de calculatoare performante, plus serverul. Calculatoarele au venit de la minister şi au fost achiziţionate de SIVECO la suprapreţ. Un profesor de informatică din Sibiu susţine că pe calculatoare era lipită o etichetă cu suma exorbitantă de 1.850 de euro. Cu această sumă se puteau cumpăra două calculatoare performante. A doua etapă şi cea mai controversată este cea a CD-urilor cu programele educaţionale făcute tot de SIVECO. „A fost o problemă pe care cei de la SIVECO au rezolvat-o ulterior. Calculatoarele se blocau în momentul în care rulau în reţea pentru că programul educaţional SIVECO suprasolicita reţeaua. Mai târziu s-au făcut îmbunătăţiri la program“, declară Anca Voineag, inspector de informatică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu. Surse avizate susţin că programele SIVECO ar fi fost cumpărate de la nişte studenţi pe suma infimă de 200-300 de dolari şi vându-te MEC cu peste 50.000 de dolari.

Daca vreti sa cititi tot articolul il gasiti la www.ziaruldesibiu.ro . Felicitari lui Alexandru URZICA, cel care a avut curajul si a scris acest articol.

To Top