Identificarea zonei în care s-a produs un accident și găsirea victimelor se poate face mai ușor din aer. Când vremea permite, sunt folosite elicoptere dotate cu camere video, pe timp de zi, sau camere în infraroșu pe timp de noapte. În cazul în care elicopterele nu se pot ridica de la sol din cauza condițiilor meteo, dronele pot lua locul aparatelor de zbor clasice.
Dronele pot fi dotate cu diverși senzori pentru localizarea victimelor, acoperind distanțe mai mari decât o pot face echipele de la sol. Dacă luam în calcul o zonă muntoasă, împădurită, cu zăpadă, atunci drona ar putea fi singura șansă a unei victime complet izolate.
Echipele de intervenție pot fi dotate cu astfel de aparate, munca lor devenind mult mai eficientă. În acest fel pot fi salvate vieți omenești prin intervenția rapidă a medicilor. Pentru victima unui accident cu hemoragie internă șansele de salvare scad cu fiecare minut pierdut.
Dronele sunt ieftine dacă le comparăm cu elicopterele. Dacă un elicopter cu 2 locuri și motor cu piston costă undeva între 400.000 și 600.000 de dolari, o dronă poate costa numai 10.000 de dolari. Dacă mai adăugăm costul senzorilor prețul acesteia poate ajunge la 20.000-30.000 de dolari.
Locul accidentului din data de 20 ianuarie 2014 survolat de o dronă simplă.
Dacă dronele civile sunt limitate de condițiile meteo, cele militare sunt dotate cu echipamente mult mai performante ce le permite zborul în orice condiții meteo și identificarea țintelor terestre. În această categorie intră și RQ-7 Shadow 600 aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române.
După cum se poate vedea în clipul de mai jos, RQ-7 Shadow poate identifica de la înalțime persoanele cu ajutorul camerei cu termoviziune (secunda 24). Armata Română a folosit aceste drone în Irak.
RQ-7 Shadow în acțiune
Mai jos avem un exemplu de dronă ce poate ajuta echipele de la sol cu imagini și informații.