Cu ocazia conferinței Digital Agenda for Europe Assembly, organizată de Comisia Europeană, au participat peste 1000 de reprezentanți ai guvernelor statelor membre U.E., ai industriei IT&C, organizații non-guvernamentale etc.
Indexul publicat de Comisie indică progrese notabile în:
– Utilizarea internetului. Aceasta a atins 65% din populația UE (ținta de 75% urmând a fi atinsă până în 2015)
– Comerț online. 40% din cetățenii europeni fac achiziții online.
– eGuvernare. 41% din cetățenii europeni folosesc servicii publice online.
Progrese insuficiente s-au înregistrat în:
– eComert transfrontalier. Creștere de cca 8-8,88 în 2010 (ținta de 20% urmând să fie atinsă până în 2015)
– prezența online a IMM-urilor. 26% dintre IMM-uri fac achiziții online, dar numai 13% vând online (creștere de 2% în 2010)
– investiții publice în cercetare-dezvoltare IT&C. Cheltuielile făcute de autoritățile publice nu au depășit pragul de 5.7 miliarde euro, atins în anul anterior. Este necesară o creștere anuală de 6% pentru a atinge targetul de 11 mld euro în 2020.
– Tarife de roaming. Acestea au scazut cu 1,5 centi în 2010, dar sunt încă de trei ori mai scumpe decât convorbirile naționale. Ținta este de a egaliza tarifele interne cu cele de roaming.
Remarcând contextul dificil în care se gasește Europa în prezent, doamna Neelie Kroes, vice-presedinte al Comisiei Europene, a declarat în sesiunea plenară că “strategia Comisiei pentru anul 2020 urmărește să ne salveze de un deceniu pierdut de creștere încetinită, să ne ofere locuri de muncă inteligente, ecologice și nediscriminatorii: o economie care promovează inovația și oferă oportunități de muncă potrivite noii generații.