Preview

PREVIEW: ASUS AirVision M1 – primul pas spre laptopul viitorului?

ASUS AirVision M1

De obicei, o pereche de ochelari fie îți corectează deficiențe ale vederii, fie te protejează de lumina solară excesivă. Dar nimic nu-i împiedică să te și distreze într-o manieră oarecum fără precedent, oferindu-ți o experiență completă, perfect comparabilă cu cea pe care o poți obține de la un monitor. Numai că asta se poate întâmpla oriunde, fără a deranja pe cineva și rămânând perfect conștient de tot ce te înconjoară. Acum, nu vorbim de văzut filme în timp ce mergi pe bicicletă, dar poți avea o experiență audio-vizuală completă în orice situație staționară, oriunde te-ai afla.

Pentru că ASUS AirVision M1 sunt mult mai mult decât ceea ce pare, la prima vedere, o banală pereche de ochelari. Sunt de fapt un ecran purtabil, care îți oferă experiențe similare cu ce puteai obține până acum de la voluminoasele și destul de incomodele headset-uri VR sau de la dispozitivele purtabile destinate redării de realitate augmentată. Diferențele față de VR/AR sunt însă sesizabile, mai ales în materie de calitate a imaginii (în special distanța între pixeli, care contribuie la claritatea imaginii), dar și chestiuni de ergonomie și performanță a software-ului asociat. Pentru VR ai nevoie de spațiu de manevră și o cât mai bună izolare de orice sursă externă de lumină și nu dispare niciodată riscul de a te vedea în acele populare clipuri de tip „fail” dacă vei cădea, te vei lovi de mobilier sau chiar vei sparge fără intenție televizorul familiei.

A treia categorie de ecrane purtabile, oferită de ASUS, proiectează experiențe 2D pe un ecran mare sau pe mai multe monitoare, pentru a facilita lucrul de acasă sau activități în timpul liber sau jocuri. ASUS AirVision este un astfel de dispozitiv, care găzduiește panouri micro-OLED și difuzoare pentru urechi, într-un format care amintește de o pereche de ochelari de soare retro.

ASUS AirVision M1

Design familiar

Designul destul de voluminos și nu tocmai comod al ochelarilor 3D clasici sau cel așa-numitelor „căști” VR, care trebuie să fie suficient de mare pentru a include carcasa unui telefon mobil, nu inspiră tocmai ideea de mobilitate, iar vizibilitatea mediului înconjurător este practic zero. De aceea, AirVision M1 surprind foarte plăcut prin faptul că îi poți purta literalmente în deplasare. Sigur, nu vei vedea cea mai clară imagine a exteriorului și nu am recomanda nimănui să facă jogging cu ei, dar vei rămâne destul de conștient de ce e în jurul tău, ceea ce este net superior soluțiilor din trecut.

Cu toate că este suplu în comparație cu orice din trecut, designul acestor ochelari nu este chiar similar celui al unor ochelari de soare pentru că pe interior este montat un bloc optic destul de voluminos, unde este afișată interfața.

ASUS AirVision M1

Dar, la o primă vedere, ai putea crede ca utilizatorul care poartă așa ceva doar se protejează de soare. Și ai putea să lași și tu această impresie dacă nimic din comportamentul tău nu va trăda faptul că te uiți la un conținut video sau te joci un joc sau faci orice altceva face omul cu computerul lui. Dacă ești undeva în deplasare, ai putea să ai un laptop după tine în rucsac, sau doar o tabletă sau o consolă de jocuri portabilă.

Toate datele video ajung la ecran printr-un port USB Type-C montat pe tija stângă a dispozitivului M1, care este compatibil fără probleme cu toate dispozitivele prevăzute cu un port Type-C DP alt. mode, inclusiv ROG Ally, laptopuri și telefoane cu porturi Type-C cu funcții complete.

Ecran cu imagini și sunet impresionante

Spre deosebire de ochelarii 3D din trecut, care întunecau considerabil imaginile, AirVision M1 oferă o luminozitate ridicată și o calitate excelentă a imaginii, care te va surprinde cu siguranță. Ecranul lui AirVsion oferă 1100 de niți de luminozitate maximă și acoperă fără probleme o gamă largă de culori (95%) din spectrul cinematografic DCI-P3, așa că te vei putea bucura de conținut oricând și oriunde. ‍Transparența ridicată a ecranului permite o mai bună conștientizare a lucrurilor din jurul tău, așa că vei putea să lucrezi fără probleme și să menții, totodată, o bună interacțiune cu mediul extern.

La calitatea imaginii contribuie și caracteristici precum filtrul de lumină albastră și tehnologia de reducere a pâlpâirii. Ochelarii beneficiază de o protecție oculară certificată TÜV Rheinland, minimizează nu doar efectele de pâlpâire, ci reducând și expunerea la lumina albastră dăunătoare, rezultatul fiind o experiență de vizionare confortabilă.

În plus, ai parte și de o experiență audio foarte bună, fără a fi nevoit să folosești căști, fie ele intra sau extra auriculare. Dispozitivul este echipat cu microfoane și cu difuzoare cu anulare a zgomotului, încorporate în brațele ochelarilor, care oferă un sunet impresionant de clar și imersiv, pentru vizualizarea conținutului sau pentru a participa la apeluri în conferință de la distanță.

Pachetul include un accesoriu pentru lentile cu prescripție, pentru a se adapta nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere, precum și o lentilă întunecată atașabilă magnetic, pentru a crește contrastul în medii luminoase.

Cu o transparență optică de 60%, dispozitivul AirVision M1 te menține conștient de mediul înconjurător fără a compromite vizionarea imersivă, comparativ cu transparența de numai 12% a concurenților.

Configurații multi-ecran

Cu AirVision M1 poți configura un layout cu mai multe ecrane, poți ajusta distanța până la ecran și poți activa mai multe moduri pentru a se potrivi nevoilor tale. Controlul se face printr-o zonă tactilă de pe brațul stâng al ochelarilor, pe care s-ar putea să nu o nimerești foarte precis din prima, dar nu va dura prea mult până te obișnuiești. În teste am cam bâjbâit în căutarea acestei zone și vei apăsa și glisa aiurea de mai multe ori, dar odată ce intervine memoria mușchilor, controlul nu ți se va mai părea o problemă.

Ajustarea facilă a distanței până la ecran și a dimensiunilor acestuia poate acoperi multiple scenarii de utilizare. Astfel, vei putea vedea doar o parte mărită a întregului ecran  sau poți configura până la 3 ecrane și personaliza raportul lor de aspect pentru multitasking. Cu urmărirea 3DoF (Degree of Freedom), utilizatorii pot comuta între modul de poziționare și modul plutitor pentru a-și satisface nevoile. Urmărirea 3DoF permite experiențe imersive în care mediul virtual se schimbă pe măsură ce utilizatorul își întoarce capul, oferind un sentiment de prezență și realism.

Pe lângă modurile presetate oferite există, de asemenea, și două moduri de utilizator în care îți poți defini singur configurația. Pentru asta vei folosi touchpad-ul menționat mai sus, fără sa ai nevoie de  aplicația AirVision. Ai la dispoziție un control de bază pentru ajustarea luminozității, redării audio/video și transparenței instantanee cu mișcări simple ale mâinii. Spre exemplu, pentru ajustarea luminozității, va trebui să atingi și să glisezi  înainte/înapoi, pentru redare audio/video vei atinge cu un singur deget, pentru transparență instantanee vei atinge cu două degete, pentru a centra ecran virtual vei folosi un deget, pentru a schimba modurile de vizualizare vei face o stingere dublă cu un deget, iar pentru meniul scurtătură vei ține apăsat cu un deget.  Toate astea ar putea induce ceva confuzie la început, dar îți vor intre în reflex pe măsură ce le vei folosi.

Chiar dacă funcția de bază a ochelarilor este redarea unei interfețe 2D, poți urmări cu ei și conținut 3D, ceea ce face experiența de vizualizare și mai captivantă, în special în scopuri de divertisment precum filme și jocuri. ASUS AirVision M1 permite vizionarea de materiale video în format 3D side by side. Pentru a comuta ochelarii în modul 3D, poți utiliza două degete, pe care le vei menține apăsate timp de 2 secunde.

O altă funcție utilă este urmărirea automată a cursorului, care ajustează în mod dinamic poziția cursorului mouse-ului în funcție de privirea ta, facilitând localizarea cursorului pe mai multe ecrane.

ASUS AirVision M1

Aplicația AirVision

Aplicația AirVision pentru Windows este principala modalitate de control și configurare a spațiului disponibil pe ecran, pe care îl poți  împărți în mai multe afișaje virtuale, într-o varietate de rapoarte de aspect sau poți proiecta un singur afișaj de până la 100 de inchi cu distanță reglabilă pentru a modifica dimensiunea percepută a imaginii și cât de mult din ecran este vizibil.

Setul de caracteristici al AirVision M1 îi va atrage în primul rând pe cei care lucrează de acasă, pe lucrătorii din birouri în care spațiul disponibil pentru monitoare mari sau multiple este limitat, pe cei care împart cu alții spațiul de locuit dar și pe cei pentru care VR este prea obositoare sau izolantă. Cântărind doar 87 g, ochelarii sunt confortabili în  sesiunile de lucru de acasă și au o portabilitate excelentă pentru călătorii.

Gamingul cu ROG Ally este un alt caz de utilizare, oferind un ecran mai mare pentru imersiune în titlurile tale preferate. Iar când ai terminat o zi de muncă și joacă, te poți relaxa pe canapea sau poți urmări filme în streaming, din pat. Bucură-te de o experiență cinematografică cu difuzoare încorporate și un microfon cu anulare a zgomotului, oferind un sunet clar și imersiv, păstrându-ți în același timp intimitatea.

Pentru cea mai bună experiență, este recomandat să folosești cea mai recentă versiune de Windows (versiunea 24H2 sau ulterioară).

ASUS AirVision M1

În concluzie

Inginerii și designerii care au creat ASUS Air Vision M1 par să fi rezolvat multe probleme de ergonomie pe care le aveau căștile VR sau ochelarii 3D din trecut. Cele două beneficii majore, dincolo de calitatea net superioară a imaginilor, ar fi că poți vedea destul de bine mediul din jurul tău și nu ai nevoie de o pereche de căști suplimentare pentru sunet. În ce măsură dispozitivele de acest tip se vor impune în viitor în materie de dispozitive audio-vizuale purtabile rămâne de văzut.

Judecând după experiențele pe care le-am avut cu ei, credem că acești ochelari au șansa de a deveni soluția predilectă de afișaj mobil. Și, cine știe, poate că în viitor laptopul va deveni o cutie compactă cu hardware-ul pentru sistemul de operare și o pereche de ochelari asociată. Dacă nu cumva tot hardware-ul va încăpea și el tot în brațele ochelarilor. Caz în care, de ce i-am mai spune laptop? Headtop, maybe?

To Top