ExpertBook B9 nu e un oarecare laptop de business, ci emblema seriei ExpertBook (fostă ASUSPRO) pe care ASUS o recomandă acestei categorii de utilizatori pretențioși cu cerințe specifice. Lansat în 2020 și ajuns la a doua generație, B9 e mai ușor, are webcam cu filtru de intimitate și suficiente porturi (B9440 suferea la acest capitol, cu doar 2 porturi USB-C). Modelul ajuns în atenția noastră – B9450FA cântărește 995 de grame și are următoarele specificații:
- Ecran 14 inchi FullHD (1920×1080) mat
- Procesor Intel Core i7-10510U (1.8GHz, up to 4.9GHz, 8MB)
- Placă video integrată Intel UHD Graphics 620
- RAM 16GB LPDDR3 2133MHz dual-channel
- Stocare 2 x SSD 512GB M.2 PCIEG3x2 NVMe
- Webcam HD IR Camera (cu paravan de intimitate)
- WLAN 802.11ax (2×2), Bluetooth 5.0
- Cititor de amprente
- Porturi: 1x USB 3.1 Type A Gen2 / 2x USB3.1 TypeC Gen2 with Thunderbolt / 1x HDMI1.4 / 1x micro HDMI / 1x Audio Combo Jack
- Tastatură iluminată rezistentă la vărsări de lichide
- Dimensiuni: 321x202x9~14.9mm
- Accesorii: husă, adaptor USB-C 65W, cablu Micro HDMI – RJ45
- Windows 10 Professional
- Garantie 3 ani
Designul lui ASUS ExpertBook B9
Carcasa lui B9 are o suprafață mată, cu o textură ușor abrazivă. Este realizată dintr-un aliaj de magneziu și litiu, fiind nu doar ușoară, ci și rezistentă. ASUS afirmă că laptopul este certificat conform standardului militar MIL-STD 810G pentru durabilitate. Pe capac este centrată emblema ASUS, lipsind orice alt element decorativ.
Pe cantul de la bază se pot observa două piciorușe de cauciuc care au rol de fixare pe masă, devenind puncte de contact cu suprafața. Balamaua acționează tastatura în sus la 5 grade – design numit ErgoLift – acel unghi înclinat fiind mai confortabil la tastare și optimizând dispersarea sunetului și răcirea, fiind absorbit mai mult aer.
Capacul poate fi rabatat mai mult decât de obicei, până la un unghi de 180 de grade, ceea ce îți permite să-i arăți prezentarea unui colaborator așezat la masa de discuții. Această posibilitate de deschidere a ecranului îți permite să lucrezi pe laptop mai confortabil în diverse ipostaze, de exemplu, deschizându-l mai mult atunci când l-ai folosi în poală într-o sală de așteptare.
Interiorul este la fel de sobru, numele seriei ASUS ExpertBook este inscripționat deasupra tastaturii, care a fost plasată într-o zonă ușor adâncită pentru a preveni contactul tastelor cu ecranul. Formatul este full, fără tastele numerice.
În palmrest avem un touchpad foarte mare și ușor de utilizat cu NumberPad (o tastatură numerică virtuală), iar în partea dreaptă este poziționat senzorul de amprente. Cum utilizatorii business apelează frecvent la blocarea sistemului Windows în pauze, autentificarea biometrică este esențială. Ei pot apela și la recunoașterea facială prin camera HD cu infraroșu. Webcam-ul are și un filtru de intimitate, ce poate obtura lentila pentru a preveni înregistrarea video nedorită. În timpul unui videocall, camera poate fi oprită instant și prin apăsarea tastei F10.
Performanța și răcirea lui ExpertBook B9
ExpertBook B9450 este motorizat de un procesor Intel Core i7-10510U Comet Lake și beneficiază de 16GB memorie RAM. Aceasta este integrată pe placa de bază și nu poate fi upgradată ulterior. Dacă RAM-ul nu e cel mai rapid posibil – fiind vorba de DDR3 la 2133MHz, stocarea este cât se poate de eficientă. Sunt două SSD-uri NVMe PCIe 3.0 Samsung MZVLB512HAJQ de 512GB. Există posibilitatea montării lor în RAID 0 sau RAID 1.
După cum se observă la capacul din spate, laptopul preia aerul prin fantele din mijloc, profitând de înălțarea celor patru piciorușe de cauciuc și a balamalei ErgoLift. Sub acea grilă este poziționat procesorul acoperit de un heatpipe ce direcționează căldura la radiatorul din spate (dreapta). Sistemul de răcire folosește un singur ventilator destul de silențios. La o operare la 4000 de rotații pe minut, zgomotul produs este de 26,4 decibeli. ASUS a utilizat o foaie de grafit pentru o disipare mai bună a căldurii. La nivelul procesorului, temperatura medie e sub 70 de grade.
Spatele laptopului business ASUS ExpertBook B9 B9450Laptopul a obținut un scor de 3610 puncte în testul PCMARK 10, execelând la capitolul aplicații esențiale și fiind bun în productivitate. Placa video integrată Intel UHD e responsabilă pentru doar 1457 puncte în materie de efecte vizuale și randare, fiind totuși decentă pentru editările foto ocazionale sau de pe drum, ori pentru video editing primar. Un utilizator business nu are de ce să-și facă probleme însă, B9 fiind capabil să editeze fără probleme un banner în Photoshop sau să monteze un clip video fără efecte GPU.
Bateria lui B9 e masivă și se întinde pe jumătate din suprafața interioară. Placa de bază a fost miniaturizată, integrând toate componentele în spațiul rămas. Bateria are o capacitate de 66 Wați/oră și se poate încărca rapid de la 1 la 60% în 40 de minute. În teste, bateria a fost încărcată până la 65357 mWWh dintr-un maxim de design de 66000 mWh.
Am utilizat testul PCMARK 10 pentru estimarea autonomie în scenariul Modern Office, iar rezultatul a fost de 14 ore și 30 de minute.
Pentru încărcare poate fi folosit orice adaptor USB-C, în cutie fiind disponibil unul de 65W. O baterie externă poate extinde autonomia laptopului la nevoie.
Conectivitatea lui ExpertBook B9
Modelul B9450 se diferențiază de generația anteriaoră prin numărul mare de porturi raportate la forma compactă. Avem inclusiv un HDMI 2.0 prin care se poate reda video 4K la 60 fps. Nu a dispărut jack-ul audio combo, iar cele doură porturi USB-C au suport Thunderbolt 3 și încărcare rapidă.
Pentru afaceri, conexiunea pe fir este esențială, nu din perspectiva vitezelor de transfer, ci din considerente de securitate. Absența portului fizic RJ45 este suplinită de un Micro-HDMI, în pachet găsidu-se un adaptor de rețea. E prima dată când vedem o astfel de implementare pentru rețeaua cu fir.
Având în vedere formatul și targetul business, laptopul nu include cititor de carduri de memorie, cei interesați de acest lucru putând opta pentru un card reader pe USB.
La capitolul securitate, B9 include suportul Intel vPro, cipul de securizare TPM 2.0, senzorul de amprente și slotul Kesington lock de pe muchia dreaptă.
Ecranul lui ExpertBook B9
Ecranul mat are rame foarte înguste, de 4 mm, fapt ce conduce la un impresionant raport display-corp de 94%. Rezoluția FullHD 1920×1080 este adecvată diagonalei de 14 inchi, iar luminozitatea urcă până la 300 niți. Ar fi fost de preferat un ecran mai luminos, dar se pare că ASUS a urmărit mai mult considerentele energetice. Da, oamenii de afaceri lucrează de regulă la birou, dar sunt și unii dintre cei mai mobili utilizatori. Cu acest laptop trebuie să eviți ca lumina naturală puternică să bată direct în ecran. Din fericire, în majoritatea cazurilor e mai ușor să te poziționezi adecvat decât să găsești o priză.
Tastatura lui ExpertBook B9
Tastele sunt iluminate în alb, iar cursa uneia este de 1,5 mm. Suprafața tastelor este ușor concavă pentru un confort sporit. Înclinarea la un unghi de 5 grade este binevenită, singurul dezavantaj pentru unii putând fi integrarea butonului de pornire/oprire în layout. O apăsare accidentală în locul tastei Del ar putea genera o întrerupere nedorită. E de salutat prezența unui cursor în miniatură, tastele Home/PageUp/PageDown/End fiind esențiale pentru mulți profesioniști care apelează deseori la shortcut-uri.
Concluzie
Lansat anul trecut, B9450 este o alegere bună și în 2021, configurațiile fiind disponibile pe piața locală acum la prețuri reduse. ASUS ExpertBook B9 se adresează managerilor de top, pentru care un buget de 8000-8500 RON nu ridică o problemă și care se vor bucura de o ofertă la 6500 RON. Aceștia primesc un laptop extrem de ușor pe care nu-l vor simți în geantă, dar care le permite să lucreze orice task în deplasări. Designul laptopului este elegant și le vor transmite vizual statutul în cadrul unei conferințe sau întâlniri de afaceri. Pentru următorii 2-3 ani, B9 va fi un companion de nădejde. Construcția e solidă, finisajul e premium, iar componentele sunt de top la nivelului lui 2020. Urmașul său, B9400, preia stafeta și îmbunătățește mai departe hardware-ul.
PS: Cei care vor și mai multă performanță pot aștepta/căuta modelul din 2021 (cod 9400), cu update la procesoare Intel Core gen 11, grafică Iris Xe, un maxim de 32GB LDDR4x la 4266 MHz și suport Thunderbolt 4 pe cele două porturi USB-C.