Preview

PREVIEW: Placa de bază ASUS Prime X870-P WiFi

Placă de bază ASUS Prime X870-P WiFi
(CREDIT: PCNEWS.RO)

Plăcile de bază din seria ASUS Prime au fost dintotdeauna realizări inginerești de excepție, iar noile modelele PRIME X870 nu fac excepție. Acestea valorifică potențialul procesoarelor din seria  AMD Ryzen™ 9000.

Încă de la o primă privire vei remarca designul high tech cu accente grafice care simulează aspectul circuitelor electronice clasice. Elementele grafice de pe partea superioară a radiatoarelor au un aspect de aluminiu periat. Potrivit ASUS, intenția designerilor a fost aceea de a combina explorarea spațiului și un spectacol SF, rezultând o călătorie interstelară. Conceptul acesta e susținut de grafică, dar impresia inițială, înainte de a afla planul creatorilor, a fost o reprezentare a electronicii clasice, acum la puterea AI.

Placa a fost proiectată „Advanced AI PC-ready”, oferind utilizatorilor și dezvoltatorilor de sisteme amatori o serie de optimizări ale performanței, prin intermediul unui software și firmware intuitiv. În felul acesta, este perfect capabilă să ofere puterea și conectivitatea necesare aplicațiilor AI solicitante.

ASUS Prime X870-P WiFi oferă o conectică completă

Panoul I/O dorsal al acestei plăci oferă toate conexiunile moderne de care ai putea avea nevoie în viitorul tău sistem și are o mască pre-montată.

Două porturi USB 2.0 care sunt de regulă frecvent folosite de utilizatori au fost amplasate în partea superioară a panoului I/O, unde ai acces facil, fără să trebuiască să deplasezi în vreun fel întreaga carcasă. Alături de ele se află și portul LAN integrat, care îți îmbunătățește un pic conexiunea, oferind o viteză Ethernet de 2,5Gb și o lățime de bandă un pic mai mare. În felul acesta, poți folosi cablul LAN existent pentru a beneficia de acest upgrade de rețelistică pentru a reduce lag-ul, a experimenta streaming video mai fluid la rezoluții mari și pentru a te bucura de transferuri mai rapide de fișiere. În plus, amplasamentul comod al portului face foarte ușoară conectarea cablului LAN, comparativ cu aranjamentele tipice mai vechi ale acestor panouri, în care portul LAN era undeva la mijlocul panoului și trebuia să pipăi intens până îl găseai.

Portul HDMI este si el ușor de găsit, fiind amplasat imediat sub porturile sus menționate, iar mai jos găsim două porturi USB 40Gbps Type-C® și încă două porturi USB 10G  și alte trei USB 5G, precum și un port USB dedicat pentru actualizări de BIOS . Porturile USB de 40Gbps suportă conexiuni la un afișaj cu rezoluția maximă 4K și  o frecvență de 60Hz, conform specificațiilor standardului  DisplayPort 1.4a. Doi conectori pentru antena WI-FI 7 și trei mufe audio uzuale completează oferta I/O.

ASUS Prime X870-P WiFi are un sistem de răcire robust

Dintr-o simplă privire vei putea intui ca răcirea unui sistem bazat pe această placă va fi una performantă. Cele două radiatoare VRM masive sunt fabricate din aluminiu gros, iar prin intermediul unor plăcuțe termice căldura este transferată eficient de la MOSFET-uri și bobine, urmând să fie apoi preluată și evacuată de ventilatoarele carcasei.

Două radiatoare M.2 acoperă sloturile M.2, prevenind orice supra-încălzire a stocării M.2 ce poate surveni pe parcursul unei sesiuni îndelungate de transferuri de fișiere. De menționat că unul dintre acestea este un radiator M.2 flexibil. De asemenea, sub aceste radiatoare se află și prinderile ASUS Q-Latch, care facilitează instalarea sau dezinstalarea SSD-urilor M.2 fără a fi nevoie de unelte specializate. Mecanismul extrem de simplu presupune simpla glisare a zăvorului peste drive, cu o singură mișcare.

Un slot M.2 acceptă PCIe 5.0 cu viteze de transfer de date de până la 128Gbps, permițând o pornire a sistemului de operare și o gestionare a fișierelor mai rapide. PCIe 5.0 oferă o viteză de transfer de date de două ori mai mare decât PCIe 4.0, ceea ce îl face suficient de robust pentru a face față noilor sarcini cu volum mare de date.


Chipsetul este acoperit și el cu un radiator pasiv de aluminiu, care asigură o răcire optimă și o performanță stabilă. Această soluție pasivă s-a dovedit a fi mult mai rezistentă și mai performantă decât un radiator cu ventilator, care poate fi vulnerabil la acumulări de praf și mizerie.


Soclul procesorului suportă cele mai noi modele de procesoare de la AMD și, în funcție de tipul sistemului de răcire pe care îl vei folosi, s-ar putea să fii nevoit să deșurubezi suporturile existente și să le înlocuiești cu cele furnizate de producătorul coolerului. Operațiunea nu este deloc complicată și ai la dispoziție suficient spațiu de manevră, distanța față de radiatoarele VRM fiind una confortabilă.
Alimentarea stabilă este crucială pentru maximizarea performanțelor procesoarelor AMD. Plăcile din seria PRIME X870 sunt proiectate pentru a satisface nevoile procesoarele cu un mare număr de nuclee. Sistemul de alimentare oferă 14(80A) + 2(80A) + 1(80A) etaje de alimentare, care integrează Mosfert-uri și drivere high-side și low-side în pachete care pot procesa până la 80 de amperi fiecare. Aceasta configurație asigura o alimentare optimă, eficiență, stabilitate și performanță pentru procesoarele AMD actuale și viitoare.

Placă de bază ASUS Prime X870-P WiFi

Memorie performantă DDR5

Cele patru sloturi pentru memorie sunt pregătite să găzduiască plăcuțe de memorie performantă DDR 5, așa că, dacă faci upgrade de la un sistem mai vechi, va trebui să cumperi și memorie nouă.
În imaginea de mai jos, lângă bancurile de memorie poți vedea și așa-numitul PCIe Slot Q-Release, care este un levier fizic care poate debloca dintr-o mișcare zăvorul care securizează placa video PCIe, simplificând considerabil procesul de detașare a plăcii de pe placa de bază atunci când vine vremea unui upgrade al plăcii video sau vrei să montezi acolo un alt dispozitiv compatibil.

WiFi 7 face diferența

Noua generație WiFi 7 suportă multiple conexiuni cu lățimea de bandă de 160 MHz în banda de 6 GHz și 4096 QAM. Tehnologia Multi-Link Operation (MLO) asigură conexiuni stabile și latență redusă, suportând benzile de 2,4, 5 și 6 GHz pentru o acoperire și un randament sporite.
Aceasta nouă placă vine și cu sistemul Q-Antenna, în care atașarea unei antene WiFi la un PC este acum ușoară și rapidă. În loc să rotiți încet două elemente de fixare până când acestea se fixează în cele din urmă, acestea se fixează pur și simplu printr-o simplă împingere în loc. Asta înseamnă mai puțină bătaie de cap și performanțe mai constante.

 

Opțiuni de iluminare RGB pe ASUS Prime X870-P WiFi

Un sistem entuziast bine pus la punct merită și o estetică pe măsură. Din acest motiv, ASUS Aura oferă un control complet al iluminării RGB, cu o varietate de presetări funcționale pentru benzile conectate la conectorii RGB de pe placă. Poți regla toate detaliile sistemului de iluminare din utilitarul Armoury Crate și poți sincroniza toate dispozitivele compatibile. De asemenea sincronizarea este disponibilă cu un portofoliu din ce în ce mai mare de hardware compatibil cu Aura pe care ai putea decide să-l instalezi în viitor.

ASUS Prime X870-P WiFi este o placă de bază cu performanțe excelente și se pretează foarte bine oricăror activități, fie că este vorba de aplicații productive, operare în condiții de mobilitate sau divertisment de cea mai bună calitate. Încearc-o chiar tu!

VEZI PREȚUL ONLINE

To Top