Eternul conflict între echipa roșie (AMD) și cea albastră (Intel) se îndreaptă, foarte probabil, spre o acerbă confruntare spre sfârșitul acestui an, după ce două generații de lansări ale Team Blue au rămas, practic, fără răspuns din partea AMD. Dar actuala seria Ryzen 7000 este foarte impresionantă, bazându-se pe procesul de fabricație pe 5 nm al TSMC, ceea ce înseamnă cipuri mult mai eficiente, care pot procesa cu aproximativ 8-10% mai multe instrucțiuni per ciclu (IPC). AMD a ales să nu lupte doar pentru titlul la capitolul performanță per watt, mărind consumul de energie și oferind all-core de 5,2 GHz.
Pe de altă parte, noul chipset construit pentru soclul AM5 stabilește memoria DDR5 ca punct de referință și, pe măsură ce standardul se maturizează, kituri de viteză și densitate mai mari devin disponibile cu ușurință. Pentru a se pregăti pentru o nouă eră a opțiunilor de stocare și a plăcilor grafice care necesită o lățime de bandă foarte mare, AM5 se pregătește pentru viitor cu o mulțime de benzi PCIe Gen 5 și vine în întâmpinarea perifericelor prin suportul USB4.
Cam acesta ar fi contextul în care ROG vine cu modelul Crosshair X670E HERO, o placă de bază curajoasă, pregătită să ofere tot ceea ce aduce Ryzen 7000 și chiar mai mult.
Overclocking-ul este atu-ul lui ROG Crosshair X670E HERO
„Eroina” combatantă în prima linie a seriei Crosshair se remarcă atât ca un bastion de performanță pentru veterani, cât și ca o rampă de lansare pentru cei care se aventurează în zona build-urilor de nivel entuziast. Iar lista de specificații este copleșitoare pentru fundamentaliștii hardware, oferind în același timp noi căi tentante pentru utilizatorii doritori să experimenteze.
Overclocking-ul este numitorul comun aici, profitând de opțiunile de reglaj tot mai rafinate ale arhitecturii Ryzen. ROG oferă, așadar, o varietate de instrumente unice, liderul fiind Dynamic OC Switcher, un sistem de comutare automată pentru a permite AMD Precision Boost Overdrive să se ocupe de sarcinile ce necesită puține fire de execuție, pentru a trece apoi la un overclocking tradițional, pentru a rezolva cu ușurință sarcinile de lucru solicitante, cu mai multe fire de execuție. Asta oferă o versatilitate extremă pentru platformele multifuncționale și configurarea este aproape fără efort, necesitând doar alegerea unui prag de curent și/sau de temperatură în UEFI. Mergând un nivel mai departe, Core Flex preia conceptul de control bazat pe praguri și îl aplică la mulți alți parametri de reglare. Fie că este vorba de stabilitate, de temperatură sau doar de economisirea energiei, utilizatorii pot seta acum algoritmi simpli, care se suprapun peste inteligența proprie a procesorului.
Pentru cei care doresc o experiență „la cheie”, PBO Enhancement ridică performanța cu un singur clic. Toți parametrii majori sunt împinși la niveluri extreme: EDC, TDC, PPT, Fmax, PBO Scalar și Curve Optimizer sunt toate reglate în acest proces.
Alimentare mai mult decât suficientă
PBO Enhancement și celelalte instrumente de overclocking menționate mai sus se bazează pe soluția solidă de alimentare a lui Hero. Numărul mare de nuclee ale procesoarelor provoacă oscilații monstruoase ale curentului atunci când trec de la starea de inactivitate la cea de încărcare intensă, dar Hero satisface cu prisosință cerințele lor, cu 18 + 2 etaje de alimentare în echipă, cu o putere de 110A, împreună cu designul unic al ROG, care reduce timpul de răspuns tranzitoriu, crescând în același timp spațiul de manevră termică. Cu atât de mult curent, Hero poate oferi frecvențe serioase pentru jocuri cu FPS ridicat și sarcini productive intense.
Răcire eficientă și conectică abundentă
Pentru a menține VRM-ul rece, etajele de alimentare sunt acoperite cu un bloc de radiatoare, conectate la o conductă de căldură montată cu precizie, cu piesa mai mare care se extinde sub designul Polymo Lighting pentru a se uni cu panoul I/O din spate pentru un plus de volum. Care panou I/O numără nu mai puțin de 12 porturi USB, dintre care patru sunt Type-C. Dintre acestea, două promovează noul standard USB4 pentru viteze de transfer de până la 40 Gbps sau acționează ca ieșiri de afișare 4K, în cazul în care constructorul vrea să folosească grafica integrată RDNA 2, care se găsește acum pe toate procesoarele din seria Ryzen 7000.
Rețelistică de foarte mare viteză
Opțiunile de conectare în rețea sunt la fel de rapide ca întotdeauna, grație adaptorului WiFi 6E, care poate atinge viteze peste Gigabit, pentru jocuri fără întreruperi, în special atunci când este asociat cu un router capabil să utilizeze banda de 6GHz cu interferențe reduse. Cu toate acestea, dacă preferi Ethernet, Hero îți oferă un port LAN 2.5G.
Opțiuni de stocare impresionante
ROG Crosshair X670E HERO oferă patru sloturi M.2 integrate, dintre care două sunt PCIe5.0-ready ce pot atinge viteze de transfer de 16 GB/s, iar celelalte două au interfețe PCIe 4.0 capabile viteze transfer încă impresionante de 8 GB/s. Dar opțiunile nu se limitează doar la atât, placa venind cu un card M.2 PCIe 5.0 care oferă un slot adițional Gen 5-ready și o suprafața amplă pentru disiparea căldurii unui drive cu dimensiuni complete 22110.
Sunet cristalin fără egal
Elementul central al acestei generații este SupremeFX ALC4082 cu 7.1 canale, cu un impresionant 113dB SNR line-in și 120dB SNR line-out, permițând utilizatorilor să facă streaming și să înregistreze cu un minim de zgomot. De asemenea, codecul dispune de un amplificator pentru căști care oferă o ieșire de 2,1Vrms, o capacitate de a opera drivere de până la 600 Ohmi, rezoluții audio de până la 32-bit/384kHz și capacitatea de a detecta impedanța căștilor conectate.
Ieșirea de pe panoul frontal al Hero este comandată de ESS ES9218, care valorifică arhitectura ESS Hyperstream™ QUAD DAC pentru a oferi o poziționare precisă și o dinamică autoritară.
De asemenea, pachetul audio Sonic Studio III & Sonic Radar III îți oferă un control ferm asupra experienței audio. Poți aplica profiluri și efecte audio și poți regla ieșirea audio pentru a se potrivi unei semnături sonore preferate. Mai important, poți activa și surround-ul virtual, care ia o sursă de sunet 7.1 și o transformă în stereo, păstrând în același timp indiciile de localizare. Sonic Radar III a fost complet revizuit pentru cea de-a treia generație; algoritmul și suprapunerea analizează și afișează acum informațiile într-o manieră mai intuitivă.
Prima impresie este una foarte bună, având în vedere configurația hardware și designul ingenios și cu un pronunțat caracter practic al acestei plăci. Ai la dispoziție tot ce-ți trebuie pentru a stoarce întreaga performanța de care sunt capabile noile procesoare de la AMD și versatilitatea de a le combina cu orice soluții grafice performante preferi dintre cele disponibile pe piață. Componentele premium oferă un nivel de performanță foarte ridicat, în special la capitole la care calitatea componentelor este crucială, cum este sunetul. Placa este compactă și se potrivește în orice carcasă, iar opțiunile de montaj sunt intuitive și suficient de simplifcate pentru a le permite si începătorilor în materie de bricolaj PC să construiască și mai ales să seteze optim un sistem, chiar dacă nu au experiența de care beneficiază veteranii în domeniu. Dacă nu te mulțumesc setările automate, aplicațiile asociate cu această placă oferă o granularitate foarte fină, permițând entuziaștilor să seteze cu precizie fiecare aspect al viitorului lor sistem.