Când vine vorba de plăci de bază cu dimensiuni compacte, te gândești mai degrabă la un sistem multimedia pentru sufragerie, cu performanțe relativ modeste și o carcasă arătoasă. Nu ți-ai imagina, în primul rând, un sistem extrem de dinamic, capabil de performanțe extreme, grație unor capabilități de overclocking de invidiat de către orice alta placă. Dar ROG STRIX Z490-I GAMING te va surprinde nu doar cu aspectul ei compact și solid, ci și cu opțiunile extinse de overclocking de care dispune.
Setări optime cu inteligență artificială
Bine, dar ce are overclocking-ul cu gaming-ul? Dincolo de legătura super evidentă, overclocking bun – performanță mai bună în jocuri, nu prea multe. Unii gameri fac overclocking și destui overclockeri probabil că se joacă fie și numai pentru a-și testa în practică realizările. Dar cele două domenii se adresează, în linii mari, unui public destul de diferit. ASUS a găsit o modalitate de a lega cele două domenii prin intermediul tehnologiei AI Overclocking, cu ajutorul căreia utilizatorii obțin performanțe mai bune de la procesorul lor fără să fie nevoiți să aibă cunoștințe avansate în materie de hardware. Inteligența artificială va decide ce măsuri pot fi luate, pe baza unor predicții pe care le face în funcție de configurația hardware pe care o detectează. Apoi, ar putea crește, pur și simplu, frecvența procesorului sau parametrii de funcționare ai nucleelor acestuia la un anumit nivel. Dar dacă producătorul procesorului a inclus deja măsuri pentru sporirea frecvențelor turbo ale CPU-ului, utilizatorii care se așteptau la un salt imens al frecvențelor ar putea fi dezamăgiți. Însă valorile setate de IA vor fi unele optime și, mai important, sigure, menținând o durată de viață corespunzătoare a componentelor, fără a le stresa excesiv.
Cum activezi AI Overclocking?
Un overclocker care vânează noi recorduri nu va folosi așa ceva, dar un gamer ar putea fi surprins de cât de bun poate fi sistemul lui după activarea acestei funcții avansate. Pentru activarea AI OVerclocking, ASUS oferă două modalități: prin intermediul BIOS-ului sau prin Dual Intelligent Processor 5 (DIP5), care este inclus în ASUS AI Suite 3.
Pentru a activa AI Overclocking în BIOS, trebuie doar să selectezi [AI Optimized] în opțiunea [CPU Core Ratio] și apoi să dai un save și ai terminat. Utilizatorii care folosesc intens noile seturi de instrucțiuni AVX (Advanced Vector Extensions, cunoscute și drept Sandy Bridge New Extensions) de la Intel, trebuie să aleagă cu înțelepciune scenariul de utilizare din [Optimized AVX Frequency], iar algoritmul ASUS va seta o valoare rezonabilă a [AVX negative offset]. Mai multe detalii pot fi obținute în BIOS cu tasta funcțională F11.
Cealaltă modalitate de activare apare după instalarea Ai Suite 3, utilizatorul având opțiunea de a activa AI Overclocking prin DIP5. După un simplu reboot, algoritmul AI al ASUS va efectua automat toaste reglajele necesare.
Cum poți vedea pagina de predicții din BIOS?
Mecanismul de predicție prin AI include machine learning și un algoritm complicat, iar rezultatele sunt cuantificate de doi parametri: Setup Parameter (SP) și Cooler Point. Setup Parameter se referă la voltajul sugerat și la valoarea CPU LLC (CPU Load-line Calibration) prezisă de algoritmul AI pe baza frecvenței curente a procesorului. Cooler Point este cea mai mare valoare prezisă pentru frecvența CPU-ului cu sincronizarea tuturor nucleelor, care este sugerată de AI pentru utilizare AVX/non-AVX. Scorul Cooler va deveni precis după ce rulezi câteva benchmark-uri la primul boot, după ce AI-ul primește mai multe date spre analiză. După activarea AI Overclocking, parametrul Cooler va fi în permanență monitorizat și reînnoit la fiecare reboot al sistemului.
Mai multe detalii despre AI Overclocking pot fi găsite în opțiunea [AI Features] din pagina [Ai Tweaker] a BIOS-ului. Tot aici poți găsi și opțiunile [Package Temperature Threshold] și [Regulate Frequency by above Threshold]. Cu prima poți seta o temperatură limită, în vreme ce a doua o activează. După aceea, frecvența va fi ajustată automat pentru a menține temperatura sub valoarea limită setată. O altă funcție, [Cooler Efficiency Customize], menține evaluarea continuă a sistemului [Keep Training], iar [Stop Training] oprește evaluarea și vor fi folosite valorile deja evaluate. Cu [User Specify] poți specifica tu manual eficiența răcirii și toate predicțiile se vor baza pe această valoare. În sfârșit, opțiunea [Optimism Scale] va ajusta voltajul predicției; cu cât este mai mare valoarea, cu atât mai optimiste vor fi predicțiile și vice versa.
Memorie optimizată cu OptiMem II
ROG STRIX Z490-I GAMING excelează și la alte capitole în afară de overclocking asistat de inteligența artificială. Un alt punct forte al plăcii îl reprezintă traseele optimizate ale circuitelor de memorie, care au fost proiectate pentru a se evita orice interferențe și cuplare de zgomote. OptiMem II utilizează o topologie de conectare serială pentru asigurarea celui mai bun transfer al semnalului într-o structură de tip 1-DIMM-per-canal, pentru o stabilitate și compatibilitate îmbunătățite ale memoriei. Sunt mai mulți factori care pot afecta integritatea semnalelor pe o placă cu circuite integrate (PCB). De la densitatea fibrei de sticlă la lungimea traseului, numeroase variabile trebuie luate în considerare pentru asigurarea unei performanțe înalte. Metodologia de rutare a traseelor OptiMem II este un set de bune practici pentru a-i ghida pe ingineri în asigurarea integrității semnalului.
Radiator VRM extins cu ventilator activ
Masca metalică I/O integrată, fabricată integral din metal, și radiatorul VRM, alături de o conductă de căldură în formă de L, integrează într-o singură piesă radiatorul Vcore și masca I/O, maximizând acoperirea radiatorului Vcore la un nou nivel, care se extinde și peste întreaga parte din stânga a plăcii Mini-ITX. Un pad termic adițional pentru bobine optimizează și el echilibrul termic, la fel ca și ventilatorul activ de 30 mm integrat, prevenind supraîncălzirea VRM-ului înaintea procesorului.
Zona sloturilor M.2 este acoperită de un ultra-eficient radiator triplu stratificat 2280, care ajută la reducerea temperaturii cu până la 25° C. ROG STRIX Z490-I GAMING este echipată cu două sloturi M.2 (M key socket 3) amplasate în partea de sus a plăcii, ambele suportând PCIe 3.0 X4 32Gbps și SATA 6Gbps, și fiind compatibile cu NVMe, IRST, Intel Optane™ și tipuri de SSD-uri de la 2242 la 2280.
FAN Xpert 4
Una dintre cele mai bune caracteristici a plăcilor ROG a fost dintotdeauna controlul precis al ventilatoarelor din sistemul de răcire. Cu trei conectori independenți, controlul ventilatoarelor pe ROG STRIX Z490-I GAMING merge dincolo de o simplă piesă hardware, oferind unul dintre cele mai granulare sisteme de control al răcirii sistemului. Pentru acele tipuri de sisteme care vor folosi STRIX ITX, care implică o carcasă ITX, sloturi DIMM maximizate și multiple drive-uri NVMe, abilitatea de a compartimenta sistemul de răcire al carcasei va fi extrem de apreciată de orice entuziast.
AI Cooling este o funcție nou-nouță disponibilă pe ROG STRIX Z490-I GAMING, care are abilitatea de a reduce zgomotele provenite de la ventilatoare fără a compromite performanța. AI Cooling suportă toți conectorii pentru ventilatoare integrați pe placă și este implicit dezactivată, dar poate fi activată ușor folosind software (Fan Xpert 4 în DIP5) sau BIOS-ul (sub Monitor\Q-Fan Configuration).
Cu Fan Xpert4, poți mapa vitezele ventilatoarelor la o varietate de surse, foarte utilă fiind mai ales maparea la temperatura GPU-ului, care îți permite să alegi ce ventilatoare reacționează la solicitări grafice intense și ce ventilatoare reacționează la încărcarea intensă a procesorului. Ai la dispoziție și modul Extreme Quiet, care poate scădea vitezele sub 0 % prin scăderea voltajului de ieșire. De asemenea, Over-Temperature Protection (OTP) monitorizează temperatura internă a MOSFET-urilor și poate declanșa automat oprirea sistemului dacă acesta atinge o temperatură critică. Over-Current Protection (OCP), la rândul ei, monitorizează fluxul de curent din MOSFET-uri și previne creșterea excesivă a curentului, care poate arde placa.
USB 3.2 Gen 2 Type-C pe panoul frontal
ROG STRIX Z490-I GAMING are în total cinci conectori USB 3.2 Gen 2 pentru a activa viteze de transfer prin USB de 10 Gbps, dintre care trei sunt Type-A (red), unul este Type-C pe panoul dorsal, iar altul este Type-C pe panoul frontal, oferind o opțiune comodă de conectare a dispozitivelor USB chiar pe panoul frontal al carcasei.
De asemenea, utilizând USB BIOS FlashBack, utilizatorul poate actualiza UEFI fără să aibă nevoie de un procesor sau de memorie instalate – alimentare standby, un stick USB în portul USB corect și un nume corect al fișierului de update este tot ce ai nevoie pentru un update UEFI cu un risc scăzut garantat.
Intel Wi-Fi 6 AX201 + Bluetooth 5.1
ROG STRIX Z490-I GAMING vine echipată cu cel mai recent Intel Wi-Fi 6 AX201, care este compatibil cu standardele 802.11 a/b/g/n/ac/ax. Cunoscut și drept Wi-Fi 6, noul protocol de rețelistică împinge lățimea de bandă maximă teoretică până la incredibila valoare de 2,4 Gbps, cu latențe mult mai scăzute și viteze și capacități de transfer mai bune ale rețelei. Cu OFDMA/1024QAM/2×2 MU-MIMO și Bluetooth® 5.1 nevoile tale în materie de rețelistică vor fi satisfăcute pentru aplicații foarte gurmande cu lățimea de bandă, gen streaming-ul video 4K/8K, streaming-ul live Ultra HD, realitatea augmentată sau cea virtuală (AR/VR). Și mai important pentru utilizatorii avansați, placa este optimizată pentru operare eficientă în rețele aglomerate, cu mult trafic competitor.
Protecție LANGuard
Energia masivă eliberată instantaneu de o descărcare electrică din atmosferă poate deteriora, din când în când, o conexiune Ethernet. Este rațiunea de a exista a protecției LANGuard pe plăcile ROG. Aceasta utilizează tehnologia SOC avansată pentru a combina condensatorii de cuplare a semnalului și cei premium montați la suprafață pe un singur chip, pentru îmbunătățirea throughput-ului, beneficiind și de protecție la supratensiune și la descărcări electrostatice (ESD Guards). În felul acesta, ai parte de cea mai puternică protecție a LAN-ului împotriva fulgerelor sau a descărcărilor de electricitate statică.