ASUS ExpertBook B7 Flip (B7402FE) este un laptop business, cum rar am putut testa. De obicei, modelele din această clasă sunt modeste sau medii ca performanțe, fade ca design și nu excelează prin facilități. Asta pentru că mediul dintr-o companie impune anumite reguli de operare, iar dotările specifice (TPM, tip de procesor, rezoluție ecran, filtru de privacy, Kensington etc) și bugetul primează în fața designului sau dotărilor multimedia. ASUS nu se numără prin brandurile tradiționale de notebook-uri pe care le vezi prin multinaționale, iar seria ExpertBook vrea să schimbe această situație. A ajuns la a doua generație segmentându-se în sub-serii ca B1, B2, B3, B5, B7 și B9, ordinea fiind crescătoare după buget/performanțe. Dacă B1 are în dotare procesoare Intel Core gen. 11, pe site-ul ASUS vedem că există și L1 cu procesoare AMD Ryzen.
Modelul de test este B7, deci aproape de vârful de gamă B9. Are codul B7402FE, cu următoarele specificații cheie:
- Procesor Intel Core i7-1195G7 la 2,90 GHz, cu 4 nuclee
- RAM 64 GB DDR4-3200
- 1TB SSD Samsung M.2 2280 NVMe PCIe 3.0×4
- Placă video integrată Intel Iris Xe
- Ecran tactil 14” cu rezoluție 1920 x 1200
- Conexiuni WiFi 6, Bluetooth 5.2 și 5G cu nanoSIM
- Baterie 3 celule Li-Ion, 63Wh
- Cameră HD 720p cu IR și paravan
- Porturi 2x USB 3.2 A, 2x Thunderbolt™ 4 cu Power Delivery, 1x HDMI 2.0b, 1x micro HDMI (RJ45 lan), combo audio3,5 mm
- Greutate 1,43 kg
Nu e un B7 simplu, ci un B7 Flip, adică are o balama diferită, ce îi permite ecranului să facă o rotație completă, obținându-se modul de operare de tip Tabletă.
Aspectul fizic în cazul lui ExpertBook B7 Flip
Designul are unghiuri drepte, aspect sobru, logo-ul ASUS e în mijloc, dar mai există și un al doilea logo în colț – ExpertBook. Carcasa este fabricată dintr-un aliaj de magneziu și aluminiu, stratul de acoperire mat, ușor aspru, nu prea reține amprente ca în alte cazuri.
Greutatea laptopului este de 1,43 Kg, fiind un model destul de compact.
În colțul cu logo ExpertBook este integrat un LED care se aprinde pentru a indica statusul „OCUPAT” al utilizatorului. Lumina se aprinde automat la intrarea în video-conferințe sau call-uri, dar se poate și manual prin apăsarea simultană a tastelor FN + 1.
Cele două balamale ErgoLift 360° sunt argintii și ajută la rotirea completă a ecranului. În timpul folosirii laptopului am putut înclina capacul la orice unghi și a rămas stabil. ASUS spune că balamalele sunt testate pentru peste 30.000 de cicluri.
La deschiderea capacului, tastatura se înclină la un mic unghi, ridicându-se de pe masă. Acest lucru ajută la tastarea mai confortabilă, dar și la răcire, putând trage mai mult aer de sub laptop. Prin grilele de pe spatele laptopului se poate zări un ventilator. Laptopul are un sistem de răcire hibridă.
Ecranul lui ExpertBook B7 Flip
Ecranul laptopului are diagonala de 14″ și rezoluție FullHD+ (1920 x 1200) în format 16:10. Suprafața este mată – chiar dacă e cu touch, are o acoperire anti-glare – și dispune de un filtru de privacy care se activează apăsând tastele FN + 2. Luminozitatea maximă a panoului cu codul BOE09F5 este de 500 de niți. Redă culori 100% sRGB.
Interfața tactilă oferă suport pentru stylus, cu 4096 puncte de presiune. În cutia modelului de test nu am găsit niciun stilou digital, dar am înțeles că poate fi prins magnetic pe muchia dreaptă.
Camera web din rama superioară are infraroșu și poate fi utilizată cu Windows Hello pentru autentificare biometrică. Există un paravan fizic care poate acoperi obiectivul pentru a asigura intimitatea utilizatorului. Atunci când e tras peste webcam, acest cover e portocaliu.
Tastarea a fost plăcută. Tastele au o cursă de 1,5 mm, cu un răspuns bun. Există iluminare pentru lucrul în zone întunecate și o protecție la vărsările accidentale de lichid.
Observăm că cifrele de la 1 la 4 au o evidențiere aparte, tastele în cauză dând anumite comenzi împreună cu FN (aprinderea LED-ului, activarea filtrului de privacy). Acestea se pot customiza din ASUS ExpertWidget cu acțiuni precum căutarea pe Google, deschiderea unui folder sau fișier, pornirea unei aplicații.
Sub tastatură găsim un touchpad generos cu suport NumberPad 2.0. La activare se aprinde o tastatură numerică virtuală.
Butonul de pornire este pe laterală. El conține și un senzor de amprente. Tot aici există un volum audio.
Specificații de top și rezultate benchmark
ASUS a dotat B7 Flip cu un procesor Intel Core i7-1195G7 de gen.11, cu frecvență de 2,90 GHz, cu 4 nuclee și 8 fire de execuție. TDP-ul maxim este de 28W. Am aflat că exisă și configurații cu Intel Core i5-1155G7, care are o frecvență mai mică și mai puțin Intel Smart Cache, 8MB față de 12MB. Acestea sunt procesoare fabricate în tehnologia de 10 nm SuperFin, lansate în al doilea trimestru din 2021.
Am efectuat teste de procesor în Cinebench E23 și Geekbench 5, iar rezultatele single-core sunt foarte bune.
- Testul Cinebench R23: 5295 puncte (Multi-core), 1485 puncte (Single-Core)
- Testul Geekbench: 5389 puncte (Multi-core), 1575 puncte (Single-Core)
Simulând activitatea office în PCMARK 10, procesorul rămâne în zona de temperaturi de 50-60 de grade, cu vârfuri maxime de 80. Frecvența lui urcă spre maximum de 4,5GHz în modul Turbo. În testele de editare foto și video, temperatura procesorului a urcat la peste 90 de grade Celsius (cu vârfuri de 95-96).
Testul de randare apelează atât la procesor, cât și la placa video Intel Iris Xe. Când încărcarea cipului video urcă la 99,99%, temperatura îi va crește la un maxim 92 de grade imediat după solicitare. Frecvența GPU rămâne constantă la 1400MHz. Când CPU-ul preia taskul de randare acesta se încinge la 91 de grade la o frecvență de ~3700MHz. În astfel de taskuri solicitante, ambele componente cheie se încălzesc cel mai tare, iar ventilatorul este turat la maxim. Din fericire, căldura nu se resimte la nivelul palmelor. Aerul cald este împins în rama de jos a ecranului pentru a se dispersa în ambianță.
Scorul general atins în PCMARK 10 este 5424, fiind peste 61% din totalul de rezultate și mult peste media de 4611 a unui laptop office din 2020.
- Taskuri esențiale (browsing, videoconferinte): 10702
- Productivitate office: 7219
- Crearea de content foto-video: 5608
Laptopul are instalat maximum de 64GB RAM DDR4-3200, o cantitate cu mult peste nevoia unui utilizator cu activități office. Sunt folosite două SO-DIMM-uri Samsung la 1600 MHz și 1.2V.
Stocarea e pe un SSD PCIe 3.0 Samsung MZVL21T0HCLR de 1TB. În testul CrystalDiskMark a atins viteze de 3364-3476 MB/s la citire și 2939-3246 MB/s la scriere.
Conectica
Majoritatea porturilor sunt poziționate pe partea stângă. Sunt două USB-C-uri cu Thunderbolt 4, care pot fi utilizate pentru transferul de date, pentru ieșire video și pentru încărcarea laptopului. Un monitor extern se poate conecta și prin HDMI 2.0. Alte două porturi USB 3.2 gen2 sunt poziționate câte unul pe fiecare parte.
Un lucru interesant e prezența interfeței micro-HDMI prin care laptopul se poate conecta la rețeaua cu fir prin intermediului unui adaptor micro-HDMI – RJ45. Nu în ultimul rând, jack-ul audio este pregătit pentru utilizarea de headseturi.
Prezența datelor mobile este atuul forte al acestui laptop. Dacă în rețelele wireless pot fi atinse viteze foarte bune pe WiFi6, în afara biroului te poți baza pe o cartelă de la un operator mobil. Există și opțiunea eSIM.
Conexiunea 5G este un avantaj important, poți să te bazezi oriunde pe datele mobile fără să fii nevoit să te conectezi la WiFi-uri necunoscute care ți-ar putea compromite parolele. Cele mai bune viteze le-am obținut cu un SIM de date Vodafone. Pe rețeaua 5G am atins un download de 208 Mbps și un upload de 31,68 Mbps.
Pe partea dreaptă laptopul oferă o ieșire video mini DisplayPort și un sertar pentru NanoSIM pentru date mobile 5G. Sub acesta si butonul de pornire există un cititor de smart-card.
Autonomia lui ExpertBook B7 Flip B7402FE
B7402FE dispune de un acumulator cu 3 celule și capacitate de 63Wh. Aceasta s-a încărcat în cadrul testului la 62728 mWh, cu 0,4% mai puțin față de maximum. Autonomia atinsă pe profilul Modern Office a fost de peste 8 ore și jumătate. Maximul atins în testele noastre a fost de 9 ore și 40 de minute.
Autonomia a fost atinsă în modul Whisper, cu luminozitatea ecranului la 50% și cu WiFi conectat.
Concluzie
ExpertBook B7 Flip B7402FE este un laptop business performant, care bifează toare cerințele corporate și dispune de conectivitatea 5G care îți dă libertatea să lucrezi de oriunde vrei. Autonomia este bună, iar taskurile pe care le poți realiza din mers pot fi chiar de editare foto.
Prețul de plecare pentru un astfel de model este aprox. 7000 de lei, configurațiile pornind de la procesor Intel Core i5-1155G7.
Evaluarea PC News
Performanta
Design
Conectivitate
Pret
Best Choice
ExpertBook B7 Flip (B7402FE) oferă performanțe cu mult peste necesarul activităților de birou, iar conectivitatea 5G înseamnă libertatea de a lucra de oriunde, într-un mod confortabil, căci ecranul se dă peste cap pentru a-l transforma în tabletă.