ASUS a lansat noul NovaGo TP370QL, un portabil revoluționar care ar trebui să reducă dependența de procesoarele x86. Ca orice produs revoluționar, primul din specia lui, NovaGo mai are o serie de chestiuni care vor trebui puse la punct. Drept urmare, Microsoft și ASUS recomandă instalarea aplicațiilor din Windows Store, ce au fost testate și funcționează sigur.
Microsoft Windows 10 S este un sistem de operare adaptat în mod special pentru arhitectura ARM, adică același design cu instrucțiuni RISC (reduced instruction set computing), folosit astăzi pe telefoanele Apple, Samsung, ASUS sau LG. Dacă telefoanele rulează în marea lor majoritatea sistemul de operare Android, calculatoarele desktop sunt tributare sistemului de operare Windows.
Microsoft a dezvoltat Windows-ul pentru procesoarele x86 ce au o arhitectură diferită, astfel că driverele, compilatoarele și alte componente software ce asigura buna funcționare a aplicațiilor sunt scrise în mod special pentru această arhitectură. Atunci când dorești să rulezi un sistem de operare dezvoltat zeci de ani pentru x86 pe o arhitectură ARM, va trebui să faci o mulțime de modificări.
Toate aceste modificări la nivelul de bază al sistemului de operare vor trebui să treacă prin numeroase filtre pentru a identifica erorile și a le corecta de la versiune la versiune. Dacă sistemul de operare Windows 10 S a fost adaptat pentru procesoarele ARM, nu același lucru se poate spune și despre aplicațiile terțe scrise de diverși programatori pentru Windows 32 bit sau 64 bit. Aici Windows 10 S oferă un emulator care prelucrează aplicațiile scrise pentru Windows în aplicații pentru ARM.
Din păcate pentru utilizatori, nu toate aplicațiile funcționează corect prin acest emulator. Emulatorul compilează blocurile de instrucțiuni x86 în instrucțiuni ARM64, optimizând și îmbunătățim performanța (cel puțin în teorie). În practică există o posibilitate destul de ridicată ca aplicația să nu poată fi instalată, să nu poată fi rulată sau să ruleze incorect generând erori. În timpul în care am testat ASUS NovaGo TP370QL cu Microsoft Windows 10 Pro scris pentru ARM am întâlnit toate situațiile de mai sus. Microsoft spune că datorită Windows 10 S, aplicațiile x86 nici măcar nu identifică faptul că rulează pe ARM, dacă nu apelează un API specific (IsWoW64Process2).
La exterior, ASUS NovaGo TP370QL arată ca orice alt laptop obișnuit. Plasticul de la exterior imită textura și culoarea modelelor cu carcasă de aluminiu, iar piciorușele de cauciuc mențin cu fermitate dispozitivul chiar și pe suprafețele alunecoase.
Ecranul FullHD, tactil, cu diagonala de 13,3 inci este acoperit cu o sticlă ce se întinde din margine în margine, însă panoul IPS are dimensiuni sensibil mai mici decât carcasa fiind înconjurat de o zonă neagră pe care putem să punem degetele fără teama că activăm o comandă.
Utilizatorii vor aprecia prezența a numeroase porturi pentru conectarea dispozitivelor externe. Pe laterala stângă avem două porturi USB 3.1 Gen 1 Type-A, un conector de alimentare și două LED-uri indicatoare pentru baterie și modulele radio.
Fiind un model convertibil, ce se poate transforma în tabletă, butonul on/off se află pe laterala dreaptă, pentru a fi accesibil în ambele moduri. Lângă acesta mai găsim butoanele pentru volum, conectorul audio de 3.5mm, ieșirea HDMI și tăvița pentru cardul microSD, ce poate fi extrasă cu ajutorul unui ac.
ASUS NovaGo TP370QL are la bază o platformă mobilă Qualcomm Snapdragon 835, similară cu cea regăsită pe telefoanele mobile. Având în vedere că balamaua dublă permite întoarcerea ecranului tactil la un unghi de 360 de grade, putem considera că NovaGo este mai degrabă o tabletă cu Windows, decât un laptop în adevăratul sens al cuvântului.
Un avantaj net pe care îl oferă integrarea platformei mobile Qualcomm Snapdragon 835 este prezența modemului de comunicații Snapdragon X16. Practic, NovaGo va putea profita de orice rețea mobilă 4G LTE, oriunde în lume, la viteze Gigabit care depășesc chiar unele conexiuni Wi-Fi. Un utilizator care va călători cu avionul dintr-o țară într-alta va putea să folosească serviciile de date, având acces la internet fără a mai fi nevoit să urmărească hotspoturile Wi-Fi din locurile publice.
Specificații principale pentru ASUS NovaGo TP370QL
- Sistem de operare Windows 10 S (se poate face upgrade gratuit la Windows 10 Pro)
- Procesor Qualcomm Snapdragon 835, 2.6GHz,
- Grafică Adreno 540 710MHz
- Ecran 13.3” LED-backlit, Full HD (1920 x 1080) Acoperire 100% sRGB, unghi larg de 178°, ramă subțire de 8.9mm cu raport ecran/corp de 78%
- Memorie 4GB / 6GB / 8GB 1866MHz LPDDR4x onboard (6GB în cazul modelului din test)
- Stocare UFS 2.0 64GB / 128GB / 256GB (128Gb în cazul acestui model)
- Interfețe 2 x USB 3.1 Gen 1 Type-A, 1 x conector audio: căști / mic-in, 1 x Combo Nano SIM (tăviță cu ac), 1 x MicroSD, 1 x HDMI, 1 x DC,
- Tastatură iluminată, taste cu cursa de 1.4mm
- Touchpad acoperit cu sticlă, respingere apăsări accidentale, suport multi-touch cu patru degete
- Cititor de amprente
- Două difuzoare stereo ASUS SonicMaster Premium
- Matrice de microfoane cu suport pentru Cortana
- Camera HD (1280 x 720)
- Wireless 802.11a/b/g/n, 802.11ac (2×2 MIMO)
- Modem Qualcomm Snapdragon X16 (Gigabit LTE cu DL: 1Gbps, UL: 150Mbps; 4×4 MIMO)
- Bluetooth 4.1
- Autonomie de până la 22 de ore, 30 de zile în stand-by
- Baterie 52Wh litiu-polimer
- Dimensiuni 1.49 cm x 31.6 cm x 22.1 cm
- Greutate 1.39 kg
- Software inclus ASUS Splendid, ASUS Eye Care, ASUS Tru2life Video, ASUS AudioWizard
ASUS NovaGo TP370QL este limitat la aplicațiile din Windows Store, alte aplicații pentru Windows 64-bit generând frecvent erori la instalare. Cei care doresc să ruleze aplicațiile din Office 365 sau alte aplicații din magazinul Windows Store, vor trebui să se autentifice în Windows. În Windows Store există chiar și jocuri pentru dispozitivele cu procesoare ARM și sistem de operare Windows. Bineînțeles nu e vorba de cele mai noi titluri, așa numitele jocuri din clasa AAA, ci de jocuri mai simple, care te pot prinde la fel de tare. Utilizatorii pasionați de jocuri ar trebui să aleagă un laptop de gaming Republic of Gamers, special conceput în acest sens.
În cadrul testului am încercat să instalăm diverse aplicații concepute pentru sistemul de operare Windows și procesoarele x86. Nu am putut instala WinRar pe 64 de biți, în schimb versiunea pe 32 de biți a fost instalată foarte ușor. Desigur, în Windows Store există alternative precum winZip Universal ce poate fi instalat gratuit și funcționează impecabil. 3Dmark a generat erori și a furnizat un rezultat invalid, în ciuda faptului că a rulat testul FireStrike până la capăt. CPU-Z poate fi rulat, însă nu va identifica nici tipul de procesor și nici memoriile.
Când vine vorba de avantajele oferite de ASUS NovaGo TP370QL, autonomia se află pe primul loc din listă. Având posibilitatea să funcționeze până la 22 de ore pentru un regim de lucru normal sau până la 30 de zile în regim de așteptare, ASUS NovaGo este de departe cel mai performant notebook pe care îl puteți achiziționa de pe piață în acest moment. Aceste performanțe sunt posibile în condițiile în care bateria litiu-polimer de la interior are o putere de numai 52Wh.
Bateria modelului ASUS NovaGo TP370QL poate fi reîncărcată cu ajutorul unui adaptor ce oferă 19V și 3,42A. Tensiunile de intrare sunt cuprinse între 110V și 240V, astfel că nu va fi o problemă dacă veți călători dintr-o țară într-alta (unde, eventual există un alt standard). Din păcate, ASUS nu a ales pentru reîncărcare un conector USB 3.1 Type C, care ar fi adus mai multă flexibilitate acestui laptop.
Concluzii despre NovaGo
În concluzie putem spune că ASUS și Microsoft s-au aventurat pe un tărâm necunoscut, o călătorie aflată la început, ce poate aduce o mulțime de surprize. Fiind primul model dintr-o specie nouă, ASUS NovaGo TP370QL poate fi îmbunătățit, mai ales pe partea de software, însă curajul de a dezvolta un notebook nou, fără procesoare Intel, este demn de apreciat. Pentru acest lucru și pentru curajul de a depăși limitele zonei de confort, PCNEWS acordă pentru acest produs premiul Best Innovation.