Construirea unui sistem performant pentru jocuri nu este ceva foarte complicat sau care să necesite cunoștințele avansate despre hardware ale unui overclocker de elită. Trebuie doar să alegi o configurație care să conțină cele mai bine cotate elemente hardware ale momentului, care să fie, bineînțeles, compatibile, ceea ce aproape întotdeauna este precizat cu lux de detalii chiar de producători. Poți alcătui astfel o configurație redutabilă extrem de ușor, dar, în final, vei plăti un preț pentru această abordare facilă, iar acest preț nu va fi deloc unul moderat.
Mult mai greu este să creezi un sistem capabil să ducă la un nivel mai mult decât decent toate titlurile AAA ale momentului, fără să trebuiască să-ți vinzi un rinichi pentru a ți-l permite. Și exact ăsta e farmecul sistemului Zmeu Legendar powered by ASUS TUF, construit de PC Garage, pe care am avut ocazia să-l testăm. Mistica creatură computerizată care a poposit o vreme pe bancul nostru de teste îți oferă tot ce ai nevoie, în cantitățile potrivite, la un preț absolut decent și fără vreun rabat în materie de calitate. Și asta cu ajutorul unei configurații care abundă în componente ASUS, a căror combinație generează un nivel superior de performanță.
Stație de luptă compactă
Primul lucru pe care îl vei remarca este, desigur, carcasa. PCGarage a ales TUF Gaming GT301, un model spațios, cu incinte foarte bine delimitate, care permite un flux de aer optim și un upgrade facil. Ai la dispoziție suficient spațiu pentru o placă video de 32 de cm lungime pe care poți monta un cooler de maximum 16 cm, dar probabil că un upgrade va include un sistem de răcire cu lichid, al cărui radiator poate fi montat foarte ușor pe panoul frontal. Dar upgrade-ul probabil că nu va fi o prioritate, cel puțin pentru o vreme, când vei descoperi cât de bine optimizată este configurația oferită de acest sistem.
Cu toate că ai la dispoziție un spațiu considerabil la interior, aspectul general al carcasei este destul de compact și bănuim că se va asorta fără probleme cu monitorul sau cu perifericele pe care le vei folosi. Panoul de sticlă de pe partea stângă oferă o vedere excelentă a elementelor RGB din interior (în special a ventilatoarelor iluminate și a siglei de pe cooler-ul Lumos G6 ARGB de la Segotep). De menționat că banda din material textil rezistent de pe panoul frontal nu este destinată transportului, ca la alte modele de carcase TUF, ci este doar un element spectaculos de design.
Sursa de alimentare ASUS TUF Gaming 750W Bronze este lider în materie de durabilitate și vine cu o certificare 80+ Bronze, grație condensatorilor și bobinelor care au trecut teste solicitante pentru a obține această certificare de clasă militară.
The good stuff
Am ajuns și la partea cea mai seducătoare a acestui sistem, care nu prea se vede, dar se simte din plin și anume configurația hardware. Totul se învârte în jurul unei placi de bază TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4, perfect caracterizată de triumviratul durabilitate-stabilitate-fiabilitate. Componentele de calitate militară sunt acompaniate de un sistem de alimentare actualizat, oferind o bază stabilă pentru sesiuni de gaming maraton.
Excelent răcită și dotată cu toate accesoriile de care ai putea avea nevoie, de la porturi arhi-suficiente la un sistem de sunet imersiv și o iluminare RGB superbă, această placă merită cu prisosință particula de bază, pentru că îți va oferi tot ce ai nevoie pentru mult timp de acum încolo.
Stocarea de 1 TB pe un SSD M.2 de la Kingston poate fi suplimentată după nevoi și ai la dispoziție pentru asta încă două sloturi M.2 libere.
O surpriză plăcută pe care o descoperi în cutia computerului este antena WiFi 6, care se conectează foarte ușor la două porturi de pe panoul dorsal. Este o modalitate de a te conecta la internet cât se poate de ușoară, fără să mai ai nevoie de cabluri. Iar dacă te îngrijorează viteza conexiunii, nu ai de ce: instalarea unui joc este aproape la fel de rapidă ca atunci când folosești o conexiune prin cablu. Dar dacă m-aș fi obosit să caut un cablu LAN, aș fi folosit, desigur, portul LAN 2,5 Gbps, care se poate dovedi o adiție excelentă și pentru viitor.
Că tot vorbim de conectică, sistemul vine și cu Bluetooth, așa că a fost extrem de simplu să conectez o tastatură wireless, iar mouse-ul wireless a venit cu un dongle propriu, deci floare la ureche.
Perifericele se pot conecta, așadar, la fel de simplu ca atunci când folosești un laptop și dacă folosești dispozitive wireless, atunci poți conecta sistemul și la un televizor mare din sufragerie. Designul carcasei s-ar putea asorta destul de bine cu ambientul tipic al unei sufragerii, deși poate că ar cam trebui să renunți la curcubeiele RGB din interiorul carcasei. În plus, sistemul are o configurație excelentă și pentru redarea multimedia la calitate maximă, așa că nu este obligatoriu să-l folosești doar pentru jocuri, deci poate deveni un element indispensabil pentru o cameră de zi.
Combinație redutabilă de procesoare
Dacă îți imaginezi că vei vedea acum paragrafe elogioase despre vârfurile de gamă de la Intel sau NVIDIA, nu-ți ține respirația. Procesorul Intel Core i5-12400F este un Alder Lake de generația a 12-a perfect pentru un sistem de jocuri avansat, care nu se va încălzi excesiv și nici nu va costa cât vedetele despre care probabil că te-ai obișnuit să citești prin review-uri. Dar va fi exact acel procesor de care nici nu știai că ai nevoie, oferind un nivel de performanță mai mult decât suficient, la un preț mai mult decât decent, cu cele 6 nuclee și 12 fire de execuție ale sale, la un TDP maxim de 117 W. Aș spune că este un procesor perfect mediocru, cu accentul pe perfect, deci fără nicio intenție de a-l critica în vreun fel. Dacă ești un gamer mai degrabă amator, probabil că nu vei folosi niciodată funcțiile avansate ale hardware-ului de gaming performant, așa că un astfel de procesor este mai mult decât suficient pentru nevoile tipice ale unui utilizator obișnuit.
Memoria de 16 GB de RAM DDR4 Kingston FURY Beast lucrează la o frecvență de 3200 MHz și vine sub forma unui kit Dual Channel distribuit pe două sloturi.
Surprizele continuă și la capitolul placă grafică, în care obișnuitele plăci NVIDIA sunt înlocuite cu mult succes de o placă Radeon RX 6650 XT de la AMD. Placa se situează, în termeni de performanță, între o RTX 3060 și versiunea sa Ti și este capabilă de ray tracing de bună calitate, la performanțe aproape egale cu o RTX 3060.
Performanțele în jocuri au fost foarte bune, în majoritatea titlurilor valoarea FPS situându-se cel puțin în jurul sau chiar destul de mult deasupra limitei de 60 FPS, considerată a fi ideală pentru un joc fluid și imersiv. Pe alocuri, în unele titluri, FPS-ul poate varia în sus sau în jos, dar la o rezoluție clasică Full HD vei putea rula totul la un nivel de calitate satisfăcător, iar unele titluri mai puțin solicitante din punct de vedere grafic, pot rula perfect și la rezoluție 4K.
Am testat Cyberpunk 2077, Borderlands 3, Destiny 2 și Deliver Us Mars la rezoluție Full HD și au mers impecabil, la framerate-uri destul de mult peste 60 FPS, iar din curiozitate am încercat să văd cam cum ar arăta Marte în 4K și am descoperit că jocul s-a mișcat aproape la fel de fluid ca în Full HD. În funcție de cum anume reglezi turațiile ventilatoarelor din Armoury Crate, zgomotul produs de placa grafică poate fi destul de puternic, dar la rezoluții Full HD nu vei avea nicio problemă. Oricum, nu vei avea nevoie de căști pentru a descifra indiciile audio din jocuri, deși, dacă le ai, nu ai de ce să nu le folosești. Per ansamblu, placa mi s-a părut a fi destul de silențioasă, ceea ce nu vă ascund că m-a surprins întrucâtva, desigur în mod plăcut. Fiind sub influența atâtor review-uri de sisteme high-end pentru gaming nu cred că aș fi putut da un sfat competent în legătura cu o placă grafică bună și ieftină. Ei bine, acum cred că pot.
În concluzie…
Așa cum multă lume caută prin piețe produse românești pentru că există percepția, perfect justificată de cele mai multe ori, că alimentele românești sunt mai gustoase, același lucru se poate spune și despre Zmeul Legendar, care oferă un aftertaste plăcut. Sigur, nu vei rupe gura târgului cu rezultatele din benchmark-uri și nici nu vei putea rula orice joc la maximum de detalii într-o manieră fluidă, dar de multe ori nici cu un sistem performant nu mi s-a întâmplat să forțez la maximum jocurile.
Spre exemplu, folosesc un monitor 1440p, așa că nu văd de ce aș forța placa grafică să ruleze la rezoluție 4K, când monitorul nu redă așa ceva. N-aș obține decât ceva mai mult zgomot și ceva mai multă căldură. Dacă stau bine să mă gândesc, probabil că sistemul meu personal rulează cam la același nivel de performanță ca Zmeul Legendar, chiar dacă procesoarele ar putea scoate mai mult, cu toate că sunt destul de vechi,dar la vremea lor erau vârf de gamă.
Cred că un Zmeu Legendar e bun la casa oricărui gamer începător și oferă tot ce are nevoie un utilizator tipic. Chiar dacă nu ești un începător, configurația Zmeului poate fi absolut suficientă pentru un gaming mai mult decât confortabil la rezoluție Full HD. Și, după cum am constatat, în unele titluri poți împinge totul la maxim și nu vei remarca scăderi de performanță.
Zmeul Legendar este ideal pentru cineva care face primii pași în gaming, așa că poate fi primul calculator al copilului sau primul sistem de gaming pentru un adult. Prețul mi se pare un atu imbatabil, iar posibilitățile de upgrade ulterior sunt larg deschise, așa că, pe măsură ce pretențiile tale în materie de gaming vor crește, poți înlocui chiar tu, foarte ușor și fără să pierzi garanția, spre exemplu placa grafică cu una vârf de gamă în acel moment. Dacă, însă cariera ta de gamer nu va decola vreodată, vei rămâne cu un sistem foarte bun pentru redarea oricărui conținut multimedia și poate fi folosit fără absolut nicio problemă și pentru aplicații productive. Imaginația este limita!
Poze cu Zmeu Legendar powered by ASUS TUF
Evaluarea PC News: Best Choice
Performanță
Design
Conectivitate
Preț
Zmeu Legendar powered by ASUS este un sistem românesc, creat de PC Garage pentru români, disponibil la un preț românesc și oferă performanțe... de talie mondială! Chiar dacă nimic din el nu este vârf de gamă, suma componentelor este surprinzător de agreabilă, mai ales când vezi și eticheta de preț. Gaming de bună calitate, la bani destul de mărunți.