Dată fiind carcasa suplă și dimensiunile compacte ale acesteia, nu te-ai gândi că adăpostește cel mai puternic laptop de gaming de 14 inchi din lume, dar noul ROG Zephyrus G14 își merită cu prisosință laurii. Pentru că inginerii ASUS au reușit un adevărat tur de forță, integrând un set de componente de elită într-o carcasă extrem de compactă, cu o grosime mai mică de 20 mm, fără vreun compromis în materie de funcționalitate și performanță.
În sfârșit, noile procesoare mobile AMD Ryzen 4000 și-au făcut apariția triumfătoare pe laptopurile de gaming, punând în inferioritate toate configurațiile actuale din piață. În cazul lui Zephryus G14 GA401 cu AniMeMatrix pe capac, primul notebook de gaming din acest peisaj, avem un Ryzen 7 4800H, cu 8 nuclee/16 fire de execuție, frecvență de bază la 2,9 Ghz, turbo la 4,2 GHz. Având în vedere formatul compact de 14 inci, ASUS a acompaniat procesorul cu un GPU Nvidia RTX2060 Max-Q și 16GB de memorie rapidă DDR4-3200, în dual-channel.
Zephyrus G14 a fost așadar dotat inteligent, aducând laolaltă creativitatea în muncă și divertismentul oferit de multimedia și jocuri, oriunde te-ai afla, la birou, acasă sau undeva pe drum. Cu acest laptop, jocurile devin mai accesibile și mai portabile fără ca experiența să fie compromisă în vreun fel și fără ca ADN-ul ROG să fie diluat.
Mic la stat, dar cu impact mare
Primul lucru care te frapează la G14 este carcasa compactă, mult mai mică decât a alternativelor de 14 inchi, așa că o geantă de laptop convențională sau un rucsac sunt mai mult decât adecvate pentru transport. Cu o grosime de numai 17,9 mm și o greutate de 1,6 Kg (sau 1,7 Kg când are și AniMe Matrix pe capac), laptopul a necesitat o atenție specială din partea designerilor.
Ei au consolidat zona palmrest-ului cu o structură puternică și ușoară de tip fagure, care permite o rezistență sporită cu un minim de material adăugat. Carcasa fabricată dintr-un aliaj de magneziu și aluminiu a fost finisată perfect și rezistă la amprente, ceea ce-i conferă un aspect în permanență curat.
Că veni vorba de amprente, ele se vor citi direct de pe butonul de pornire, pentru că integrează un astfel de cititor. La pornirea laptopului prin apăsarea butonului POWER, amprenta degetului va fi folosită pentru autentificarea în Windows. Dacă pe laptop sunt create mai multe conturi, în funcție de amprentă se va accesa cel al utilizatorului în cauză.
Carcasa poate avea două culori (vezi galeria), Eclipse Gray și Moonlight White. În cazul modelelor de test, cel gri era echipat cu un AniMe Matrix, un sistem de mini LED-uri care pot afișa diverse imagini și texte pe capacul laptopului. Trebuie spus că acest feature îi adaugă 100 de grame laptopului.
Ce este AniMe Matrix?
Rezistența mare și greutatea redusă a aliajului de magneziu este perfectă și pentru capacul laptopului, a cărui principală atracție este matricea de puncte luminoase. Aceasta a fost realizată prin perforarea cu mare precizie a 6.536 de orificii în panoul extern, care lasă să iasă lumina celor 1.215 mini LED-uri montate sub capac. Întregul ansamblu constituie matricea AniMe Matrix, care permite utilizatorului să-și exprime individualitatea și creativitatea. Fiecare dintre LED-uri emite o lumină albă cu 256 de niveluri de luminozitate, toate controlabile.
Aspectul retro pixelat al acestei zone monocromatice de pe capac este o alegere deliberată a designerilor și permite o surprinzătoare flexibilitate a conținutului afișat. Poți importa GIF-uri animate sau alte fișiere cu grafică, poți construi cadru cu cadru animații personalizate și poți afișa mesaje text cu diferite fonturi. Alternativ, vizualizările pot reacționa la muzică sau alt conținut audio, deschizând o serie de oportunități pentru un DJ sau alt artist. Într-o actualizare viitoare, sistemul va permite și afișarea de notificări privind mesaje de e-mail noi, alături de dată, oră și nivelul de încărcare a bateriei.
Afișajul AniMe Matrix a fost una dintre cele mai dificile părți ale proiectului G14. Producătorii au testat nu mai puțin de 15 variante doar pentru mască, în căutarea variantei care să distribuie perfect echilibrat lumina de la fiecare LED, au adăugat un strat care filtrează și diminuează strălucirea și au experimentat cu diverse diametre ale micilor orificii din capac. Aliniamentul a trebuit să fie perfect pentru a obține efectul ideal, în special pentru că luminile individuale sunt dreptunghiulare și nu pătrate. De asemenea, inginerii au luat în calcul și numărul de mini LED-uri ideal pentru a minimiza căldura degajată, pentru a se potrivi cu controlerul și pentru a ține sub control consumul. Designul brevetat este o dovadă a spiritului inovator al designerilor ASUS.
Grafică puternică pentru jocuri… serioase
Aspectul spectaculos al exteriorului acestui laptop ar trebui să fie dublat de o performanță la fel de spectaculoasă, iar motorul grafic al mașinăriei exact asta îți livrează. Frame rate-urile fluide în jocurile populare ale momentului sunt asigurate de un GPU puternic, iar în cazul lui Zephyrus G14 avem de-a face cu o placă grafică GeForce RTX 2060 cu design MaxQ, augmentată de ROG Boost până la 1.298 MHz la 65W.
Placa se bazează pe cea mai recentă arhitectură Turing de la NVIDIA, care oferă un mix de nuclee dedicate pentru shading programabil, ray tracing în timp real și inteligență artificială. Această combinație rezultă într-o iluminare îmbunătățită, umbre mai bune și alte efecte din jocuri, dar oferă și o gamă diversă de resurse de calcul pentru sarcini solicitante, cum ar fi crearea de conținut, modelarea 3D și deep learning.
Encoderul video dedicat Turing îi permite lui G14 să ruleze jocuri și să facă streaming simultan. Stream-urile de înaltă calitate au un impact minim asupra performanțelor și sunt compatibile cu Open Broadcaster Software (OBS), un instrument de captură popular în rândul creatorilor de conținut și celor care aspira la un statut de streamer pe Twitch.
RTX2060 MaxQ nu e singura opțiune, ASUS poate echipa acest laptop și cu GeForce GTX 1660Ti.
Ecran de o calitate peste medie
Ecranul controlează numărul de cadre pe secundă care ajung la ochii tăi și de multe ori, în laptopurile de mai mici dimensiuni, este un elementul la care se fac destul de multe compromisuri. G14 oferă două panouri premium, care satisfac nevoi diferite: poți opta pentru un ecran Full HD mai rapid, care merge până la 120 Hz, sau poți alege un panou cu o rezoluție mai mare WQHD, dar la 60 Hz.
Ambele ecrane disponibile sunt Pantone Validated pentru a oferi creatorilor acuratețea culorilor de care au nevoie. Panourile de tip IPS au unghiuri de vizualizare largi și acoperă 100% spațiul de culoare sRGB, iar marginile subțiri rezultă într-o rație ecran-corp de 85%.
Din mai multe perspective, varianta rapidă FHD e de preferat. Panoul de 120 Hz, destul de atipic pentru ecranele laptopurilor mici, dublează viteza afișării față de ecranele tipice, lucru pe care îl vei remarca mai ales la scenele de acțiune de mare intensitate din jocuri.
Tehnologia Adaptive Sync oferă rate de reîmprospătare variabile, ceea ce înseamnă imagini și mai fluide și captivante, prin coordonarea ratelor emise de placa grafică cu cele afișate de ecran. Tehnologia este disponibilă și pe panourile WQHD și poate oferi mai multe detalii vizuale pentru creatorii de conținut, dar și pentru gamerii care vor să se bucure pe îndelete de peisajele din jocuri. Grație dimensiunilor mai mici, panoul WQHD are o densitate a pixelilor mai mare decât a monitoarelor 4K tipice pentru desktopuri. Și chiar și panoul Full HD are o valoare PPI echivalentă cu a unui ecran Ultra HD de 28 de inchi.
Viteză disponibilă oricând
Colaborarea ASUS cu AMD din trecut, când procesoarele Ryzen din generațiile anterioare au ajuns pe modelul de 15 inchi Zephyrus G GA502 a dat naștere unei noi categorii de laptopuri de gaming subțiri, cu prețuri accesibile pentru o gamă mai largă de utilizatori.
Pentru G14, colaborarea a fost chiar mai strânsă, pentru crearea unei serii optimizate pentru carcase mai mici. TDP-ul pentru procesoarele mobile Ryzen de generația a patra a fost redus până la 35W. Dar performanțele au rămas suficiente pentru aplicații solicitante, gen editare video, randare 3D sau multitasking masiv, iar la asta a contribuit și procesul de fabricație revoluționar, pe 7 nm.
Procesorul Ryzen 7 4800H depășește în teste celebrul Intel Core i7-9750H, practic vârful de procesare de până acum de pe laptopurile de gaming. Bazat pe arhitectura Renoir, AMD Ryzen 7 4800H este un SoC mobil destinat laptopurilor mari, care integrează toate cele opt nuclee pe baza micro-arhitecturii Zen 2. Chipul este promovat de AMD drept o dublare a performanțelor per watt ale chipurilor Renoir, fiind creat pe baza unui proces de 7 nm. De menționat că 4800HS, cu care este echipat primul model care a sosit deja în România, este versiunea cu TDP de 35 de wați a lui Ryzen 7 4800H care are specificați cu 10 wați mai mult. Dar performanțele celor două chip-uri sunt similare.
Potrivit AMD, Ryzen 7 4800H este cu 5 % mai rapid în testul cu un singur fir de execuție Cinebench R20 și cu 46 % mai rapid în testele cu multiple fire de execuție decât un Core i7-9750H (grație celor două nuclee adiționale). În lumea reală, asta înseamnă că procesorul va putea rula fără probleme toate sarcinile solicitante, inclusiv jocurile.
Răcire super eficientă
Nu este ușor să răcești eficient o carcasă ultrasubțire, așa că pentru G14 inginerii ASUS au făcut un adevărat tur de forță, dezvoltând o funcție exclusivă care ajustează dinamic puterea disponibilă pentru CPU pe baza temperaturilor GPU. Pot fi operate schimbări în fiecare secundă, ceea ce asigură o performanță optimă pentru gaming, în funcție de condițiile operare.
Sistemul de răcire pleacă de la design. Mai întâi, avem balamaua ErgoLift, care înclină tastatura la un unghi confortabil, joacă și ea un rol important în ventilația sistemului, alături de decupajul special al capacului.
Ajungem apoi la grosimea lamelelor radiatoarelor, care a fost redusă la jumătate față de modelele obișnuite (0,15 mm). Cele 209 lamele ale radiatoarelor oferă astfel o suprafață de disipare a căldurii de 68.868 mm2, comparabilă cu a unui laptop de 15 inchi. Și palele ventilatoarelor n-Blade au fost modificate: în loc să folosească 83 de pale identice, Zephyrus G14 alternează între 81 de pale cu lungimi de 50 mm și 51,2 mm. Marginea care devine zimțată a ventilatorului reduce zgomotele provocate de turbulențe și nu afectează fluxul de aer.
Autonomie extinsă cu încărcare USB-C
Portul USB-C cu Power Delivery permite încărcarea laptopului de la un acumulator portabil. Astfel, sarcinile nesolicitante pot fi alimentate de un adaptor de 65 W Type-C, care este mult mai mic decât unitatea de 180 W necesară pentru alimentarea plăcii video. Dacă rămâi fără baterie și nu ai la dispoziție nicio priză, un acumulator extern îți poate oferi un timp de lucru prețios, iar portul USB-C poate fi folosit și pentru conectarea la un monitor prin DisplayPort 1.4.
Tastatura beneficiază, așadar, de înclinarea ErgoLift. Tastele cu tehnologie ROG Overstroke au o activare rapidă, iar funcția N-key rollover asigură înregistrarea fiecărei apăsări. Spațierea și aranjamentul tastelor sunt comode și facilitează o apăsare precisă.
Sunetul multidimensional are o profunzime deosebită și îți poate conferi un avantaj competitiv în jocuri. Tehnologia Dolby Atmos oferă sunete captivante cu modul virtual surround, atât pentru căști, cât și pentru boxe. Algoritmii Dolby sunt optimizați pentru maximizarea volumului și fidelității celor patru boxe integrate ale lui G14. Cele două tweeter-e poziționate deasupra tastaturii trimit înaltele direct spre tine, iar cele două woofer-e de sub ele oferă bași profunzi, amplificați de designul ErgoLift.
Concluzii:
Zephyrus G14 se plasează într-o clasă proprie, întrucât niciun alt laptop de 14 inchi nu oferă o putere comparabilă într-o carcasă atât de mică. Acest laptop versatil, care se potrivește oricui, oferă o serie de experiențe de lucru și de divertisment cu totul și cu totul speciale. Capacul AnimeMatrix poate fi exploatat la modul creativ, până și cea mai banală utilizare a sa atrăgând atenția. Pe măsură ce prețul i se va stabiliza după lansare, G14 va fi din toate perspectivele prima alegere de powerhouse mobil de gaming și nu numai.
+ PRO:
- Design deosebit de atractiv și cu elemente funcționale
- Performanță de top atât în jocuri, cât și pentru activități obișnuite
- Portabilitate excelentă
- Grafică performantă
– CONS:
- Preț mare, deși pe măsura dotărilor
- Absența unei camere web
Evaluarea PCNEWS
Performanță - 9.5
Design - 10
Conectivitate - 9.4
Preț - 8
9.2
Best Performance
Zephyrus G14 GA401 nu are, în acest moment, un egal pe piață, fiind un adevărat tur de forță al designerilor și inginerilor de la ASUS. O combinație perfectă între formă și funcționalitate, care rulează la un nivel de performanță superior altor laptopuri din clasa lui. AniMeMatrix e un fel de cireașă de pe tort.