Zenbook S 14 UX5406 vine cu un design elegant – în parte datorat unui tratament special marca ASUS – Ceraluminum – dar și capabilități avansate, dar merită toată atenția Am testat un model echipat cu procesorul Intel Core Ultra 7 Seria 2 pentru a vedea cum se comportă în utilizarea office și dacă poate susține pretențiile producătorului de a oferi performanță mobilă într-un format ultra compact.
Design și portabilitate
La prima vedere, Zenbook S 14 impresionează prin dimensiunile compacte: 1,1 cm grosime și 1,2 kg. Este unul dintre cele mai subțiri laptopuri din segmentul său, ceea ce îl face ideal pentru cei care călătoresc des sau lucrează în mișcare. Carcasa este acoperit cu un aluminiu tratat special cu infuzie de plasmă – Ceraluminum, un material durabil și rezistent la zgârieturi, care asigură longevitate fără a compromite aspectul premium. L-am purtat în rucsac câteva zile și nu s-a zgâriat, iar suprafața se curăță ușor de amprente.
Performanță și evident, AI
Punctul forte al acestui model este procesorul Intel Core Ultra 7 Seria 2 cu unitate de procesare neurală (NPU). În testele de productivitate, cum ar fi multitasking-ul și lucrul cu fișiere mari, laptopul s-a comportat excelent.
Utilizarea AI prin Copilot în Windows este utilă, există o tastă dedicată pentru această funcție, dar depinde de obiceiurile fiecărui utilizator. În cazuri practice, te poate ajuta cu gestionarea rapidă a fișierelor sau setărilor. Totuși, nu am simțit că e o funcție esențială, ci mai degrabă un „nice to have” pentru utilizatori avansați.
Performanța procesorului e susținută cu un sistem de răcire avansat, cu două ventilatoare, o cameră de vapori ultra-subțire de 0,7 mm și un design geometric al grilei, asigurând faptul că laptopul poate atinge un TDP optim de 28 de wați, fără blocaje. De asemenea, laptopul funcționează silențios la mai puțin de 25 dB în timpul sarcinilor ușoare, datorită tehnologiei de răcire ambientală.
Designul geometric al grilei de deasupra tastaturii include 2715 orificii de răcire prelucrate prin CNC, îmbunătățind eficiența răcirii. Forma unică poate crește semnificativ eficiența fluxului de aer cu 50% (comparativ cu designul obișnuit). Această găselniță îi permite Zenbook S să rămână la 28W, rece și aproape silențios, la o performanță dublă față de cea a generației anterioare.
Display OLED 3K 120Hz și sunet Harman Kardon
Ecranul OLED de 14 inchi cu rezoluție 3K și refresh la 120Hz este un alt punct forte. Diferența între opțiunea cu touch și cea fără e de aprox. 500 de lei. În ambele cazuri, culorile redate sunt vii, contrastul excelent, iar luminozitatea face față și în medii bine luminate. Dacă te ocupi de editare foto-video, vei aprecia gama largă de culori și certificările Pantone și VESA DisplayHDR.
În timpul vizionării de conținut multimedia, difuzoarele certificate Harman Kardon redau un sunet clar și suficient de puternic pentru un laptop atât de mic, deși uneori îți va lipsi basul.
Conectivitate variată și baterie cu autonomie de peste 20 de ore
Cu două porturi Thunderbolt 4 tip C, un HDMI 2.1 și USB 3.2, conectivitatea este excelentă. Poți conecta multiple dispozitive și ecrane fără probleme. Interfața Wi-Fi 7 integrată promite viteze ridicate, dar în utilizarea reală diferențele față de Wi-Fi 6E nu sunt încă semnificative, fiind dependent de routerul pe care îl ai.
Bateria de 72W a depășit 16 ore în utilizare moderată (navigare, vizionare video, editare documente), PC Mark estimând chiar peste 20 de ore în scenariul Modern Office. Un lucru e sigur, te poți baza pe el pentru o zi plină de muncă.
Concluzie
Zenbook S 14 UX5406 este o alegere excelentă dacă îți dorești un laptop ultra-portabil, cu performanțe de top și AI integrat. Ecranul și calitatea construcției sunt marile plusuri, dar AI-ul și funcțiile avansate vor fi cu adevărat apreciate doar de utilizatori care au nevoie de ele. Autonomia bună și conectivitatea extinsă fac îl fac un companion solid pentru cei care lucrează din mers. Dacă bugetul nu e o problemă pentru tine – de vreme ce iei în calcul un ultrabook premium – acest UX5406 poate fi un Best Choice, mai ales dacă preferi mediul Windows. Nu e însă un Best Buy, căci prețul de lansare sare de 9500 de lei. Rămâne de urmărit evoluția ofertelor, laptopul ar fi cu mult mai atractiv în plaja 8000 – 8500 de lei.