Stiri

Adevarul despre Nokia 1100

In aprilie a circulat o legenda referitoare la Nokia 1100. Deja uitasem de aceasta poveste dar astazi la stiri am avut surpriza sa vad un reportaj in care se readucea Nokia 1100 in actualitate.

Am sa reiau pe scurt (pentru cei care nu au auzit la momentul respectiv) zvonul despre Nokia 1100: Se povesteste ca Nokia 1100 are o problema la firmware care ar permite hackerilor sa-l modifice in asa fel incat telefonul sa poata receptiona SMS-urile destinate unui alt numar. Evident ca hackerii (fraieri, saracii de ei …) au povestit la toata lumea acest lucru si au inceput sa ofere sume astronomice de ordinul zecilor de mii de euro (megalomani dupa cum ii stim…) pentru modelul Nokia 1100. Si pentru ca s-au vandut peste 200 de milioane de Nokia 1100 povestea trebuia sa aiba si un „da, dar…” asa ca s-a facut precizarea ca sunt bune doar modelele de Nokia 1100 produse in fabrica Bochum din Germania (fabrica Nokia inchisa anul trecut si mutata la noi in Romania).
Legenda spune ca prin interceptarea SMS-ului hackerii pot sparge conturi bancare. Hackerii mai trebuie sa faca rost „doar” de parola si ID-ul de la banca si sa cloneze SIM-ul victimei. O nimica toata, nu-i asa?

La stirile de ieri s-a vorbit ca si cum totul ar fi verificat si s-au dat exemple cu romani care se inghesuiau sa vanda/cumpere telefoane Nokia 1100 pe sume imense. In cadrul reportajului a fost intrebat si un specialist mioritic care a enuntat cateva cuvinte pentru cimentarea ipotezei.

nokia 1100 germany

nokia 1100

Nu intru in detalii tehnice plictisitoare, dar sfatul PCNews: povestea cu Nokia 1100 este o farsa. Nu muscati momeala!

Credem ca sunt mai multe variante posibile care au generat aceasta poveste:
1. Un stoc de Nokia 1100 a ajuns pe mana unui glumet dupa ce fabrica din Bochum a fost inchisa. Cum sa le vanda si sa faca profit? Lanseaza aceasta bomba pe Internet si asteapta credulii care nu intarzie sa apara. Daca vinde o bucata cu 200 euro este o super afacere pentru el, iar cumparatorul crede ca a dat lovitura (doar a citit el pe site-uri respectabile ca ar valora 25.000 de euro).
2. Compania de securitate din Olanda care a confirmat acest lucru si-a facut o campanie pe cinste. Toate revistele online au citat-o. Reviste care nu s-au intrebat nicio clipa de ce purtatorul de cuvant este anchetat de oficialitatile olandeze.
3. Totul ar fi putut porni de la faptul ca Nokia 1100 are o problema de soft care face dificila stabilirea de catre politie a numarului de pe care se trimit SMS-uri. Cei care vor sa trimita SMS-uri fara sa poata fi rapid localizati pot fi interesati de un astfel de telefon. Dar in nici un caz sa ofere sume imense, iar dificil de depistat nu inseamna imposibil de depistat.

Parca vad de astazi site-urile de licitatie locale luate din nou cu asalt in cautarea imbogatirii cu un telefon care nu valoreaza nici un euro. Pentru cei care totusi cred in Nokia 1100 si masinile de cusut Singer: avem si noi o dacie din 1991 care are are o defectiune de proiectare la motor; dar daca-i faci o mica modificare la bord prinde 568Km/h si consuma doar 0,5 l/100km. O vindem cu doar 120.000 de euro. Chilipir curat!

To Top