Stiri

AMD a lansat microprocesorul Turion

Compania Advanced Micro Devices Inc. a anuntat ca a inceput comercializarea unui nou microprocesor destinat notebook-urilor, denumit Turion 64, microprocesor destinat sa concureze cu brand-ul Centrino detinut de gigantul Intel, informeaza Reuters.
AMD a precizat ca brand-ul Turion, destinat pietei notebook-urilor ‘thin and light’, va fi utilizat in produsele asamblate de firmele Acer Inc., Fujitsu Siemens si Packard Bell. Firma Hewlett-Packard Co., al doilea producator mondial de calculatoare personale si un partener strategic al AMD, nu se afla pe lista initiala a producatorilor de PC-uri care vor incepe sa utilizeze noul microprocesor. Turion este disponibil in sapte modele cu preturi ce variaza intre 189 si 354 dolari, in timp ce preturile pentru Pentium M variaza intre 209 si 637 dolari.
Desi este destinat sa concureze cu Centrino, Turion are la baza o strategie diferita. Brand-ul Centrino este format din trei componente: un microprocesor (Pentium M), un chipset si un chip wireless. Cei care doresc sa utilizeze brand-ul Centrino trebuie sa utilizeze toate cele trei componente. in schimb Turion permite utilizarea acestui microprocesor si impreuna cu un card sau chipset furnizat de altcineva decât AMD, ceea ce va conferi utilizatorilor o mai mare flexibilitate in conceperea sistemelor pe care le prefera.
Potrivit firmei de studii de piata IDC, in 2004 AMD controla doar noua procente din piata mondiala a microprocesoarelor utilizate de notebook-uri, in timp ce Intel a dominat 86 la suta din aceasta piata. Analistii atrag atentia ca vânzarile de notebook-uri inregistreaza un ritm de crestere superior celui inregistrat de vânzarile de desktop-uri.

Stire primita de la Daniel Robert Dinu

To Top