Stiri

AMD oferă noi informații despre procesoarele EPYC

AMD a sugerat că noile procesoare EPYC (cu nume de cod Genoa), din a patra generație, vor fi lansate până la finalul acestui an, așa cum a fost planificat, în ciuda problemelor ce au vizat lanțurile de aprovizionare. Într-o conferință în care au fost prezentate veniturile companiei, CEO-ul AMD, Lisa Su, a spus că deja au fost trimise eșantioane ale procesoarelor EPYC către clienți. Lisa Su a confirmat, de asemenea, că procesoarele AMD Bergamo, un model derivat optimizat pentru cloud, bazat pe o arhitectură ușor diferită, va urma în anul 2023.

Procesoarele Genoa vor avea până la 96 de nuclee Zen 4 și vor suporta următoarea generație DDR5 și PCIe 5.0 și tehnologii I/O performante. Su spune că Genoa va oferi o densitate de două ori mai mare, o eficiență energetică de două ori mai bună și o performanță de 1,2 ori mai ridicată datorită procesului de producție pe 5 nm al TSMC.

Între timp, cele mai puternice cipuri Bergamo vor avea 128 de nuclee bazate pe arhitectura Zen 4c, construită special pentru sarcinile de lucru în cloud. Aceste cipuri vor oferi conform oficialilor AMD „performanță inovatoare și eficiență energetică”.

Deși Intel Xeon încă domină piața, AMD și-a îmbunătățit în ultimii ani cota și deține în prezent aproximativ 16% din piața de servere. Cu modelele Genova și Bergamo, compania speră să-și mențină trendul crescător, profitând și de evoluția rivalilor de la Intel.

To Top